Hatay'ın İskenderun İlçesi Halk Eğitim Merkezi Kurslarına Katılan Yetişkin Kadınların Osteoporoz Bilgi Düzeyi, Osteoporoz Öz Etkililik - Yeterlilik ve Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi

EMU I-REP

Show simple item record

dc.contributor.advisor Gezer, Ceren
dc.contributor.author Ocak, Ecem
dc.date.accessioned 2020-09-01T10:32:23Z
dc.date.available 2020-09-01T10:32:23Z
dc.date.issued 2016
dc.date.submitted 2016
dc.identifier.citation Ocak, Ecem. (2017). Hatay'ın İskenderun İlçesi Halk Eğitim Merkezi Kurslarına Katılan Yetişkin Kadınların Osteoporoz Bilgi Düzeyi, Osteoporoz Öz Etkililik - Yeterlilik ve Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. en_US
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11129/4527
dc.description Beslenme ve Diyetetik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2017. Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Ceren Gezer. en_US
dc.description.abstract This study was conducted with a total of 419 women between April and July, 2016 in order to evalvate the relationship between osteoporosis knowledge level and nutrition in 19-65 age group of women in public eduation center in Iskenderun district of Hatay. Individual interviews and questiomories, general choracteristics of the individuals, knowledge test (OBT-OKT) and osteoporosis self- efficacy scale were questioned and some anthropometric measurements were made in accordance with their techniques. Individuals were reported that 42.2 % of the amount of milk to be consumed per day for the calcium needs to be drunk 2 cups per day and 38.4 % 1 cup. 41.5 % of the subjects consumed 1-2 servings per day, 34.4 % less than one porsion per day, and 24.1 % consumed milk-yogurt. 53.4 % had less than on eper day, 41.9 % had consumed 1-2 portions of cheese. %28.9 % of the subjects had to do it every da yor 5-6 times a week. OBT exercise and OBT nutrition scores of college graduates were higher than literate (p<0.05). The exercise scores of the self-employed individuals OÖEY-calcium and OÖEYcalcium scores are higher than those of other occupational groups (p<0.05). It was found that there was no linear relationship between the age of individuals and OBT and OÖEY scores (p>0.05). There was no statistically significant difference between OBT scores according to cheese consumption (p>0.05). Indivuduals who consume more than two portions a day are more likely to have on OÖEY exercise score than one serving a day an done or two portions of cheese a day (p<0.05). Self-efficacy perceptions can be improved by increasing the knowledge and awareness of indivuduals about osteoporosis, nutrition and physical activity relationship. en_US
dc.description.abstract ÖZ: Bu araştırma, Hatay‘ın İskenderun ilçesinde halk eğitim merkezine katılan 19-65 yaş grubu yetişkin kadınların osteoporoz bilgi düzeyi ile beslenme durumları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla Nisan-Temmuz 2016 tarihleri arasında 419 kadın ile yürütülmüştür. Teke tek görüşme ve anket teknikleri ile bireylerin genel özellikleri, beslenme alışkanlıkları, Osteoporoz Bilgi Testi (OBT) ile Osteoporoz Öz Etkililik-Yeterlilik Ölçeği (OÖEY) ile bazı antropometrik ölçümleri tekniklerine uygun olarak yapılmıştır. Bireylerin kalsiyum ihtiyacının karşılanması için günlük tüketilmesi gereken süt miktarının %42.2‘si günde 2 bardak, %38.4‘ü 1 bardak içilmesi gerektiğini bildirmişlerdir. Bireylerin, %41.5 5 günde 1-2 porsiyon, %34.4‘ü günde 1 porsiyondan az, %24.1‘i süt-yoğurt tüketmişlerdir. Günde %53.4‘ü 1 porsiyondan az, %41.9‘u 1-2 porsiyon peynir tüketmişlerdir. Bireylerin, %28.9‘u hiç fiziksel aktivite yapmadığı, %11.2‘sinin ise hergün veya haftada 5-6 kez yaptığı saptanmıştır. Üniversite mezunu bireylerin OBT-Egzersiz ve OBT-Beslenme puanı, okur-yazar olanlara kıyasla yüksektir (p<0.05). Serbest meslekte olan bireylerin OÖEY-Kalsiyum ve OÖEY-Egzersiz puanları diğer meslek gruplarına kıyasla yüksektir (p<0.05). Bireylerin yaşları ile OBT ve OÖEY puanları arasında doğrusal bir ilişki olmadığı bulunmuştur (p>0.05). Bireylerin süt-yoğurt tüketimleri ve peynir tüketimlerine göre OBT puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Günde 2 porsiyondan fazla peynir tüketen bireylerin OÖEY-Egzersiz puanı, günde 1 porsiyon ve günde 1-2 porsiyon peynir tüketenlere kıyasla daha yüksektir (p<0.05). Bireylerin osteoporoz, beslenme ve fiziksel aktivite ilişkisiyle ilgili bilgi ve farkındalıkları arttırılarak öz etkililik-yeterlilik algıları geliştirilebilir. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Beslenme ve Diyetetik en_US
dc.subject Osteoporoz--Bilgi Düzeyi en_US
dc.subject Osteoporoz en_US
dc.subject Bilgi düzeyi en_US
dc.subject Kadınlar en_US
dc.subject Osteoporoz Öz Etkililik/Yeterlilik en_US
dc.subject Osteoporosis en_US
dc.subject Level of knowledge en_US
dc.subject Osteoporosis self efficacy-sufficiency en_US
dc.title Hatay'ın İskenderun İlçesi Halk Eğitim Merkezi Kurslarına Katılan Yetişkin Kadınların Osteoporoz Bilgi Düzeyi, Osteoporoz Öz Etkililik - Yeterlilik ve Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record