dc.contributor.advisor |
Besler, Halit Tanju |
|
dc.contributor.author |
Sorgeç, Yadigar |
|
dc.date.accessioned |
2021-11-30T13:58:34Z |
|
dc.date.available |
2021-11-30T13:58:34Z |
|
dc.date.issued |
2019 |
|
dc.date.submitted |
2019-01 |
|
dc.identifier.citation |
Sorgeç, Yadigar. (2019). Tip 2 Diyabetik Bireylerde Beslenme Alışkanlıkları, Beslenme Bilgi Düzeyleri ve Besin Takviyesi Kullanım Durumlarının Bazı Biyokimyasal Bulgulara Etkisi. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. |
en_US |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11129/5203 |
|
dc.description |
Beslenme ve Diyetetik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2019. Tez Danışmanı: Prof. Dr. Halit Tanju Besler. |
en_US |
dc.description.abstract |
The aim of this study, in the indivuals having type 2 diabetes appeal to Antalya
Akdeniz University Nutrition and Dietician Department is to examine the eating
habits, tha nutrition knowledge and nutritional addition which effect some biochemical
symptoms. 306 diabetic individuals were reached in this investigation. 50,65% of
the patients are female and 49,35% of whom are male. The survey which was prepared
for the induviduals partiapating in this investigation includes socio- demographic
characteristics, eating habits, diabetic knowlegre, biochemical symtoms, anthropomectic
measures, food comsuption frequency and 24 hour food consumption
record.
The mean of diabetic period of the participarts 53,92% of whom were be diabetic
indivuduals for 10 years and over was determined. The indivuduals in this
study were determined that 96,08% of they were suffening from another disease. The
most frequent diseases with hyptension of 51,02%, with 31,29% cholesterol. According
to the BMI values of female ̅=30,21±5,93 kg/m2, ̅=28,00±3,90 kg/m2 of the
male were found respectively. According to the gender of the patients in the reaarches,
the difference of the points between evoluation survey diabetic nutrition was
determined statistically non- significant ((p>0,05). There wasn’t any statistical significant
difference between the points in the diabetic patients survey which evaluates
the diabetic nutrition knowledge as occasion requires education of the patients
(p>0,05). According to the circumstance of the patients taking vitamin – mineral as
support, a significant difference statistically between the points was determined
((p<0,05). The evaluation survet points of diabetic nutrition knowledge in the patients
taking vitamin – mineral support were found higher than those of not taking.
Presently, as occasion requires, in the patients carrying out a diet, the difference between
the points of the evalution in the nutrition knowledge was not so high as the
previous ones ((p<0,05). It was determined that any correlation wasn’t found statistically
between the evoluation of cholesterol, HDL, LDL and VLDL, fasting blood
glucose, HbA1c, TG, and the diabetic nutrition knowledge evaluation survey in the
study (p>0,05).
Hereby, it was determined that in the diabetic patients carrying out diet, the
evaluation nutrition knowledge was significantly higher than those who don’t carry
out. Each diabetic patient should be given regularly the instruction about diabet. The
approaches which augment the adaptation of the patients to the diabet and the treatment
should be imposed.
Keywords: Type 2 Diabet, Nutrition Knowledge, Food Support |
en_US |
dc.description.abstract |
ÖZ:
Bu çalışmanın amacı, Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi
beslenme ve diyetetik bölümüne gelen tip 2 diyabetik bireylerde beslenme
alışkanlıkları, beslenme bilgi düzeyleri, besin takviyesi kullanım durumlarının bazı
biyokimyasal bulgularına olan etkisini incelemektir. Çalışma kapsamında tip 2 diyabetik
155’i kadın, 151’i erkek olan 306 bireye ulaşılmıştır. Hastaların % 50,65’inin
kadın ve %49,35’inin erkektir. Araştırmaya katılan bireylere hazırlanan anket formunda
sosyo-demografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, diyabetik beslenme
bilgisinin değerlendirilmesi, biyokimyasal bulgular, antropometrik ölçümler, besin
tüketim sıklığı ve 24 saatlik besin tüketim kaydı yer almıştır.
Katılımcıların ortalama diyabet süresi ve %53,92’sinin 10 yıl ve üzeri süredir
diyabet hastası olduğu tespit edilmiştir. Çalışma kapsamındaki bireylerin
%96,08’inin diyabet dışında bir hastalığı olduğu saptanmıştır. En sık görülen diyabete
eşlik eden hastalıklar %51,02’sinin hipertansiyon, %31,29’unun kolesteroldür.
Katılımcıların, BKI değerlerinin kadınların ̅=30,21±5,93 kg/m2, erkeklerin
̅=28,00±3,90 kg/m2 bulunmuştur. Araştırma kapsamına alınan hastaların cinsiyetlerine
göre Diyabetik Beslenme Bilgisini Değerlendirme Anketi puanları arasındaki
farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı tespit edilmiştir (p>0,05). Çalışma
kapsamına alınan hastaların eğitim durumlarına göre Diyabetik Beslenme Bilgisini
Değerlendirme Anketi puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamaktadır
(p>0,05). Hastaların vitamin-mineral desteği kullanma durumuna göre
Diyabetik Beslenme Bilgisini Değerlendirme Anketi puanları arasında istatistiksel
olarak anlamlı bir fark bulunduğu saptanmıştır (p<0,05). Vitamin-mineral desteği
alan hastaların Diyabetik Beslenme Bilgisini Değerlendirme Anketi puanları almaiv
yan hastalara göre daha yüksek bulunmuştur. Hastaların şuan diyet uygulama durumuna
göre Diyabetik Beslenme Bilgisini Değerlendirme Anketi puanları arasındaki
farkın istatistiksel olarak anlamlı diyet uygulamayanlara göre daha yüksek olduğu
saptanmıştır (p<0,05). Çalışma kapsamında hastaların Diyabetik Beslenme Bilgisini
Değerlendirme Anketi puanları ile açlık kan şekeri, HbA1c, TG, Kolesterol, HDL,
LDL ve VLDL değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyonlar olmadığı
saptanmıştır (p>0,05).
Sonuç olarak diyet uygulayanların beslenme bilgisinin değerlendirilmesi anlamlı
olarak diyet uygulamayanlara göre yüksek olduğu saptanmıştır. Diyabetik hastalara
düzenli olarak eğitim verilmelidir. Eğitimin etkinliğini artıracak, hastanın tedaviye
ve diyete uyumunu artıracak yaklaşımlar uygulanmalıdır.
Anahtar kelimeler: Tip 2 Diyabet, Beslenme Bilgisi, Besin Takviyesi Kullanımı |
en_US |
dc.language.iso |
tur |
en_US |
dc.publisher |
Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
en_US |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
en_US |
dc.subject |
Beslenme ve Diyetetik |
en_US |
dc.subject |
Sağlıklı Beslenme--Beslenme Eğitimi--Diyabet |
en_US |
dc.subject |
Tip 2 Diyabet |
en_US |
dc.subject |
Beslenme Bilgisi |
en_US |
dc.subject |
Besin Takviyesi Kullanımı |
en_US |
dc.subject |
Type 2 Diabet |
en_US |
dc.subject |
Nutrition Knowledge |
en_US |
dc.subject |
Food Support |
en_US |
dc.title |
Tip 2 Diyabetik Bireylerde Beslenme Alışkanlıkları, Beslenme Bilgi Düzeyleri ve Besin Takviyesi Kullanım Durumlarının Bazı Biyokimyasal Bulgulara Etkisi |
en_US |
dc.type |
masterThesis |
en_US |
dc.contributor.department |
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü |
en_US |