This thesis is composed of two parts. In the first part, after weare respectively reviewed the systems that regulate the citizenship of married women; i.e. "wife's compulsory acquisition of her husbands citizenship", "wife's acquisition of her husband's citizenship depending on certain conditions" and "wife's citizenship being independent of her husband", the citizenship status of a married woman in the history of Turkish Law is explained. Within this framework, the citizenship of married women under the Act numbered 1312, the citizenship status of a Turkish woman married to an alienand an alien married to a Turkish man is separately discussed. After analyzing the citizenship of a married womanunder the Turkish Citizenship Act numbered 403 and the amendments made by the Act numbered 4866, the right of choice of married women, reacquisition of their citizenships, and their rights to acquire their previous citizenships are examined.
In the second part, the citizenship of married women under the Turkish Citizenship Act numbered 5901, legal systems of the TRNC and Turkmenistan Law. The role of marriage in the acquisition of citizenship under a decision by competent authorities, the acquisition of Turkish citizenship by marriage, its conditions, procedures and outcomes. Additionally, we will discuss the nullity of marriage and the citizenship status of a woman affected by such nullity and finally, we will examine the citizenship of married women under international regulations and the recent form of general principles under the citizenship law.
ÖZ: Tezimiz iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde “kadının zorunlu olarak kocanın vatandaşlığını alması”, “ kadının bazı koşullara bağlı olarak kocasının vatandaşlığını kazanması”, “kadının vatandaşlığının kocasından bağımsız olması”nı diğer bir ifadeyle, evlenen kadının vatandaşlığını düzenleyen sistemler sırasıyla incelenmiştir. Daha sonra Türk vatandaşlık hukuku tarihinde evli kadının vatandaşlık durumu irdelenmiştir. Bu başlık altında 1312 sayılı Kanunda evlenen kadının vatandaşlığı, yabancı ile evlenen Türk vatandaşı kadının ve Türk vatandaşıyla evlenen yabancı kadının vatandaşlık durumları açısından ayrı ayrı ele alınmıştır. Hemen ardından 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nda evlenen kadının vatandaşlığı ve 4866 sayılı Kanunla Türk Vatandaşlığı Kanununda yapılan değişiklikleri inceledikten sonra, evlenen kadının seçme hakkı, yeniden vatandaşlığa alınması ve eski vatandaşlığına dönme hakkı irdelenmiştir.
İkinci bölümde ise, yürürlükteki 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununda, KKTC hukukunda ve Türkmenistan hukukunda evlenen kadının vatandaşlığı ele alınmıştır. Türk Vatandaşlık Kanununda yetkili makam kararı ile vatandaşlığın kazanılmasında evlenmenin yeri, evlenme yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılması, şartları, usulü ve sonuçları ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Ayrıca evlenmenin butlanı ve kadının vatandaşlık durumu ele alınmış ve son olarak uluslarası düzenlemelerde evlenen kadının vatandaşlığı ve vatandaşlık hukuku genel ilkelerinin son hali incelelenmiştir.