dc.contributor.advisor |
Fethi, Sami |
|
dc.contributor.author |
Kutbay, Derviş |
|
dc.date.accessioned |
2023-04-24T05:41:19Z |
|
dc.date.available |
2023-04-24T05:41:19Z |
|
dc.date.issued |
2020-12 |
|
dc.date.submitted |
2020 |
|
dc.identifier.citation |
Kutbay, Derviş. (2021).The Determinants of Consumer's Behaviour in Restaurant Food Mitigation:Evidence from North Cyprus. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Business Administration, Famagusta: North Cyprus |
en_US |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11129/5620 |
|
dc.description |
Master of Business Administration. Institute of Graduate Studies and Research. Thesis (M.B.A.) - Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics, Dept. of Business Administration, 2020. Supervisor: Prof. Dr. Sami Fethi. |
en_US |
dc.description.abstract |
The current circumstance on food waste mitigation in North Cyprus shows that, it
needs a productive and successful waste administration system having analysed the
case of waste mitigation of the food sectors in North Cyprus.
This thesis empirically examines the determinants of consumer’s behaviour in
restaurant food waste mitigation in North Cyprus. Regression analysis, independent t test and ANOVA analysis were employed to inspect the trade-off between food waste
mitigation and its determinants. Surveys were distributed to two hundred and six
participants for the analysis on an online platform.
Regression results indicate that new ecological paradigm, favourable to natural
conduct at home, mentalities towards eatery food squander and foreseen feelings
towards eatery food squander have significant positive impact on food waste
mitigation. The results also illustrate that male and female mostly have different
opinions on food waste mitigation whereas Anova analysis shows that job status as
well as job occupation have different opinions.
Keywords: food waste mitigation, Regression analysis, food sector, North Cyprus. |
en_US |
dc.description.abstract |
ÖZ:Yapılan analizler ışığnda Kuzey Kıbrıs'ta gıda atıklarının azaltılmasına ilişkin mevcut
durum, genel bağlamda gıda sektörlerinin atık azaltımı durumunu analiz eden verimli
ve başarılı bir atık yönetim sistemine ihtiyaç duyduğunu göstermektedir.
Bu tez ampirik olarak, Kuzey Kıbrıs'ta yemek sektörü atığını azaltmada tüketici
davranışının belirleyicilerini incelemektedir. Gıda atığını azaltma ve belirleyicileri
arasındaki değiş tokuşu incelemek için regresyon analizi, bağımsız t testi ve ANOVA
analizi kullanıldı. Analiz için iki yüz altı katılımcıya çevrimiçi olarak dolduruldu.
Regresyon sonuçları, yeni Ekolojik Paradigma, Evde Çevre Yanlısı Davranış,
Restoran Gıda Atıklarına Yönelik Tutum ve Restoran Yiyecek Atıklarına Yönelik
Beklenen Duyguların Gıda atıklarının azaltılması üzerinde önemli ve olumlu etkiye
sahip olduğunu göstermektedir. Sonuçlar ayrıca erkek ve kadınların gıda atıklarının
azaltılması konusunda çoğunlukla farklı görüşlere sahip olduğunu gösterirken, Anova
analizi iş statüsünün ve iş mesleğinin farklı görüşlere sahip olduğunu göstermektedir.
Anahtar kelimaler: gıda atığı azaltma, Regresyon analizi, gıda sektörü, Kuzey Kıbrıs. |
en_US |
dc.language.iso |
eng |
en_US |
dc.publisher |
Doğu Akdeniz Üniversitesi |
en_US |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
en_US |
dc.subject |
Food waste-Prevention-Cyprus (Turkish Republic of Northern Cyprus, 1983-) |
en_US |
dc.subject |
Food Waste Management-Consumer’s Behaviour-Cyprus (Turkish Republic of Northern Cyprus, 1983-) |
en_US |
dc.subject |
Food waste mitigation |
en_US |
dc.subject |
Regression analysis |
en_US |
dc.subject |
food sector |
en_US |
dc.subject |
North Cyprus |
en_US |
dc.title |
The Determinants of Consumer’s Behaviour in Restaurant Food Waste Mitigation: Evidence from North Cyprus |
en_US |
dc.type |
masterThesis |
en_US |
dc.contributor.department |
Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics, Dept. of Business Administration |
en_US |