Several researches have been done on modeling renewable energy for different countries and continents. Employing a unique approach, strategy and methodology, this thesis aims to do the same by using sunlight and wind resources to model a hybrid renewable for the TRNC. The thesis also carries out a comparative analysis of the modeled renewable energy generation and the present electricity generation in the country, by contrasting their economic feasibility.
The thesis also depicts how the renewable energy relates with the country load, based on the amount of energy generated from renewable resources and the size of battery (used to store excess renewable energy generated).
It also shows how base load power plants do not allow lots of renewable penetration, because of the varying nature of wind and solar resources.
Keywords: Renewable Energy, Hybrid Pv/wind system, Solar Resource, Wind Resource, Base Load, Power Plant, Economic Feasibility, Load Shifting, TRNC.
ÖZ:
Farklı ülkeler ve kıtalar için yenilenebilir enerjinin modellenmesi üzerine çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Eşsiz bir yaklaşım, strateji ve metodoloji kullanan bu tez, KKTC için yenilenebilir bir hibrit modelini güneş ışığı ve rüzgar kaynakları kullanarak gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Tez aynı zamanda, ekonomik fizibilitelerinin aksine, modellenen yenilenebilir enerji üretiminin ve ülkedeki mevcut elektrik üretiminin karşılaştırmalı bir analizini de yürütmektedir.
Bu tez aynı zamanda yenilenebilir enerjinin yenilenebilir kaynaklardan üretilen enerji miktarına ve pilin büyüklüğüne (üretilen aşırı yenilenebilir enerjiyi depolamak için kullanılan) dayalı olarak ülke yüküyle nasıl bağlantılı olduğunu da göstermektedir.
Ayrıca, rüzgar ve güneş kaynaklarının değişen doğası nedeniyle baz yük santrallerinin yenilenebilir nüfuziyetlere nasıl izin vermediklerini de gösterir.
Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji, Hibrit Pv / rüzgar sistemi, Güneş Kaynak, Rüzgar Kaynak, Baz Yük, Santral, Ekonomik Fizibilite, Yük Kayması, KKTC.