Garavolli’nin (Salyangoz) Gastronomi Alanında Tüketim Tercihi: KKTC Örneği

EMU I-REP

Show simple item record

dc.contributor.advisor Altun, Özlem
dc.contributor.author Demir, Ayşe
dc.date.accessioned 2023-04-14T10:51:22Z
dc.date.available 2023-04-14T10:51:22Z
dc.date.issued 2021-02
dc.date.submitted 2021
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11129/5583
dc.description Gastronomi - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi, 2021. Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Özlem Altun. en_US
dc.description.abstract Gastronomy takes a return in transferring societies' eating and drinking habits from the past to the present. Transferring these cultural values to generations; The history of food, its production, preparation, presentation and contribution to tourism activities in the region reveal the importance of local foods, which are an element of destination attraction. Accepting different cuisines and tastes with the use of local foods in gastronomic tourism. According to the FAO (United Nations World Food Organization) statement, alternative techniques have been implamented to reduce food shortages in the future and encourage them to turn to alternative foods (Kibar, 2017). In this direction, in our work; The importance of snail meat, the fact that it is an alternative food as a food with high protein nutritional value, to maintain its presence in the kitchen since the Lusignan period in Cyprus, the introduction of traditional foods in the Turkish Cypriot community within the framework of gastronomy tourism, and its place and importance in the field of gastronomy cuisine should be under investigation in order to highlight any issues. In this research, the findings with descriptive analysis, one of the qualitative research methods, are in line with the participants' answers to the semi-structured interview form prepared by the researcher himself with 30 house participants and 20 tavern management managers living in Iskele and Famagusta regions in TRNC. As a result of the research, garavolli food, a heritage in society's cultural values, is a popular appetizer in the Cypriot Cuisine. However, there is no scientific resource related to the TRNC Gastronomy field. However, due to cultural and gastronomic studies' insufficiency for this food's promotional marketing, it has been understood that the necessary investment and importance to this field. In this context, it can emphasize the importance of garavolli consumption in alternative food markets and emphasise its value in education, culture, tourism and scientific research in line with the research findings. Keywords: Cyprus Cuisine, Snail (Garavolli), Cyprus Snail, Alternative Foods, Promotional Marketing. en_US
dc.description.abstract ÖZ: Gastronomi toplumların yeme içme alışkanlıklarının geçmişten günümüze aktarılmasında devamlılığı sağlamaktadır. Bu kültürel değerlerin nesillere aktarılması; yiyeceğin tarihçesi, üretimi, hazırlanması, sunumu ve bölgedeki turizm faaliyetlerine katkısı, destinasyon çekicilik unsuru olan yerel gıdaların önemini ortaya çıkarmaktadır. Küreselleşme ile gelişen ve değişen gastronomi turizminde yerel yiyeceklerin kullanımı farklı mutfak ve tatların tanınmasına olanak sağlanmaktadır. FAO (Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Örgütü) organizasyonun açıklamasına göre gelecekte gıda kıtlığını azaltmak ve alternatif gıdalara yönelebilmek için teşvik çalışmaları yapmaktadır (Kibar, 2017). Çalışmanın amacı, Kıbrıs halkı için kültürel miras değerinde olan garavolli‟nin (Salyangoz) gastronomi alanında tüketim tercihinin nasıl olduğu değerlendirmektir. Bu araştırmada; salyangoz etinin önemi, protein besin değeri yüksek bir besin olarak alternatif bir gıda olması, Kıbrıs‟ta Lüzinyan döneminden beri mutfaklarda varlığını koruması, Kıbrıs Türk Toplumunda gastronomi turizm faaliyeti çerçevesinde geleneksel yiyeceklerin yerli ya da yabancılara tanıtılması ve gastronomi alanında mutfak kültüründeki yeri ve önemi araştırılmıştır. Bu araştırma KKTC‟de İskele ve Gazi Mağusa bölgelerinde yaşamakta olan 30 ev katılımcısı ve 20 meyhane işletme yöneticisi ile araştırmacının kendisi tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formuna katılımcıların vermiş oldukları cevaplar doğrultusunda nitel araştırma yöntemlerinden betimsel analiz ile bulgular desenlenmiştir. Araştırmanın sonucunda KKTC Gastronomi alanı ile ilgili bilimse herhangi bir kaynak olmamasına rağmen toplum kültür değerlerinde bir miras niteliği taşıyan garavolli gıdasının Kıbrıs Mutfağında popüler bir meze olduğu, ancak bu gıdanın tanıtım pazarlamasına yönelik kültürel ve gastronomik çalışmaların yetersizliği nedeniyle bu alana gereken yatırımın ve önemin verilmediği anlaşılmıştır. Bu bağlamda araştırma bulguları doğrultusunda eğitim, kültür, turizm ve bilimsel araştırmalar içeresinde garavolli tüketiminin alternatif gıda pazarları içinde varlığını koruması ve değerinin önemine vurgu yapılması ihtiyaç olarak değerlendirilebilir. Anahtar Kelimeler: Kıbrıs Mutfağı, Salyangoz (Garavolli), Kıbrıs Salyangozu, Alternatif Gıda, Tanıtım, Pazarlama. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Turizm en_US
dc.subject Garavolli (Salyangoz)--Kıbrıs Mutfağı--Yerel Ürünler--Kıbrıs (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 1983-) en_US
dc.subject Kıbrıs Mutfağı en_US
dc.subject Salyangoz (Garavolli) en_US
dc.subject Kıbrıs Salyangozu en_US
dc.subject Alternatif Gıda en_US
dc.subject Tanıtım en_US
dc.subject Pazarlama en_US
dc.title Garavolli’nin (Salyangoz) Gastronomi Alanında Tüketim Tercihi: KKTC Örneği en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Doğu Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record