Investigating Sustainable Practices in Hotel Industry from Employees’ Perspective: Evidence from North Cyprus

EMU I-REP

Show simple item record

dc.contributor.advisor Alipour, Habib
dc.contributor.author Soosan, Arezoo
dc.date.accessioned 2021-11-04T11:50:37Z
dc.date.available 2021-11-04T11:50:37Z
dc.date.issued 2020
dc.date.submitted 2020-01
dc.identifier.citation Soosan, Arezoo. (2020). Investigating Sustainable Practices in Hotel Industry from Employees’ Perspective: Evidence from North Cyprus. Thesis (Ph.D.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Faculty of Tourism, Famagusta: North Cyprus. en_US
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11129/5154
dc.description Doctor of Philosophy in Tourism Management. Thesis (Ph.D.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Tourism, 2020. Supervisor: Prof. Dr. Habib Alipour. en_US
dc.description.abstract Although several studies have researched the hotel employees’ environmental behavior, none has addressed the hotel employees’ perception of their respective hotels’ sustainability practices. This study aims to investigate the sustainable practices in four and five star hotels in a Mediterranean island by employing Global Sustainable Tourism Council (GSTC) hotel criteria indicators, indicators of sustainable development for tourism destinations (WTO), the European Union’s (EU) sustainability framework for the Mediterranean hotels− ‘Nearly Zero-Energy Hotels’ (NEZEH), and global Sustainable Development Goals (SDG). These indicators are calibrated into the context of three dimensions: social, economic and environment. The sampled hotels claim that their operation system is conformed to sustainability principles with the aim of furthering their green agenda. In this study, we aimed to investigate the validity and extent of this claim. A number of 290 (N=290) employees in the specified hotels were surveyed. The measurement instruments compiled based on sustainability indicators that encompassed addressing social, economic, and environmental dimensions. For the statistical and data analysis, SEM (structural equation modeling) is used. Study revealed that employees are a legitimate and credible source of information about sustainability practices. It is also revealed that as going green is becoming a means towards branding, hotels are making efforts to implement a genuine sustainability practice. Study also indicated that the majority of employees validated the sustainability practices as genuine. Keywords: Tourism; Tourism Accommodations; Sustainable Development; Sustainable Practice; Employee Perception; North Cyprus. en_US
dc.description.abstract ÖZ: Her ne kadar çeşitli çalışmalar otel çalışanlarının çevresel davranışlarını araştırmış olsa da, hiçbiri otel çalışanlarının kendi otellerinin sürdürülebilirlik uygulamaları hakkındaki algılarına değinmemiştir. Bu çalışma, Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) otel kriterleri göstergeleri, turizm destinasyonları (WTO), Avrupa Birliği (AB) sürdürülebilirlik çerçevesi için sürdürülebilir kalkınma göstergeleri kullanarak Akdeniz adasındaki dört ve beş yıldızlı otellerdeki sürdürülebilir uygulamaları araştırmayı amaçlamaktadır. Akdeniz otelleri için '' Sıfır Sıfır Enerji Otelleri '(NEZEH) ve küresel Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG). Bu göstergeler üç boyut bağlamında kalibre edilmiştir: sosyal, ekonomik ve çevre. Örneklenen oteller, yeşil gündemlerini ilerletmek amacıyla işletme sistemlerinin sürdürülebilirlik ilkelerine uygun olduğunu iddia etmektedir. Bu çalışmada bu iddianın geçerliliğini ve kapsamını araştırmayı amaçladık. Belirtilen otellerde yaklaşık 290 (N = 290) çalışan araştırılmıştır. Ölçüm araçları, sosyal, ekonomik ve çevresel boyutları ele alan sürdürülebilirlik göstergelerine dayanarak derlenmiştir. Araştırma soruları dört ana tema etrafında bağlamlaştırmıştır: etkili sürdürülebilirlik planlaması, yerel toplum için sosyal ve ekonomik faydaların en üst düzeye çıkarılması, kültürel mirasın artırılması ve olumsuz çevresel etkilerin azaltılması. İstatistiksel ve veri analizi için SEM (yapısal eşitlik modellemesi) kullanılır. Araştırma, çalışanların sürdürülebilirlik uygulamaları hakkında meşru ve güvenilir bir bilgi kaynağı olduğunu ortaya koymuştur. Yeşile geçmek markalaşmaya giden bir araç haline geldikçe, otellerin gerçek bir sürdürülebilirlik uygulaması uygulamak için çaba harcadığı da ortaya çıkıyor. Çalışma aynı zamanda çalışanların çoğunun sürdürülebilirlik uygulamalarını gerçek olarak doğruladığını göstermiştir. Anahtar Kelimeler: Turizm; Turizm Konaklama; Sürdürülebilir Kalkınma; Sürdürülebilir Uygulama; Çalışan Algısı; Kuzey Kıbrıs. en_US
dc.language.iso eng en_US
dc.publisher Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Tourism en_US
dc.subject Tourism--Hotel Industry--Cyprus, North en_US
dc.subject Sustainable Tourism en_US
dc.subject Tourism Accommodations en_US
dc.subject Sustainable Development en_US
dc.subject Sustainable Practice en_US
dc.subject Employee Perception en_US
dc.subject North Cyprus en_US
dc.title Investigating Sustainable Practices in Hotel Industry from Employees’ Perspective: Evidence from North Cyprus en_US
dc.type doctoralThesis en_US
dc.contributor.department Eastern Mediterranean University, Faculty of Tourism en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record