dc.contributor.advisor |
Altun, Özlem |
|
dc.contributor.author |
Demir, Ayşe |
|
dc.date.accessioned |
2023-04-14T10:51:22Z |
|
dc.date.available |
2023-04-14T10:51:22Z |
|
dc.date.issued |
2021-02 |
|
dc.date.submitted |
2021 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11129/5583 |
|
dc.description |
Gastronomi - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi, 2021. Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Özlem Altun. |
en_US |
dc.description.abstract |
Gastronomy takes a return in transferring societies' eating and drinking habits
from the past to the present. Transferring these cultural values to generations; The
history of food, its production, preparation, presentation and contribution to tourism
activities in the region reveal the importance of local foods, which are an element of
destination attraction. Accepting different cuisines and tastes with the use of local
foods in gastronomic tourism. According to the FAO (United Nations World Food
Organization) statement, alternative techniques have been implamented to reduce
food shortages in the future and encourage them to turn to alternative foods (Kibar,
2017). In this direction, in our work; The importance of snail meat, the fact that it is
an alternative food as a food with high protein nutritional value, to maintain its
presence in the kitchen since the Lusignan period in Cyprus, the introduction of
traditional foods in the Turkish Cypriot community within the framework of
gastronomy tourism, and its place and importance in the field of gastronomy cuisine
should be under investigation in order to highlight any issues.
In this research, the findings with descriptive analysis, one of the qualitative
research methods, are in line with the participants' answers to the semi-structured
interview form prepared by the researcher himself with 30 house participants and 20
tavern management managers living in Iskele and Famagusta regions in TRNC.
As a result of the research, garavolli food, a heritage in society's cultural
values, is a popular appetizer in the Cypriot Cuisine. However, there is no scientific
resource related to the TRNC Gastronomy field. However, due to cultural and
gastronomic studies' insufficiency for this food's promotional marketing, it has been
understood that the necessary investment and importance to this field. In this context,
it can emphasize the importance of garavolli consumption in alternative food markets
and emphasise its value in education, culture, tourism and scientific research in line
with the research findings.
Keywords: Cyprus Cuisine, Snail (Garavolli), Cyprus Snail, Alternative Foods,
Promotional Marketing. |
en_US |
dc.description.abstract |
ÖZ:
Gastronomi toplumların yeme içme alışkanlıklarının geçmişten günümüze
aktarılmasında devamlılığı sağlamaktadır. Bu kültürel değerlerin nesillere
aktarılması; yiyeceğin tarihçesi, üretimi, hazırlanması, sunumu ve bölgedeki turizm
faaliyetlerine katkısı, destinasyon çekicilik unsuru olan yerel gıdaların önemini
ortaya çıkarmaktadır. Küreselleşme ile gelişen ve değişen gastronomi turizminde
yerel yiyeceklerin kullanımı farklı mutfak ve tatların tanınmasına olanak
sağlanmaktadır. FAO (Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Örgütü) organizasyonun
açıklamasına göre gelecekte gıda kıtlığını azaltmak ve alternatif gıdalara
yönelebilmek için teşvik çalışmaları yapmaktadır (Kibar, 2017). Çalışmanın amacı,
Kıbrıs halkı için kültürel miras değerinde olan garavolli‟nin (Salyangoz) gastronomi
alanında tüketim tercihinin nasıl olduğu değerlendirmektir. Bu araştırmada;
salyangoz etinin önemi, protein besin değeri yüksek bir besin olarak alternatif bir
gıda olması, Kıbrıs‟ta Lüzinyan döneminden beri mutfaklarda varlığını koruması,
Kıbrıs Türk Toplumunda gastronomi turizm faaliyeti çerçevesinde geleneksel
yiyeceklerin yerli ya da yabancılara tanıtılması ve gastronomi alanında mutfak
kültüründeki yeri ve önemi araştırılmıştır.
Bu araştırma KKTC‟de İskele ve Gazi Mağusa bölgelerinde yaşamakta olan
30 ev katılımcısı ve 20 meyhane işletme yöneticisi ile araştırmacının kendisi
tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formuna katılımcıların vermiş
oldukları cevaplar doğrultusunda nitel araştırma yöntemlerinden betimsel analiz ile
bulgular desenlenmiştir.
Araştırmanın sonucunda KKTC Gastronomi alanı ile ilgili bilimse herhangi
bir kaynak olmamasına rağmen toplum kültür değerlerinde bir miras niteliği taşıyan
garavolli gıdasının Kıbrıs Mutfağında popüler bir meze olduğu, ancak bu gıdanın
tanıtım pazarlamasına yönelik kültürel ve gastronomik çalışmaların yetersizliği
nedeniyle bu alana gereken yatırımın ve önemin verilmediği anlaşılmıştır. Bu
bağlamda araştırma bulguları doğrultusunda eğitim, kültür, turizm ve bilimsel
araştırmalar içeresinde garavolli tüketiminin alternatif gıda pazarları içinde varlığını
koruması ve değerinin önemine vurgu yapılması ihtiyaç olarak değerlendirilebilir.
Anahtar Kelimeler: Kıbrıs Mutfağı, Salyangoz (Garavolli), Kıbrıs Salyangozu,
Alternatif Gıda, Tanıtım, Pazarlama. |
en_US |
dc.language.iso |
tur |
en_US |
dc.publisher |
Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
en_US |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
en_US |
dc.subject |
Turizm |
en_US |
dc.subject |
Garavolli (Salyangoz)--Kıbrıs Mutfağı--Yerel Ürünler--Kıbrıs (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 1983-) |
en_US |
dc.subject |
Kıbrıs Mutfağı |
en_US |
dc.subject |
Salyangoz (Garavolli) |
en_US |
dc.subject |
Kıbrıs Salyangozu |
en_US |
dc.subject |
Alternatif Gıda |
en_US |
dc.subject |
Tanıtım |
en_US |
dc.subject |
Pazarlama |
en_US |
dc.title |
Garavolli’nin (Salyangoz) Gastronomi Alanında Tüketim Tercihi: KKTC Örneği |
en_US |
dc.type |
masterThesis |
en_US |
dc.contributor.department |
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi |
en_US |