Pandemi Dönemindeki Farklı Beden Kütle İndeksine Sahip Bireylerin; Koronavirüse Yakalanma, Duygusal Yeme, Depresyon, Diyet Kalitesi, Serum Çinko ve Çinko Alım Düzeylerinin Karşılaştırılması

EMU I-REP

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kabaran, Seray (Eş-Tez Danışmanı)
dc.contributor.advisor Eren, Fatma Hülyam (Tez Danışmanı)
dc.contributor.author Özmutaf, Melis
dc.date.accessioned 2022-01-18T12:56:51Z
dc.date.available 2022-01-18T12:56:51Z
dc.date.issued 2021-09
dc.date.submitted 2021-09
dc.identifier.citation Özmutaf, Melis. (2021). Pandemi Dönemindeki Farklı Beden Kütle İndeksine Sahip Bireylerin; Koronavirüse Yakalanma, Duygusal Yeme, Depresyon, Diyet Kalitesi, Serum Çinko ve Çinko Alım Düzeylerinin Karşılaştırılması. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. en_US
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11129/5258
dc.description Beslenme ve Diyetetik - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2021. Eş-Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Seray Kabaran ve Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Fatma Hülyam Eren. en_US
dc.description.abstract ÖZ: Bu çalışma, pandemi döneminde Denizli iline bağlı Sarayköy ilçesinde yaşayan 20-54 yaş arasındaki farklı beden kütle indeksine sahip bireylerin; Sars-CoV 2 virüsüne yakalanma, duygusal yeme, depresyon, diyet kalitesi, diyetle alınan çinko ve serum çinko düzeyini karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışma, Aralık 2020 - Eylül 2021 tarihleri arasında 200 kişi ile yürütülmüştür. Araştırma verileri teke tek görüşme metodu ile, yüz yüze anket yöntemi kullanılarak yapılmış ve biyokimyasal bulgular ile veri toplanmıştır. Anket formunda, bireylerin genel bilgileri, beslenme alışkanlıkları, besin takviyesi kullanma durumu, kovid-19 geçirip/geçirmeme, kovid 19 hastalığına yakalanma sayısı, kovid-19 aşısı olma durumu sorgulanmıştır. Duygusal yeme eğilimi için Duygusal Yeme Ölçeği (DYÖ), depresyon riskini analiz etmek için CES-Depresyon Ölçeği (CES-D), diyet kalitesini tespit etmek için ise Akdeniz Diyetine Bağlılık Ölçeği (MEDAS) ve Akdeniz Diyet Skoru (MDS), günlük çinko alımını saptamak için ise araştırmacı tarafından geliştirilen çinko tüketim sıklığı anketi kullanılmıştır. DYÖ ile BKİ ortalama değeri arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmaktadır (p<0.05). DYÖ skoru arttıkça BKI ortalama değeri artmıştır (p<0.05). Ayrıca Akdeniz diyetine uyum arttıkça DYÖ ve CES-D skorları azalmıştır (p<0.05). BKİ ortalama değeri ile MEDAS ve MDS indeksleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0.05). Kovid-19 geçiren (n=100) kişilerin, kovid-19 geçirmeyenlere göre (n=100) serum çinko konsantrasyonu daha düşük bulunmuştur (p<0.05). Kovid-19 geçirme durumu ile BKİ ve bel çevresi değerleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0.05). Kovid-19 geçirip/geçirmeme durumu ile MEDAS ve MDS ölçekleri arasında anlamlı bir ilişki kurulmuştur (p<0.05). Duygusal yeme, depresyon, diyet kalitesi serum çinko düzeyi ve diyetle alınan çinko miktarının ilişkisinin kanıtlanması ve kovid-19 geçirip/geçirmeme durumu, cinsiyet, antropometrik ölçümler gibi faktörlerin arasındaki etkileşimin incelenmesi için geniş popülasyon içeriğine sahip klinik ve randomize çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Anahtar Kelimeler: Kovid-19, Çinko, Duygusal Yeme, Depresyon, Diyet Kalitesi en_US
dc.description.abstract ABSTRACT: In this study, individuals with different body mass indexes during the pandemic period; emotional eating, depression, diet quality, dietary zinc and serum zinc levels and their relationship with each other were investigated in adults between the ages of 20-54 living in Sarayköy district of Denizli province. The research was carried out with 200 people between December 2020 and September 2021. Data were collected by using one-on-one interview method, face-to-face survey method and biochemical findings. In the questionnaire form, the general information of the individuals, their nutritional habits, the use of nutritional supplements, whether or not they have covid 19, the number of contracting the covid-19 disease, the status of being vaccinated against covid-19 were questioned. Emotional Eating Scale for emotional eating tendency, CES-Depression Scale (CES-D) to analyze depression risk, Mediterranean Diet Adherence Scale (MEDAS) and Mediterranean Diet Score (MDS) to determine diet quality, daily zinc intake The zinc consumption frequency questionnaire developed by the researcher was used to determine. There was a statistically significant relationship between Emotional Eating Scale and the mean value of BMI (p<0.05). In addition, individuals in the normal BMI group had lower Emotional Eating Scale scores than overweight and obese individuals (p<0.05). In addition, as adherence to the Mediterranean diet increased, emotional eating scale and CES-D scores decreased (p<0.05). No significant correlation was found between the mean value of BMI and the MEDAS and MDS indices (p>0.05). The serum zinc concentration of people who had COVID-19 (n=100) was found to be lower (p<0.05) than those who did not have COVID-19 (n=100). There was no significant relationship between the COVID-19 transmission status and BMI and waist circumference values (p>0.05). A significant relationship was established between the Covid-19 or not, and the MEDAS and MDS scales (p<0.05). Clinical and randomized studies with large population content are needed to prove the relationship between emotional eating, depression, diet quality, serum zinc level and dietary zinc amount, and to examine the interaction between factors such as covid-19 or not, gender, anthropometric measurements. Keywords: Covid-19, Zinc, Emotional Eating, Depression, Diet Quality en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Beslenme ve Diyetetik Bölümü en_US
dc.subject Duygusal Beslenme, Depresyon en_US
dc.subject Sağlıklı Beslenme - Diyet en_US
dc.subject Obezite - Duygusal Yeme - Kovid 19 - Koronavirüs - Bulaşma en_US
dc.subject Kovid-19, Çinko, Duygusal Yeme, Depresyon, Diyet Kalitesi en_US
dc.title Pandemi Dönemindeki Farklı Beden Kütle İndeksine Sahip Bireylerin; Koronavirüse Yakalanma, Duygusal Yeme, Depresyon, Diyet Kalitesi, Serum Çinko ve Çinko Alım Düzeylerinin Karşılaştırılması en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record