The psychological effects of color mean that color’s impact on each and every individual are vast, however, people rarely have a clue of how these effects are even occurring. Color can influence health, and also personal and professional image of every person. Color and light are inextricably connected; color cannot come to existence without light. In its true sense, nearly every aspect of people’s daily lives is affected by color and light and yet the majority of people go about their every day without giving it a second thought or ever really understanding how they are constantly being affected. This also includes architects and designers with years of working directly with color and light who are expected to know about how much it affects people physiologically, psychologically and sociologically.
When it comes to architectural point of view, there are many ways to use this potential in architecture and improve the efficiency of each building psychologically for the users. Also, by considering the function of library to make a convenient atmosphere and high level of motivation for a successful study; also, the possibility of monotony which might happen to students during the long time study in university library can be replaced with a pleasant and interesting one based on the psychology of colors. In point of fact, the strongest visual stimulus, included a vast range of affective attributes. In a natural manner, human have a significant sensitive to color, and colors may have applied even harmful effects. Thus, the aim of this study is investigating color, the most effective visual element which environment of human surrounded by. Whereas, biological effects of color only will be mentioned; from psychological point of view this matter will considered specifically. The general
psychological effects of colors on human analyzed. Further, colors have significant psychological effects on individuals when they come on three basic interior elements (walls, floor or ceiling). Thus, these effects can lead designers to prepare a convenient environment for the users of university libraries. This study can consider as a method to increase the efficiency of university libraries by using specific colors due to their psychological effects for each space in the library.
ÖZ: Rengin psikolojik etkileri, renklerin her bir birey üzerindeki etkisinin çok büyük olduğu anlamına gelir, ancak insanlar nadiren bu etkilerin nasıl meydana geldiğine dair bir ipucuna sahiptir. Renk, sağlığı ve ayrıca her insanın kişisel ve profesyonel imajını etkileyebilir. Renk ve ışık ayrılamaz şekilde bağlı; renk ışık olmadan varolamaz. Gerçek anlamda, insanların günlük yaşamlarının neredeyse her yönü renk ve ışıktan etkilenir ve yine de insanların çoğunluğu her gününü bunu düşünmeden ya da sürekli olarak nasıl etkilenmekte olduklarını anlamaya çalışmadan devam etmektedir. Bu aynı zamanda yıllar boyu doğrudan renkle çalışmış mimarları ve tasarımcıları da içerir, bunlar renk ve ışığın insanların fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik açıdan ne kadar etkilediğini bilmeleri beklenenlerdir.
Mimari açıdan bakıldığında, bu potansiyeli mimaride kullanmanın ve kullanıcıların psikolojik olarak her binanın verimliliğini artırmanın birçok yolu var. Ayrıca, kütüphanenin uzun süre çalışmak için uygun bir atmosfer ve yüksek seviyede motivasyon yaratma işlevini göz önüne alarak; akademik kütüphanenin monoton atmosferi renk psikolojisine dayanan hoş ve ilginç bir atmosfer ile değiştirilebilir. Aslında, en güçlü görsel uyarı, geniş bir duygusal nitelik aralığını içeriyordu. Bu nedenle, bu çalışmanın amacı, çevrenin insan tarafından kuşatılmış en etkili görsel öğesi olan rengi araştırmaktır. Buna karşılık, rengin biyolojik etkileri sadece belirtilmiş; özellikle psikolojik açıdan bu konu dikkate alınmıştır. İnsanların renkler üzerindeki genel psikolojik etkileri analiz edilmiştir. Ayrıca, renklerin üç temel iç öğe (duvar, zemin veya tavan) bir araya geldiğinde bireyler üzerinde önemli psikolojik etkileri vardır. Böylece, bu etkiler tasarımcıları üniversite kütüphaneleri
kullanıcıları için uygun bir ortam hazırlamaya yönlendirebilir. Bu çalışma, kütüphanedeki her alan için psikolojik etkileri nedeniyle belirli renkleri kullanarak üniversite kütüphanelerinin verimliliğini artırmak için bir yöntem olarak düşünülebilir.