dc.contributor.advisor |
Kabaran, Seray |
|
dc.contributor.author |
Sun, Elif İrem |
|
dc.date.accessioned |
2022-04-22T10:59:18Z |
|
dc.date.available |
2022-04-22T10:59:18Z |
|
dc.date.issued |
2019 |
|
dc.date.submitted |
2019-09 |
|
dc.identifier.citation |
Sun, Elif İrem. (2019). Genç Kadınlarda Menstrüasyon Semptomlarının İştah, Sezgisel Yeme ve İrrasyonel Besin İnançları ile İlişkisinin Değerlendirilmesi. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. |
en_US |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11129/5395 |
|
dc.description |
Beslenme ve Diyetetik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2019. Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Seray Kabaran. |
en_US |
dc.description.abstract |
The aim of this study is to evaluate the relationship between menstruation symptoms and appetite, intuitive eating and irrational food beliefs in young women. In literature studies, it is seen that the number of studies on the relationship between menstruation-related appetite, emotional eating, irrational eating and factors affecting nutrition are limited. Therefore, this study was planned and conducted to evaluate the relationship between menstruation cycle, emotional appetite, irrational nutritional beliefs scale and menstruation symptom scale. This study includes 357 female students who are studying at Eastern Mediterranean University in Famagusta and their age ranges vary between 18-24. Socio/demographic characteristics and nutritional habits, menstruation symptom scale, emotional appetite questionnaire, intuitive eating scale, irrational nutritional beliefs scale and anthropometric measurements were included in the questionnaire given to the female students participating in this study. The mean BMI of the female students participating in the study is = 21.45 ± 3.13 kg / m2. It was found that the difference between the scores obtained from the pain symptoms sub-dimension in the menstruation symptom scale according to BMI classes of women was found to be statistically significant. (p<0,05). On the other hand, the scores of the thin women from the overall intuitive eating scale and the reliance on hunger/saturation clues in the scale were significantly higher than those of the slightly obese/obese individuals. (p<0,05). It was found that the scores of the women who were slightly obese / obese from the irrational eating sub-dimension were significantly higher than those of the thin women. (p<0,05). As the scores of the menstruation symptom scale increased, the scores obtained from the intuitive eating scale decreased and in the questionnaire of
the emotional eating/negative emotion and emotional eating/negative event subscale of the emotional appetite and the irrational eating and rational eating subscales, the scores increased. (p<0,05). As the scores of women on the intuitive eating scale increased, the scores of the emotional appetite questionnaire subscales from emotional eating-positive emotion and emotional eating positive-event subscales increased. (p<0,05). With the increase in the scores obtained from the irrational eating sub-dimension, the scores of the emotional eating-negative emotion and emotional eating-negative event sub-dimension also increased. (p<0,05). As the rational eating subscale scores of women increased, emotional eating-positive emotion scores increased as well. (p<0,05). Regarding women, the symptoms of menstruation and the scales used in this study were correlated. In order to minimize the symptoms experienced, a plan should be drawn up considering the psychological factors during the menstruation period. Keywords: menstruation, emotional nutrition, irrational nutritional beliefs. |
en_US |
dc.description.abstract |
ÖZ: Bu çalışmanın amacı, genç kadınlarda menstrüasyon semptomlarının iştah, sezgisel yeme ve irrasyonel besin inançları ile ilişkisinin değerlendirilmesi amacıyla planlanmıştır. Yapılan literatür araştırmalarında ülkemizde, menstrüasyon ile ilişkili iştah, duygusal yeme, irrasyonel yeme ve beslenmeyi etkileyen faktörler arasında nasıl bir ilişki olduğuna dair yapılan araştırma sayısının sınırlı olduğu görülmektedir. Bu sebeple bu çalışma menstrüasyon siklusunun duygusal iştah, irrasyonel besin inançları ölçeği ve menstrüasyon semptom ölçeği arasında nasıl bir ilişki olduğunu değerlendirmek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Çalışma, Gazimağusa ilçesinde yer alan ve Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde öğrenim gören ve 18-24 yaş arası 357 kadın öğrenciyi kapsamaktadır. Çalışmaya katılan kadın öğrencilere, araştırma doğrultusunda hazırlanan anket formunda, sosyo-demografik.özellikleri ve beslenme.alışkanlıkları, menstrüasyon semptom ölçeği. (MSÖ), duygusal.iştah.anketi (DİA), sezgisel.yeme.ölçeği, irrasyonel besin inançları ölçeği ve antropometrik ölçümler yer almıştır. Çalışmaya katılan kadın öğrencilerin ortalama BKİ değeri, ̅=21,45±3,13 kg/m2 dir. Kadınların BKİ sınıflarına göre menstrüasyon semptom ölçeğinde bulunan ağrı belirtileri alt boyutundan alınan puanlar arasındaki farkın, istatistiksel olarak anlamlı bulunduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Zayıf kadınların ise, sezgisel yeme ölçeğinin genelinden ve ölçekte bulunan açlık-doygunluk ipuçlarına güvenme.alt boyutundan almış olduğu puanlar, hafif şişman/obez bireylere göre, anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p<0,05). Hafif şişman/obez kadınların irrasyonel yeme alt boyutundan almış olduğu puanlar zayıf kadınlara göre, anlamlı düzeyde yüksek olduğu bulunmuştur (p<0,05). Kadınların menstrüasyon semptom ölçeğinden almış olduğu puanlar arttıkça, sezgisel yeme ölçeğinden almış olduğu
puanlar azalmakta, duygusal iştah anketindeki duygusal yemek yeme-negatif duygu ve duygusal yemek yeme-negatif olay alt boyutundan ve irrasyonel besin inançları ölçeğinde yer alan irrasyonel yeme ve rasyonel yeme alt boyutlarından almış olduğu puanlar ise artış göstermektedir (p<0,05). Kadınların, sezgisel yeme ölçeğinden almış olduğu puanlar arttıkça, duygusal iştah anketi alt boyutları duygusal yemek yeme-pozitif duygu, duygusal yemek yeme pozitif-olay alt boyutundan almış olduğu puanlar ise artış göstermektedir (p<0,05). Kadınların, irrasyonel yeme alt boyutundan almış olduğu puanların artması ile, duygusal yemek yeme negatif duygu ve duygusal yemek yeme negatif olay alt boyutundan aldığı puanlar da artış göstermektdir (p<0,05). Kadınların, rasyonel yeme alt boyutu puanları arttıkça, duygusal yemek yeme pozitif duygu puanları da artış göstermektedir (p<0,05). Kadınlarda, menstrüasyon semptomları ve bu çalışmada kullanılan ölçekler ilişkili bulunmuştur. Yaşanan semptomları en aza indirgemek için, menstrüasyon dönemindeki psikolojik faktörler de göz önüne alınarak bir plan oluşturulmalıdır. Anahtar Kelimeler: menstrüasyon, duygusal beslenme, irrasyonel besin inançları. |
en_US |
dc.language.iso |
tur |
en_US |
dc.publisher |
Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
en_US |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
en_US |
dc.subject |
Beslenme ve Diyetetik |
en_US |
dc.subject |
Menstrüasyon |
en_US |
dc.subject |
Menstrüasyon |
en_US |
dc.subject |
duygusal beslenme |
en_US |
dc.subject |
irrasyonel besin inançları |
en_US |
dc.subject |
Menstruation |
en_US |
dc.subject |
emotional nutrition |
en_US |
dc.subject |
irrational nutritional beliefs |
en_US |
dc.title |
Genç Kadınlarda Menstrüasyon Semptomlarının İştah, Sezgisel Yeme ve İrrasyonel Besin İnançları ile İlişkisinin Değerlendirilmesi |
en_US |
dc.type |
masterThesis |
en_US |
dc.contributor.department |
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü |
en_US |