Due to the significant role played by the higher education sector in North Cyprus over the last two decades, the interplay between the motivation and performance dimensions among higher education sector employees has been a main concern. In this respect, employee motivation presents itself as an important area for investigation together with other factors that influence employee performance. This study analyses the determinants of employee performance in the higher education sector by empirically analyzing the significance for performance of four factors namely employee motivation, employee rewards, employee training and employee promotion.
The empirical work is carried out in the oldest and one of the largest universities in Eastern Mediterranean University-North Cyprus. Regression analysis, t-test and ANOVA analysis are conducted to examine the relationship between employee performance and its determinants. One hundred and fifty responses are collected using questionnaires from various staff members of the Eastern Mediterranean University for analysis.
The results revealed that with the exception of employee promotion, the rest of the factors, i.e. employee motivation, reward, and training are all significant and have a positive influence on the employee performance in the higher education sector. The results also suggest that the participants do not consider the concept of promotion as being influential on employee performance whereas reward, and training as well as motivation are important determinants of employee performance in the Eastern Mediterranean University.
Keywords: Employee performance, regression analysis, higher education sector, Eastern Mediterranean University, North Cyprus
ÖZ:
Son 20 yılda, Kuzey Kıbrıs ekonomisinde önemli yere sahip yüksek eğitim sektöründe, çalışanların performansları ve motivasyonları arasındaki ilişki önem arz etmiştir. Çalışanlara sunulan motivasyon faktörleri, çalışan performansı için en yüksek verimlilik kaynağı olmaktadır. Çalışanların motivasyonu, ödülü, eğitimi ve terfisi gibi eğitim sektöründeki çalışanların performansının belirleyicileri, ampirik olarak analiz edilmektedir.
Bu tez Kuzey Kıbrıs'taki Doğu Akdeniz Üniversitesi için çalışan motivasyonu, ödül, eğitim ve terfi gibi yüksek eğitim sektöründeki çalışan performansının belirleyicilerini ampirik olarak araştırmaktadır. Çalışan performansı ve belirleyicileri arasındaki ilişkiyi incelemek için regresyon analizi, t-testi ve Anova analizi yapılmıştır. Analiz için Doğu Akdeniz Üniversitesi çalışanları üzerinden anketler kullanılarak yüz elli yanıt toplanmıştır.
Sonuçlar, terfi dışındaki diğer üç faktörün yani çalışan motivasyonu, ödülü ve eğitiminin statistiksel olarak önemli olduğunu ve eğitim sektöründeki çalışan performansı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Sonuçlar ayrıca terfilerin çalışan performansı üzerinde etkisi olduğuna katılımcıların inanmadığını göstermektedir. Doğu Akdeniz Üniversitesi'ndeki çalışan performansı için önemli faktörlerin motivasyon, ödül, ve eğitim olduğu neticesi çıkmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Çalışan performansı, regresyon analizi, yüksek eğitim sektörü, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Kuzey Kıbrıs