This study was carried out with 50 adult female volunteers, 25 control and 25 education groups, in order to evaluate the effect of nutrition training on adaptation of Mediterranean diet on anthropometric measurements and nutritional status in adult female volunteers. In order to determine the general nutritional habits, nutrient consumption and adaptation to the Mediterranean diet, a questionnaire was applied to adult female individuals and some anthropometric measurements were taken. For this research, Adult female volunteers were given nutrition training about Mediterranean diet for 8 different subjects for a total of 8 weeks. Frequency of food consumption anthropometric measurements and compliance with Mediterranean diet were evaluated before and after training.
The scores of the education and control groups achieved from the Mediterranean Diet Adaptation Scale in the pre-test were similar. Although the scores of the volunteers in the education group increased in compliance with the Mediterranean Diet in the post-test, however, the difference was not statistically significant. However, when the difference between the post-test and Mediterranean Test Adaptation scores of the control group volunteers was examined, it was observed that the adaptation scores of the control group participants decreased in the last test. When the post-test scores of the volunteers in the education and control groups were compared; The difference between the groups was found to be statistically significant (p <0.05). The scores of the volunteers in the education group in the post-test from the Adaptation to the Mediterranean Diet-MEDAS (0-14 points), the Adaptation to the Mediterranean Diet-MDSS (0-24 points) and the Adaptation to the Mediterranean Diet-MDS (0-17 points) it was found to be
statistically significantly higher than control volunteers. In addition, the difference between the post-test and pre-test scores of the education group was found to be significantly higher than the control group. The difference between the post-test and pre-test body weight values of the volunteers in the education group was found to be statistically significant (p <0.05). The post-test body weight values of the education group participants (= 77.53 ± 8.75 kg) were significantly lower than the pre-test values (= 78.42 ± 8.55 kg). The difference between the amount of loss in post-test and pre-test body weights of education and control group volunteers of the individuals included in the study was found to be statistically significant (p <0.05). The amount of pulp, water soluble pulp and water insoluble pulp intake of the individuals in the education group were higher than the amounts measured in the pre-test.
Comprehensive, long-term and comprehensive studies are needed to assess the impact of dietary training on diet compliance and anthropometric measurements regularly delivered by a dietician.
Keywords: Adaptation to Mediterranean diet, nutrition education, health
ÖZ:
Bu araştırma, “Yetişkin Kadın Bireylerde Akdeniz Diyeti’ne Uyuma Yönelik Beslenme Eğitiminin Antropometrik Ölçümler ve Beslenme Durumu Üzerindeki Etkisinin Değerlendirilmesi amacıyla 25 kontrol ve 25 müdahale grubu olmak üzere toplam 50 yetişkin kadın birey ile gerçekleşmiştir. Yetişkin kadın bireylere, genel beslenme alışkanlıkları, besin tüketimleri ve Akdeniz diyetine uyumlarının belirlenmesi amacıyla anket formu uygulanmış ve bazı antropometrik ölçümleri alınmıştır. Yetişkin kadın bireylere toplam 8 hafta olmak üzere 8 farklı konuda Akdeniz diyetine yönelik beslenme eğitimi verilmiştir. Eğitim öncesi ve sonrası besin tüketim sıklıkları, antropometrik ölçümleri ve Akdeniz diyetine uyumları değerlendirilmiştir.
Eğitim ve kontrol grubunda yer alan bireylerin ön testte Akdeniz Diyetine Uyum ölçeğinden almış oldukları puanlar benzerdir. Eğitim grubunda yer alan katılımcıların son testte Akdeniz Diyetine Uyum puanları artmış olsa da, söz konusu fark istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde değildir. Buna rağmen kontrol grubu katılımcıların son test - ön test Akdeniz Diyetine Uyum puanları arasındaki fark incelendiğinde, kontrol grubu katılımcıların Akdeniz Diyetine Uyum (puanlarının son testte düştüğü gözlemlenmiştir. Bununla ilişkili olarak eğitim ve kontrol grubunda yer alan katılımcıların Akdeniz Diyetine Uyum son test puanları karşılaştırıldığında; gruplar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Eğitim grubunda yer alan katılımcıların Akdeniz Diyetine Uyum-MEDAS (0-14 puan), Akdeniz Diyetine Uyum-MDSS (0-24 puan) ve Akdeniz Diyetine Uyum-MDS (0-17 puan) ölçeğinden son testte almış oldukları puanlar, kontrol grubu bireylere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha
yüksek bulunmuştur. Ayrıca eğitim grubu bireylerin Akdeniz Diyetine Uyum (0-17) ölçeği son test - ön test puanları arasındaki fark, kontrol grubu bireylere göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Eğitim grubunda yer alan bireylerin Son Test-Ön Test vücut ağırlığı değerleri arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olduğu görülmüştür (p<0,05). Eğitim grubu katılımcıların son test vücut ağırlığı değerleri (𝑥���̅=77,53±8,75 kg), ön test değerlerine (𝑥���̅=78,42±8,55 kg)anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. Araştırmaya dahil edilen bireylerin eğitim ve kontrol grubu katılımcıların son test-ön test vücut ağırlıklarındaki kayıp miktarları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Eğitim grubunda yer alan bireylerin son testte ölçülen posa, suda çözünebilir posa ve suda çözünmeyen posa alım miktaları ön testte ölçülen miktarlara göre daha yüksek bulunmuştur.
Diyetisyen tarafından düzenli olarak verilen beslenme eğitimin Akdeniz diyetine uyum ve antropometrik ölçümler üzerindeki etkisini değerlendiren geniş kapsamlı, uzun süreli ve geniş kapsamlı çalışmaların yürütülmesi gerekmektedir.
Anahtar kelimeler: Akdeniz diyetine uyum, beslenme eğitimi, sağlık