Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde Çalışan Yönetsel Personelin, Beslenme Alışkanlıkları ile Gece Beslenmesi ve Uyku Kalitesi Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi

EMU I-REP

Show simple item record

dc.contributor.advisor Besler, Halit Tanju (Eş Tez Danışmanı)
dc.contributor.advisor Sarp, Tevhide Ziver (Tez Danışmanı)
dc.contributor.author İlknur, Kakıcı
dc.date.accessioned 2021-01-05T09:05:53Z
dc.date.available 2021-01-05T09:05:53Z
dc.date.issued 2018
dc.date.submitted 2018
dc.identifier.citation Kakıcı, İlknur. (2018). Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde Çalışan Yönetsel Personelin, Beslenme Alışkanlıkları ile Gece Beslenmesi ve Uyku Kalitesi Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. en_US
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11129/4791
dc.description Beslenme ve Diyetetik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2018. Eş-Tez Danışmanı: Prof. Dr. Halit Tanju Besler ve Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Tevhide Ziver Sarp. en_US
dc.description.abstract ÖZ: Bu çalışmada Doğu Akdeniz Üniversitesinde çalışan yönetsel personelin, beslenme alışkanlıkları ile gece beslenmesi ve uyku kalitesi arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amaçlanmıştır. Çalışmaya toplamda 193 çalışan yönetsel personel katılmış olup, bunların 102’si (%52,8) kadın, 91’i (%47,2) erkek bireylerden oluşmaktadır. Katılımcıların anket formu ile demografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları ve 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kayıtları sorgulanmıştır. Bireylerin gece yeme sendromlarını tanımlamak amacıyla Gece Yeme Anketi, uyku kalitelerini saptamak amacıyla Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ve beslenme alışkanlıklarının saptamak için Üç Faktörlü Yeme Anketi (TFEQ-R18) kullanılmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin %63’ünün iyi uyku kalitesine, %37’sinin ise kötü uyku kalitesine sahip olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların %8’inde gece yeme sendromu görülürken, %92’sinde gece yeme sendromu görülmediği tespit edilmiştir. Üç faktörlü beslenme anketine göre kadın bireylerin yemek yemelerini kısıtlama puanları erkeklerden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0,05). Üç faktörlü yeme anketinde yer alan, kontrolsüz yeme, duygusal yeme ve açlığa duyarlılık alt boyutlarından aldıkları puanlar ile katılımcıların vücut ağırlıkları ve BKİ değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı kolerasyonlar olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Gece yeme anketinde yer alan, gece yeme anketi genelinden aldıkları puanlar ile bireylerin vücut ağırlıkları ve BKİ değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönlü bir korelasyon olduğu saptanmıştır(p<0,05). Araştırma kapsamına alınan bireylerin gece yeme anketi genelinden ve gece yeme, akşam hiperfajisi, sabah iştahsızlığı, duygudurum ve uyku bozukluğu alt boyutlarından aldıkları puanlar ile PUKİ puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyonlar olduğu saptanmıştır (p<0,05). Yapılan araştırmanın sonucuna göre; DAÜ personelinin uyku kalitelerinin iyi olduğu, çoğunluğunda gece yeme sendromu görülmediği, beslenme durumunu kişilerin çeşitli duygu durumlarında göstermiş olduğu, kısıtlama, kontrolsüz yeme, duygusal yeme gibi psikolojik yeme davranışların etkilediği görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Beslenme Alışkanlıkları, Gece Beslenmesi, Uyku Kalitesi, Duygusal Beslenme, Obezite en_US
dc.description.abstract This study aims to evaluate the relationship between Eastern Mediterranean University (EMU) administrative personnel dietary habits, evening eating and quality of sleep. A total of 193 administrative personnel attended this study of which 102 participants were female (%52.8) and 91 participants were male (%47.2). A questionnaire was used to obtain information about demographic characteristics, dietary habits and retroactive food consumption for 24 hours. A Night Eating Questionnaire was used to define the participants’ night eating syndromes. Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) was used to determine quality of sleep. The three factor eating questionnaire (TFEQ-R18) was used to determine dietary habits. Sixty-three percent of the participants were identified to have a good quality of sleep whilst 37% were seen to have a poor quality of sleep. Night eating syndrome was witnessed in 8% of the participants and not witnessed in the remaining 92%. According to the three factor eating questionnaire the eating restriction points of women were statistically meaningfully more than that of male participants (p<0.05). In the three factor eating questionnaire it was detected that there are meaningful correlations between low level unregulated eating, emotional nutrition, hunger susceptibility points and weight plus BMI (p<0.05). In the Night Eating Questionnaire a meaningful positive correlation was witnessed between participant Night Eating Questionnaire points and weight plus BMI (p<0.05). There was a meaningful positive correlation between participant PSQI points and their points in the Night Eating Questionnaire for night eating, night hyperphagia, negative mood and sleep disorder. The findings of the research suggest that the sleep quality of EMU personnel is good. Most personnel do not have night eating syndrome. Nutrition is seen as affecting a range of emotional situations, restriction, unregulated eating, and psychological eating behaviors such as emotional eating. Keywords: Dietary Habits, Night Eating, Quality of Sleep, Emotional Nutrition, Obesity en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Beslenme ve Diyetetik en_US
dc.subject Sağlıklı Beslenme--Gece Beslenmesi--Uyku Kalitesi en_US
dc.subject Beslenme Alışkanlıkları en_US
dc.subject Gece Beslenmesi en_US
dc.subject Uyku Kalitesi en_US
dc.subject Duygusal Beslenme en_US
dc.subject Obezite en_US
dc.subject Dietary Habits en_US
dc.subject Night Eating en_US
dc.subject Quality of Sleep en_US
dc.subject Emotional Nutrition en_US
dc.subject Obesity en_US
dc.title Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde Çalışan Yönetsel Personelin, Beslenme Alışkanlıkları ile Gece Beslenmesi ve Uyku Kalitesi Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record