This study investigates the determinants of financial leverage of 29 listed firms operating in Machinery Industry in Russia. Regression analysis is utilized with panel data approach along with fixed-effects method in order to analyze how the independent variables influence three different measures of financial leverage which are total debt ratio, long-term debt ratio and short-term debt ratio.
According to the results, there is a statistically significant positive relationship between growth and long-term debt ratio. The results also reveal that a statistically significant positive relationship exists between tangibility and total debt and short-term debt ratio. The statistically significant negative relationship between profitability and total debt and short-term debt ratio demonstrated by the results is also supported by the trade-off theory. According to the results, there is a statistically significant positive relationship between liquidity and long-term debt ratio. The results further demonstrate that a negative relationship exists between GDP growth rate and short-term debt ratio.
Keywords: Panel data method, Capital structure, Russian machinery industry
ÖZ:
Bu çalıĢmada, Rusya borsasında kote olmuĢ ve makine sanayisinde faaliyet gösteren firmaların 2008-2016 verileri ele alınarak finansal kaldıraç oranlarını etkileyen faktörlerin neler olduğu incelenmiĢtir. Bu kapsamda, sektörde faaliyette olan 63 halka açık firmanın tümü değil, yalnız verilerine tam ulaĢılan 29 firma analize dahil edilmiĢtir. Bu çalıĢmada, bağımsız değiĢkenlerin kısa ve uzun vadeli borç oranı ile toplam borc oranını, nasıl etkilediğini görmek amacıyla regrasyon analizi kullanılmıĢtır. Bu bağlamda, sabit etkiler modeli ele alınmıĢtır.
Analiz sonuçlarına göre Büyüme ile uzun vadeli borç oranı arasında pozitif ve anlamlı bir iliĢki bulunmuĢtur. Bağımsız değiĢken olan Varlık yapısı ile toplam borç oranı ve kısa vadeli borç oranı arasında ters yönde ve anlamlı bir iliĢki vardır. Diğer bir bağımsız değiĢken olan Karlılık ile borç oranı ve kısa dönem borç oranı arasında tespit edilen negatif ve anlamlı iliĢki hiyerarĢi teorisi tarafından desteklenmektedir. Ancak, Likidite ile borç oranı ve kısa vadeli borç oranı arasında ters yönde bir iliĢki tespit edilmiĢtir. Diğer yandan, Likidite ile uzun vadeli borç oranı arasında pozitif ve anlamlı bir iliĢki görülmektedir. Makroekonomik değiĢkenlerden olan gayri safi milli hasıla ile kısa dönem borç oranı arasında negatif ve anlamlı bir iliĢki saptanmıĢtır.
Anahtar Kelimeler: Panel veri yöntemi, Sermaye yapısı, Rusya makine endüstrisi