dc.contributor.advisor |
Altun, Özlem |
|
dc.contributor.author |
Demir, Habib |
|
dc.date.accessioned |
2023-04-19T05:54:58Z |
|
dc.date.available |
2023-04-19T05:54:58Z |
|
dc.date.issued |
2021-02 |
|
dc.date.submitted |
2021 |
|
dc.identifier.citation |
Demir, Habib. (2021). Kıbrıs Halkının Yenilebilir Böceklere Bakış Açısının Ölçülmesi. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Faculty of Tourism, Famagusta: North Cyprus. |
en_US |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11129/5601 |
|
dc.description |
Gastronomi - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi, 2021. Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Özlem Altun. |
en_US |
dc.description.abstract |
Tourism has great economical value for countries such as the Cyprus. Its
contributions to the annual gross domestic product share and its impact on the balance
of external debts require that all actions that could be taken in order to develop the
tourism sector should be carried out strategically such that we can minimize the
possible food-borne problems and turn to different food sources that minimize
production costs and time. Increase in the investments in the tourism sector will lead
to a decrease in agricultural lands available and that would lead to an increase in the
costs of meat production and the difficulty of reaching the food source due to the
agricultural lands now used for tourism. Factors such as the low production costs of
edible insects, their high protein ratios; creates the opinion that edible insects is an
option to solve the possible food unavailability problems. This study aims to determine
the perception of the Cypriot society on edible insects.
A quantitative research method were used as the research methods for the study.
In order to accomplish this goal, data from 450 participants living in Cyprus were
collected via a survey and were analyzed using the SPSS-22 program. As a result of
the analysis, it was concluded that the perception of edible insects in Cypriot society
differ according to demographic factors. The results obtained from Northern Cyprus
and Southern Cyprus were analyzed by group tests for clarifying the detected values.
As a result of this analysis, it is concluded that the South Cyprus society members’
perceptions are mostly positive towards edible insects in comparison with the society
members who live in Northern Cyprus.
Keywords: Cyprus, Gastronomy, Gastronomic Tourism, Edible İnsects |
en_US |
dc.description.abstract |
ÖZ:
Günümüzde turiz, Kıbrıs ve diğer tüm ülkeler için ekonomik açıdan çok önemli bir
yapıya sahiptir. Gayri Safi Yıllık Hasıla içerisindeki yeri ve dış borçlar dengesi
üzerindeki etkileri, turizm sektörünün gelişim göstermesi amacıyla yapılabilecek tüm
eylemlerin sistemli bir biçimde yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda dünya
nüfusunda meydana gelen artışlar nedeniyle oluşması muhtemel gıda kaynaklı
sorunları en aza indiren, üretim maliyetlerini ve süresini minimize edecek farklı gıda
kaynaklarına yönelmek zorunluluk olma ihtimalini taşımaktadır. Kuzey Kıbrıs Türk
Cumhuriyeti’nin bir ada ülkesi olması ve turizm alanında meydana gelen yatırımların
artması, tarım alanlarının azalmasına sebep olacaktır. Bu durumun oluşturabileceği
risklerin başında protein kaynağı olan et üretiminin maliyetlerinin artışı ve bu duruma
bağlı ada nüfusu ile turist ziyaretlerinde meydana gelen artışların gıda kaynağına
ulaşma zorluğudur. Yenilebilir böceklerin üretim maliyetlerinin az olması, her
porsiyon için ihtiva ettikleri protein oranının mevcut protein kaynaklarından yüksek
olması, çevreye verdikleri zararın azami düzeyde olması, üretim alanlarının küçük
yapılardan ibaret olması gibi etkenler olası bir gıda sorununda, yenilebilir böceklerin
bir seçenek olduğu kanaatini yaratmaktadır. Bu Çalışmada Kıbrıs toplumunun
yenilebilir böceklere karşı algılarının belirlenmesi hedeflenmiştir.
Araştırma nicel bir araştırmadır. Bu bağlamda Kıbrıs adasının Kuzey bölümünde
yaşayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti toplumundan 232, Güney bölgesinde
yaşayan Kıbrıs Cumhuriyeti toplumundan 218 olmak üzere toplam 450 katılımcıdan
anket yolu ile veriler toplanmış ve SPSS-22 programında analiz edilmiştir. Araştırma
sonucunda Kuzey Kıbrıs ve Kıbrıs Cumhuriyeti toplumlarının yenilebilir böceklere
karşı algılarının cinsiyete, eğitim düzeyine, kişilik özelliğine, göre anlamlı farklılıkları
iv
barındırdığı tespit edilmiş. Tespit edilen değerlerin belirginleşmesi amacıyla Kuzey
Kıbrıs ve Güney Kıbrıs’tan elde edilen sonuçlar gruplar t testi ile analiz edilmiştir. Bu
analiz sonucunda Kıbrıs Cumhuriyeti’nde yaşayan toplumun yenilebilir böceklere
karşı algılarının, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşayan toplumlara göre pozitif
ağırlıklı olduğu sonucuna varılmıştır.
Anahtar kelimeler: Kıbrıs, Gastronomi, Gastronomi Turizmi, Yenilebilir Böcekler |
en_US |
dc.language.iso |
tur |
en_US |
dc.publisher |
Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
en_US |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
en_US |
dc.subject |
Turizm |
en_US |
dc.subject |
Böcekler--Kıbrıs Mutfağı--Kıbrıs |
en_US |
dc.subject |
Kıbrıs |
en_US |
dc.subject |
Gastronomi |
en_US |
dc.subject |
Gastronomi Turizmi |
en_US |
dc.subject |
Yenilebilir Böcekler |
en_US |
dc.title |
Kıbrıs Halkının Yenilebilir Böceklere Bakış Açısının Ölçülmesi |
en_US |
dc.type |
masterThesis |
en_US |
dc.contributor.department |
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi |
en_US |