At the present time, with the advancement of technology in mobile phones and tablets which have equipped people with mobile computers, and also because of students’ preferences for convenient and low cost approach of learning, the idea of using mobile applications for educational purposes is gradually getting stronger. Hence, it is essential to investigate about the benefits and drawbacks of using applications in education and develop this idea in order to improve and prosper the future of pedagogy and expand it beyond classrooms.
The aim of this research is to analyze the viewpoint of the Eastern Mediterranean University (EMU) students, who are registered to the German Language Learning course (ELT502) which is given by the School of Foreign Languages.
In this research, quantitative approach is used and the required data was gathered through questionnaires which were responded by the students of the School of Foreign Languages and has been analyzed by SPSS 24. The results of this research illustrated that students were satisfied by using this type of education and are willing to utilize it again in order to improve their language learning skills. Along with the results, this research has provided some recommendations like applying the efficient methods in M-Learning in order to improve the learners’ language learning process.
Keywords: technology, mobile devices, education, language learning, pedagogy
ÖZ:
Günümüzde, insanları mobil bilgisayarlarla donatan cep telefonlarında ve tabletlerde teknolojinin gelişmesi ve ayrıca öğrencilerin öğrenmeye uygun ve düşük maliyetli yaklaşım tercihleri nedeniyle, mobil uygulamaları eğitim amaçlı kullanma fikri giderek daha da güçleniyor. Bu nedenle, eğitim amaçlı mobil uygulamalarının avantaj ve dezavantajlarını araştırmak gelecekte sınıfiçi ve dışı uygulamalarının verimliliğini artıracaktır. Bunun yanında pedagojik formasyon açısından da öğretimi zenginleştirecektir.
Bu araştırmanın amacı, Yabancı Diller Yüksek Okulu tarafından verilen Almanca Dil Kursuna kayıtlı olan Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) öğrencilerinin bakış açılarını incelemektir.
Bu araştırmada, Yabancı Diller Yüksekokulu öğrencileri tarafından cevaplanan ve SPSS 24 tarafından analiz edilen anketlerle nicel yaklaşım kullanılmış ve gerekli veriler toplanmıştır. Bu araştırmanın sonuçları, öğrencilerin bu tür bir eğitim kullanarak tatmin olduklarını ve dil öğrenme becerilerini geliştirmek için tekrar kullanmaya istekli olduklarını göstermiştir. Sonuçların yanı sıra, bu araştırma, öğrencilerin dil öğrenme sürecini iyileştirmek için M-Öğrenmede etkili yöntemleri uygulamak gibi bazı önerilerde bulundu.
Anahtar Kelimeler: teknoloji, cep telefonları, dil öğrenme, pedagojik formasyon