ÖZ;
Bu araştırma özel bir diyet merkezine zayıflama amacıyla başvuran 60 obez
birey üzerinde yürütülmüştür. Bu çalışma, süt ve süt ürünleri tüketimi ile sağlanan 800
mg/gün kalsiyum ve 1200 mg/gün kalsiyum içeren zayıflama diyetlerinin vücut
ağırlığı ve yağ yüzdesi kaybına etkisini karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya
24- 45 yaş aralığında olan ve obezite dışında kronik başka bir rahatsızlığı bulunmayan
60 obez birey dâhil edilmiştir. Kronik hastalığı olanlar, multivitamin, kalsiyum, D
vitamini desteği alanlar, gebe ve emzikli olanlar ve zayıflamaya yönelik ilaç
kullananlar dâhil edilmemiştir. Çalışmaya katılan bireyler randomize olarak 30’ar
kişilik 2 gruba ayrılmış ve tüm bireyler 8 hafta süresince diyetisyen tarafından takip
edilmiştir. Bireylerin genel özelikleri, antropometrik ölçümlerini ve beslenme
alışkanlıklarını sorgulayan anket diyetisyen eşliğinde doldurulmuştur. Çalışmaya
katılan bireylerin çalışma öncesi besin tüketimlerinin belirlenebilmesi için 3 günlük
besin tüketim kaydı alınmıştır ve Beslenme Bilgi Sistemleri (BEBİS) programı
kullanılarak çalışma öncesinde tüketilen enerji ve besin ögesi alımı hesaplanmıştır.
Antropometrik ölçümler diyetisyen tarafından takip edilerek çalışma başında ve 8
hafta sonundaki değerler karşılaştırılmıştır. Çalışma sonucunda 1200 mg/gün kalsiyum
içeren diyetin vücut ağırlığı ve vücut yağ oranı kaybı üzerindeki etkisi 800 mg/gün
kalsiyum içeren zayıflama diyetine göre istatiksel olarak anlamlı derecede yüksek
bulunmuştur (p<0.05). Sonuç olarak günlük kalsiyum alımının süt ve süt ürünleri
tüketimi ile artırılmasının, obez bireylerde vücut ağırlığı ve vücut yağ oranı kaybının
sağlanmasında etkili olduğu söylenebilir.
Anahtar Kelimeler: Obezite, Kalsiyum, Ağırlık kaybı
This study was conducted with 60 obese individuals who consult on a special
diet center for losing weight. The aim of this study is to determine the effect of weight reducing diet, which contains 800 mg/day calcium and 1200 mg/day calcium (taken
through milk and dairy products), on body weight loss and fat loss. 60 individuals
between the ages of 24 and 45 years who did not diagnose with any chronic illnesses
but obesity participated in the study. Participants who are with chronic diseases,
pregnant and breastfeeding mothers, the ones who take weight loss medications or
dietary supplements such as a multivitamin, calcium, vitamin D were not included in
the study. Individuals were divided into two groups which per group consisted of 30
people and all participants were followed up by the dietician for 8 weeks. The
questionnaire, which consists of questions related to the general characteristics,
anthropometric measurements, nutritional habits of individuals, filled in company with
the dietician. 3-day food consumption of individuals was recorded in order to
determine the preexisting food consumption of participants. Also, the proportion of
consumed energy and nutritional elements taken by participants were calculated by
using the Nutrition Information System (BEBIS). Anthropometric measurements were
compared at the end of the 8 weeks by the dietician. As a result of the study, the result
indicated that 1200 mg/day calcium diet has a significantly higher effect on weight
loss and body fat loss than 800 mg/day calcium diet (p<0.05). Consequently, it can be
concluded that increment of daily calcium intake by milk and dairy products is
effective in obese individuals to lose weight and body fat.
Keywords: Obesity, Calcium, Weight lost