Kuzey Kıbrıs Gastronomi Turizmi Potansiyelinin Tespiti ve Geliştirilmesinin Değerlendirilmesi

EMU I-REP

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kılıç, Hasan
dc.contributor.author Yılmabaşar, Aysun
dc.date.accessioned 2023-04-14T10:47:52Z
dc.date.available 2023-04-14T10:47:52Z
dc.date.issued 2021-02
dc.date.submitted 2021
dc.identifier.citation Yılmabaşar, Aysun. (2021). Kuzey Kıbrıs Gastronomi Turizmi Potansiyelinin Tespiti ve Geliştirilmesinin Değerlendirilmesi. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Faculty of Tourism, Famagusta: North Cyprus. en_US
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11129/5582
dc.description Turizm İşletmeciliği - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi, 2021. Tez Danışmanı: Prof. Dr. Hasan Kılıç. en_US
dc.description.abstract ÖZ:Çalışmada Kuzey Kıbrıs gastronomi turizm potansiyelinin belirlenmesi, bu potansiyelin ortaya çıkarılması ve geliştirilmesi yönünde değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Kuzey Kıbrıs’ın gastronomi turizminin güçlü ve zayıf yönleri ile fırsat ve tehditlerini SWOT analizi yöntemi ile belirlenmiştir. Çalışmadan çıkacak sonuçların Kuzey Kıbrıs siyasi otoritelerine, yerel yönetimlere gerekse tüm sektör temsilci ve uzmanları ile yerel üreticilere gastronomi turizmi ile ilgili stratejilerin oluşturulması ve geliştirilmesine fayda sağlayacağı düşünülmektedir. Bu kapsamda bir nitel araştırma deseni olan ölçüt örneklemi ile toplamda 26 kişiye ulaşılarak Gastronomi turizmi ile ilgili fikir yürütebilecek olan kurum ve kuruluşlar, özel sektör uzman ve temsilcileri, akademisyenler, merkezi ve yerel yönetimlerden oluşan katılımcılarla yarı yapılandırılmış sorular eşliğinde yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Öncelikle katılımcıların Gastronomi turizmi ile ilgili bakış açıları tespit edilmek istenmiştir. Daha sonra Kuzey Kıbrıs Gastronomi turizmi potansiyeli ile ilgili görüşleri alınmış, bu potansiyele sahip olup olmadığı öne çıkarılmıştır. Gastronomi turizminde öne çıkan ve çıkarılması gereken gastronomik ürünler ile ilgili öneriler alınmıştır. Araştırmanın 4,5,6,7 numaralı sorularında da Kuzey Kıbrıs Gastronomi Turizmi güçlü-zayıf yönleri ile fırsat ve tehditleri tespit edilerek SWOT matrisi oluşturulmuştur. Son olarak katılımcılardan Kuzey Kıbrıs’ta gastronomi turizm çalışmalarının yeterli bulunup bulunmadığı sorgulanmış ve gastronomi turizm potansiyelini geliştirmek üzere önerileri alınmıştır. iv Toplanan verilerin bulgulara dönüştürülmesinde, içerik analizi ve SWOT analizi kullanılmıştır. Sorulara verilen cevaplar kendi içlerinde temalandırılmış, en çok tekrar edenler, önem sırasına göre sistematik olarak sıralanarak tanımlanmış ve incelenmiştir. SWOT sorularında elde edilen kodlanmış ifadelerden faydalanarak SWOT Matrisi oluşturulmuştur. Çalışma analizlerine göre, Kuzey Kıbrıs Gastronomi turizm potansiyelinin olduğu sonucuna varılmıştır. Bu potansiyelin geliştirilmesi için çeşitli öneriler verilmiştir ve bu potansiyelin geliştirilmesi için bir yol haritasının çıkarılmasına katkı sağlamak, bu araştırmayı uygulama açısından oldukça önemli kılmaktadır. Gastronomi alanında yapılan farklı çalışmalarda turizmde kullanılmak üzere potansiyelin ortaya konulmamış olması, araştırmanın literatürdeki eksikliği gidermesi açısından oldukça önemli katkılar koyacak ve daha sonra yapılacak akademik çalışmalara zemin hazırlaması ve yol göstermesi açısından önemlidir. Anahtar Kelimeler: Gastronomi Turizmi, Alternatif Turizm, SWOT Analiz, Kuzey Kıbrıs en_US
dc.description.abstract This study aimed to determine the gastronomy tourism potential of Northern Cyprus and to evaluate this potential for its further development. To this end, the strengths, weaknesses, opportunities and threats of the gastronomy tourism of Northern Cyprus were determined through SWOT analysis method. The political authorities of Northern Cyprus, local administrations as well as all representatives and experts of the sector and local producers are expected to benefit from the results of the study in mapping out their strategies for gastronomy tourism. In this context, 26 people in total were contacted through criterion sampling, which is a qualitative research design, and face-to-face interviews were held through semistructured questions with participants from various institutions and organizations, private sector experts and representatives, academicians, participants from central and local administrations, who can state an opinion on gastronomy tourism. Primarily, the perspectives of participants on gastronomy tourism were aimed to be determined. Then, the participants expressed their views on the potential of gastronomy tourism in Northern Cyprus and stressed whether the region has this potential. Their suggestions about products that stand out or should stand out in the gastronomy tourism and gastronomic products were noted. The strengths, weaknesses, opportunities and threats of the Gastronomy Tourism in Northern Cyprus were determined in questions 4, 5, 6, and 7 of the study and thus, a SWOT matrix was created. Finally, the participants were asked whether they found the gastronomy tourism activities in Northern Cyprus sufficient and their suggestions to enhance the potential of gastronomy tourism were noted. Content analysis and SWOT analysis were used to transform the collected data into findings. Answers to the questions were categorized by themes, and the most frequent answers were identified and analysed systematically in order of importance. A SWOT Matrix was created by using the coded expressions derived from SWOT questions. The results of the study revealed that Northern Cyprus has the potential for gastronomy tourism. Various suggestions were made to enhance this potential, and contributing to the creation of a road map for the development of this potential makes this study crucial in terms of application. Since the potential of gastronomy for tourism has not been revealed in different studies in the field of gastronomy, the study will make a significant contribution to filling the gap in the literature and paving the way for further academic studies. Keywords: Gastronomy Tourism, Alternative Tourism, Swot Analysis, North Cyprus en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Turizm en_US
dc.subject Turizm--Gastronomi Turizmi--Kıbrıs (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 1983-) en_US
dc.subject Yiyecek İçecek Turizmi en_US
dc.subject Gastronomi Turizmi en_US
dc.subject Alternatif Turizm en_US
dc.subject SWOT Analiz en_US
dc.subject Kuzey Kıbrıs en_US
dc.title Kuzey Kıbrıs Gastronomi Turizmi Potansiyelinin Tespiti ve Geliştirilmesinin Değerlendirilmesi en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Doğu Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record