Afyonkarahisar İl Merkezinde Yaşayan 18 Yaş ve Üzeri Kadınların Diyet Posasıyla İlgili Bilgi Düzeylerinin ve Posa Alım Miktarlarının Belirlenmesi

EMU I-REP

Show simple item record

dc.contributor.advisor Gezer, Ceren
dc.contributor.author Demir, Zeynep
dc.date.accessioned 2021-08-13T06:11:32Z
dc.date.available 2021-08-13T06:11:32Z
dc.date.issued 2018
dc.date.submitted 2018
dc.identifier.citation Demir, Zeynep. (2018). Afyonkarahisar İl Merkezinde Yaşayan 18 Yaş ve Üzeri Kadınların Diyet Posasıyla İlgili Bilgi Düzeylerinin ve Posa Alım Miktarlarının Belirlenmesi. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. en_US
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11129/4994
dc.description Beslenme ve Diyetetik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2018. Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Ceren Gezer. en_US
dc.description.abstract This study was conducted between November 2016 and June 2017 with 385 adult women in Afyonkarahisar. General characteristics of the individuals, information about their eating habits, 24 hour retrospective food consumption records were asked,anthropometric measurements were made. The highest consumption amount of fiber was (20.8 ± 3.7 g) in the 20-30 age group and the lowest (16.7 ± 4.4 g) in the 31-40 age group. According to occupational status, it was found that the lowest point (4.8±1.69) belonged to the self-employed and the highest average score (6.0±1.44) belonged to civil servant the group. There was no relationship between daily intake of fiber and dietary knowledge level scale scores (r=-0.028, p=0.582). The more number of samples to determine the relationship between the knowledge level of the diet and the fiber consumption, or planning the studies to be done by providing training in this area, may help to obtain more specific results. en_US
dc.description.abstract ÖZ: Bu araştırma Kasım 2016 ile Haziran 2017 tarihleri arasında Afyonkarahisar ili merkezinde yaşayan 18 yaş üzeri kadınlarla 385 kişi üzerinde yürütülmüştür. Bireylerin genel özellikleri, beslenme alışkanlıklarına ilişkin bilgiler, 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kayıtları alınmış ve antropometrik ölçümleri yapılmıştır. Araştırmada posa alım miktarı yaş grupları açısından incelendiğinde, 20-30 yaş grubu bireylerde en yüksek (17.8±3.7 g), 31-40 yaş grubunda en düşük (16.7±4.4 g) olarak saptanmıştır. Meslek durumuna göre posa alım miktarı incelendiğinde en düşük puanın (4.8±1.69) serbest meslekle uğraşan bireylere, en yüksek ortalama puanın (6.0±1.44) memurlara ait olduğu saptanmıştır. Bireylerin günlük posa alım miktarları ve diyet posası bilgi düzeyi ölçeği puanları arasında ilişki saptanmamıştır (r=-0.028, p=0.582). Diyet posası bilgi düzeyi ve posa tüketimi ilişkisinin belirlenmesine yönelik örneklem sayısı daha fazla olacak çalışmalar veya bu konuda eğitimler verilerek bilgi düzeyi ölçümleri yapılacak çalışmalar planlanması daha belirgin sonuçlar elde etmeye yardımcı olabilir. en_US
dc.language.iso eng en_US
dc.publisher Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Beslenme ve Diyetetik en_US
dc.subject Sağlıklı Beslenme--Diyet--Diyet Posası--Afyonkarahisar (Turkey) en_US
dc.subject Posa en_US
dc.subject beslenme bilgisi en_US
dc.subject kadın en_US
dc.subject Pulp en_US
dc.subject nutritional information en_US
dc.subject female en_US
dc.title Afyonkarahisar İl Merkezinde Yaşayan 18 Yaş ve Üzeri Kadınların Diyet Posasıyla İlgili Bilgi Düzeylerinin ve Posa Alım Miktarlarının Belirlenmesi en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record