ÖZ: Bu çalışmada Balıkesir ili Karesi ilçesinde yaşayan 20-64 yaş arası
yetişkinlerin beslenme bilgi düzeyi, duygusal yeme ve depresyon ilişkisinin
araştırılması amaçlanmıştır. Araştırma, Ekim 2020 ile Ocak 2021 tarihleri arasında
385 kişi ile yürütülmüştür. Araştırma verileri teke tek görüşme ve anket yolu ile bilgi
toplama teknikleri kullanılarak toplanmıştır. Anket formunda bireylerin genel bilgileri,
beslenme alışkanlıklarına yönelik bilgileri, antopometrik ölçümleri ve 24 saatlik
geriye dönük besin tüketimleri sorgulanmıştır. Beslenme bilgisini ölçmek için
Yetişkinler İçin Beslenme Bilgi Düzeyi (YETBİD) Ölçeği, duygusal yemeyi ölçmek
için Duygusal Yeme Ölçeği (DYÖ) ve depresyon durumunu ölçmek için Birinci
Basamak İçin Beck Depresyon Ölçeği (BB-BDÖ) kullanılmıştır. Bireylerin
%44,2’sinin orta düzey beslenme bilgisine sahip olduğu, %47’sinin duygusal yiyici
olduğu ve %46,5’inin depresyon riskinin yüksek olduğu saptanmıştır. Beslenme bilgisi
ile duygusal yeme arasında orta düzeyde ters yönlü (r= -0,321, p<0,01), beslenme
bilgisi ile depresyon arasında düşük düzeyde ters yönlü (r= -0,265, p<0,01) ilişki
bulunmuştur. Duygusal yeme ile depresyon riski arasında orta düzeyde aynı yönlü (r=
0,442, p<0,01) ilişki bulunmuştur. Ayrıca BKİ arttıkça beslenme bilgi düzeyinin
azaldığı ve obez bireylerde beslenme bilgi düzeyinin düşük, duygusal yeme ve
depresyon eğiliminin yüksek olduğu saptanmıştır. Beslenme bilgi düzeyi, duygusal
yeme ve depresyon ilişkinin aydınlatılması için daha geniş örneklem büyüklüğüne
sahip, uzunlamasına çalışmalara ihtiyaç vardır.
Anahtar Kelimeler: Beslenme Bilgisi, Duygusal Yeme, Depresyon, Obezite
ABSTRACT: This was conducted with the aim to investigate the level of nutritional
knowledge, emotional eating and depression of adults aged 20-64 living in Karesi,
Balıkesir. Between October 2020 - February 2021, the study was conducted with 385
people through cross-sectional research. Research methods allowed data to be
collected using various methods. These include face-to-face interview method, survey
method and methods by documents/publications on the subject. The questionnaire
asked the individuals taking part about their eating habits, anthopometric
measurements and 24-hour retrospective food consumption. The Adult Nutrition
Information level scale for nutrition knowledge, the emotional eating were used to
measure. It was found that 44.2% of individuals had moderate nutritional knowledge,
47% were emotional eaters and 46.5% had a high risk of depression. As a result of the
correlation analysis, a statistically significant association was found between
nutritional information and emotional eating and depression (p<0,01). A statistically
significant negative correlation was found between emotional eating (r= -0,321,
p<0,01) and depression (r= -0,265, p<0,01) with nutritional knowledge level.
Emotional eating and depression risk were positively correlated (r= 0,442, p<0,01). In
addition, it was found that BMI levels decreased as nutritional knowledge increased;
low nutritional knowledge, high tendency to emotional eating and depression were
found in obese people. Further studies are needed to elucidate the level of nutritional
knowledge, including the relationship between emotional eating and depression.
Keywords: Nutritional Knowledge, Emotional Eating, Depression, Obesity