Bursa İlinde Zayıflama Diyeti Uygulayan ve Kişiye Özel Yemek Hizmeti Alan Bireylerin Hizmet Memnuniyeti ve Ağırlık Kaybı Başarısının Değerlendirilmesi

EMU I-REP

Show simple item record

dc.contributor.advisor Baş, Murat
dc.contributor.author Koçak, Yasin
dc.date.accessioned 2020-09-02T10:01:26Z
dc.date.available 2020-09-02T10:01:26Z
dc.date.issued 2016-06
dc.date.submitted 2016
dc.identifier.citation Koçak, Yasin.(2016). K.K.T.C. Bursa İlinde Zayıflama Diyeti Uygulayan ve Kişiye Özel Yemek Hizmeti Alan Bireylerin Hizmet Memnuniyeti ve Ağırlık Kaybı Başarısının Değerlendirilmesi.. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. en_US
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11129/4546
dc.description Beslenme ve Diyetetik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2016. Tez Danışmanı: Prof. Dr. Murat Baş. en_US
dc.description.abstract The present study carried out on 40 individuals, 20 ones of them belongs to the first group which served by personal catering company, and the other 20 belongs the second group which did not, called control group. Catering serviced group and the control group kept top on during 3 mounts, anthropometric measurement were performed and also identical knowledge, such as feed habits, personal specialties, the satisfaction of them about catering services were recorded. The observed data was evaluated by statistic software, SSPS 20.0 for windows. Median age of both groups was founded as 35,45±9,95-year. 60% of the attendees is graduated from university and %80 of the attendees has no medicinal disorders diagnosed by any physician. Large numbers of the attendees have no cigarette or alcohol habit was observed. It‘s observed from the consequence of evaluations of feed habit that sometimes %62,5 of the attendees pass of their meal. The most omitted meal is lunch with %35.0. Primer reason for omitting meal is their limited time. Result of the catering serviced individuals evaluation is that they are generally satisfies about hygiene, meal range, meal quality, meal presentations, view of meal, freshness of meals. However, they are not pleasure about temperature of meals. According to the analyze of the data observed from the attendees in the first group and the second group by investigating during 3 mounts, there are significant differences (p<0,05) between BMI average, BMR mean, body weight mean, average of percentage of fat, fat mass mean, fatless weight mean. In this study, it was found that individuals carried out weight-loss diet and serviced by catering company were succeed on weight-loss. This article is the first one about the area in Turkey and also unique in the world. Keywords:Catering, Diet, Nutrition persons, weight-loss en_US
dc.description.abstract ÖZ : Bu çalışmaya katılan19 yaş ve üzeri 20 kişiye özel catering hizmeti alan deney grubu ve 20 kişiye özel catering hizmeti almayan kontrol grubundan oluşan 40 birey üzerinde yapılmıştır. Kontrol ve deney grubu 3 ay boyunca takip edilmiş ve kişiye özel hizmet alan ve almayan bireylerin antropometrik ölçümlerinin alınmasının yanı sıra kişisel bilgileri, beslenme alışkanlıkları ve aldıkları catering hizmeti memnuniyetleri belirlenmiştir. Alınan veriler SPSS 20.0 for Windows (SPSS Inc., Chicago, IL, USA) programı ile değerlendirilmiştir. Kontrol ve deney grubunun yaş ortalamaları 35,45±9,95(yıl) olarak bulunmuştur. Araştırmaya katılan bireylerin %60.0'ı yüksek okul mezunudur ve %80'inin doktor tarafından tanısı konulan hiç bir hastalığı bulunmamaktadır. Araştırmaya katılanların çoğunluğu sigara veya alkol kullanmadıkları görülmüştür. Beslenme alışkanlıkları değerlendirildiğinde %62,5'inin öğünlerini bazen atladıklarını belirtmişlerdir. En çok atlanan öğün ise %35.0 ile öğlen öğünü olmuştur. Araştırmaya katılanların öğün atlamalarına gösterdikleri birincil neden ise zaman yetersizliğidir. Kişiye özel hizmeti alan bireylerin değerlendirmelerine göre genel olarak yemeklerin hijyeninden, yemek çeşitliliğinden, yemeklerin kalitesinden, yemeklerin sunumundan, yemeklerin görünüşünden, yemeklerin tazeliğinden memnun oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Kişiye özel hizmeti alan bireylerin sadece gelen yemeklerin sıcaklığından hoşnut olmadıkları belirlenmiştir. Sonuç olarak kontrol ve deney grubundaki bireylerin 3 ayrı ayda alınan verilerinin analizi sonucuna göre BKİ ortalamaları, BMH ortalama değerleri, Vücut Ağırlığı ortama değerleri, Yağ yüzdesi ortalama değerleri, Yağ Kütlesi ortalama değerleri ve Yağsız Kütle ortalama değerlerinin hepsinde önemli derecede anlamlı farklar olduğu sonucuna ulaşılmıştır(p<0.05).Bu çalışmada, Bursa İlinde zayıflama diyeti uygulayan ve kişiye özel yemek hizmeti alan bireylerin ağırlık kaybı konusunda başarılı olduğu bulunmuştur. Bu çalışma aynı zamanda Türkiye'de yapılan ilk çalışmadır ve uluslararası yayınlar arasında benzerine rastlanmamıştır. Anahtar kelimeler: Catering, Diyet, Kişiye Özel Beslenme, Ağırlık kaybı en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Eastern Mediterranean University EMU - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Beslenme ve Diyetetik en_US
dc.subject Diyet--Beslenme en_US
dc.subject Catering en_US
dc.subject Diyet, Kişiye Özel Beslenme en_US
dc.subject Ağırlık kaybıIndex term en_US
dc.subject Catering en_US
dc.subject Diet en_US
dc.subject Nutrition persons en_US
dc.subject weight-loss en_US
dc.subject Diyet en_US
dc.subject Kişiye Özel Beslenme en_US
dc.title Bursa İlinde Zayıflama Diyeti Uygulayan ve Kişiye Özel Yemek Hizmeti Alan Bireylerin Hizmet Memnuniyeti ve Ağırlık Kaybı Başarısının Değerlendirilmesi en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record