ÖZ:
Bu çalıĢma, diyabetli bireylerde, diyet magnezyum alımı ve serum
magnezyum (Mg) düzeyi ile bazı metabolik kontrol parametreleri arasındaki
iliĢkilerin incelenmesi amacıyla; Gazimağusa Devlet Hastanesi Diyabet Polikliniği
Birimi’ne baĢvuran, 20-65 yaĢ arası, 120 tip 2 diyabetik birey(58 kadın, 62 erkek) ile
gerçekleĢtirilmiĢtir. Bireylerin genel özellikleri, beslenme alıĢkanlıkları, besin
tüketim sıklıkları, fiziksel aktivite durumları anket formu ile sorgulanmıĢtır.
Bireylerin antropometrik ölçümleri (vücut ağırlığı, boy uzunluğu, bel çevresi, kalça
çevresi) alınmıĢ, bazı biyokimyasal bulguları (açlık kan Ģekeri, HbA1c, total
kolesterol, LDL kolesterol, HDL kolesterol, trigliserit, serum magnezyum, serum
kalsiyum) elde edilmiĢtir. Serum Mg düzeyi kadınlarda erkeklere göre daha düĢük
bulunmuĢtur. Kadınların diyetle magnezyum alımı ile serum kalsiyum değerleri
arasında negatif yönlü bir korelasyon belirlenmiĢtir (p<0,05). Erkeklerde ve
kadınlarda serum magnezyum değerleri ile açlık kan Ģekeri, HbA1c değerleri
arasında negatif yönlü bir iliĢki olduğu olduğu tespit edilmiĢtir (p<0,05). Erkeklerin
diyetle magnezyum alımı ile HDL kolesterol değerleri arasında pozitif yönlü,
trigliserit değerleri arasında ise negatif yönlü bir iliĢki saptanmıĢtır (p<0,05).
Kadınların diyetle magnezyum alımı ile kalça çevresi arasında negatif yönlü bir iliĢki
olduğu saptanmıĢtır(p<0,05). Erkeklerin serum magnezyum değerleri ile vücut
ağırlığı, beden kütle indeksi, bel çevresi, kalça çevresi, bel/kalça ve bel/boy oranları
arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü korelasyonlar olduğu
görülmüĢtür (p<0,05).Örneklemde açlık kan Ģekeri, HbA1c ve trigliserit düzeylerine
göre serum magnezyum değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark
bulunduğu saptanmıĢtır (p<0,05). Serum magnezyum düzeyi yeterli olan bireylerin
açlık kan Ģekeri, HbA1c, LDL kolesterol ve trigliserit değerleri daha düĢük
bulunmuĢtur. Diyetle magnezyum alımı yeterli olan bireylerin, trigliserit düzeyleri
yetersiz olanlara göre anlamlı düzeyde düĢük bulunmuĢtur (p<0,05).
Diyetle magnezyum alımı ile serum magnezyum düzeyi arasındaki iliĢkiyi
destekleyecek geniĢ kapsamlı daha fazla çalıĢmaya gereksinim duyulmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Diyabet, Tip 2 DM, Magnezyum, Diyet Magnezyum, Serum
Magnezyum, Metabolik Kontrol, HDL, LDL, Trigliserit, HbA1c, Kalsiyum
In this study, we aimed to investigate the relationship between magnesium
intake and serum magnesium (Mg) levels and some metabolic control parameters in
diabetic patients. A total of 120 type 2 diabetic individuals (58 females, 62 males)
were enrolled in the Diabetes Polyclinic Unit of Famagusta State Hospital. General
characteristics of the individuals, dietary habits, food consumption frequency,
physical activity status were questioned by a questionnaire. Anthropometric
measurements (body weight, height, waist circumference, hip circumference) were
taken and some biochemical findings (fasting blood glucose, HbA1c, total
cholesterol, LDL cholesterol, HDL cholesterol, triglyceride, serum magnesium,
serum calcium) were recorded. Serum Mg levels were lower in females than males.
There was a negative correlation between dietary magnesium values and serum
calcium values in women (p <0.05). It was found that there was a negative
correlation between serum magnesium levels and fasting blood glucose and HbA1c
values in men and women (p <0.05). There was a positive correlation between
dietary magnesium values and HDL cholesterol values and a negative correlation
between triglycerides values (p <0.05). There were statistically significant and
negative correlations between serum magnesium values and body weight, body mass
index, waist circumference, hip circumference, waist / hip and waist / height ratio (p
<0.05). A statistically significant difference was found between serum magnesium
values of fasting blood glucose, HbA1c and triglyceride values (p <0.05). Fasting
blood glucose, HbA1c, LDL cholesterol and triglyceride levels were lower in
individuals with serum magnesium values. Dietary magnesium values were
significantly lower in individuals with adequate triglyceride values (p <0.05).
Further studies are needed to support the relationship between dietary
magnesium intake and serum magnesium levels.
Keywords: Diabetes, Tip 2 DM, Magnesium, Diet Magnesium, Serum Magnesium,
Metabolic Control, HDL, LDL, Triglyceride, HbA1c, Calcium