This study was planned and carried out with the aim of evaluating the effect
of taking energy and nutritional element on menstruation symptoms. It was made real
with 200 women whose age range, between 20 and 40 have regular menstrual period
in Mersin Mezitli. Participants’ anthotopometric measurements (waist circumference,
hip circumference, weight, height), food consumption recordings (normal period and
before the mentruation period (between the days 21st and 28th)) were taken. The
demographical properties of participants were taken with applying a survey that
contains 9 questions and the symptoms of menstruation of participants were gradated
with Menstruation Symptom Qustionnare. It was specified that an increased appetite
effect on 82.5 % of women, who were incorporated into the study. It was determined
that there are no meaningful correlations statistically between taking energy, macro
and micro nutritional elements prior to menstruation period and the points which
were taking from lower point of negative effects / somatic complaints that partaking
at menstruation symptom scale of people who were counted in the study. Amount of
taking monosaccharid and glucose reduce in normal period when the points increase
that are taken by women from overall of the Menstruation Symptom Qustionnare. An
increment was seen on body weight, waist circumference and BMI of participants at
the period before the menstruation. It was determined that women experienced an
increase in appetite in some foods before menstruation.
Keywords: Menstruation, PMS, Premenstrüel Syndrome, Menstrual Symptom
ÖZ:
Bu çalışma, menstrüasyon semptomlarının besin ögesi ve enerji alımı
üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Mersin
ili Mezitli ilçesinde yürütülen bu çalışma, 20-40 yaş arası 200 düzenli menstrüasyon
döngüsüne sahip kadının katılımıyla gerçekleşmiştir. Katılımcıların antropometrik
ölçümleri (bel çevresi, kalça çevresi, vücut ağırlığı, boy uzunluğu), besin tüketim
kayıtları (normal dönem ve menstrüasyon öncesi (21. ve 28. gün arası)) alınmıştır.
Anket formu ile katılımcıların demografik özellikleri alınarak ve menstrüasyon
semptom ölçeği ile katılımcıların menstrüasyon semptomları derecelendirilmiştir.
Araştırmaya dahil edilen kadınların %82.50’sinde menstrüasyon öncesinde iştah
artışı yaşandığı belirlenmiştir. Araştırmaya dahil edilen kadınların menstrüasyon
semptom ölçeğinde bulunan negatif etkiler/somatik yakınmalar alt kapsamdan
aldıkları puanlar ile menstrüasyon öncesi enerji, makro-mikro besin öğesi alım
miktarları arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon olmadığı tespit edilmiştir.
Kadınların Menstrüasyon Semptom Ölçeği genelinden aldıkları puanlar arttıkça,
normal dönem glukoz ve monosakkarit alım miktarları azalmaktadır. Katılımcıların
menstrüasyon öncesinde vücut ağırlığında, bel çevrelerinde ve BKİ’lerinde artış
görülmüştür. Kadınların menstrüasyon öncesi bazı besinlere karşı iştah artışı yaşadığı
saptanmıştır.
Anahtar Kelimeler: Menstrüasyon, PMS, Menstrüal Semptom ve Beslenme