This study was carried out to evaluate the effects of eating speed on energy
intake and anthropometric measurements in Eastern Mediterranean University
students. 375 university students, 143 (38.13%) men, 232 (61.87%) women
participated in the study. With the questionnaire, the general information of the
individuals, their nutritional habits, eating rate status according to the way they and
their family / friends evaluate, daily physical activity and exercise status were
questioned, 24-hour food consumption record and anthropometric measurements were
taken. It was observed that there was a statistical difference between body weight, body
mass index (BMI), waist circumference, hip circumference, waist/hip ratio and
waist/height ratio according to the way students themselves assess eating speed (p
<0.05). According to their own assessment, as the eating speed increased, the body
weight, BMI, waist circumference, hip circumference, waist /hip ratio and waist/height
ratio of individuals increased. No statistically significant difference was found between
the energy, protein percentage, fat (g), fat percentage, carbohydrate (CHO) (g), CHO
percentage and fiber intake according to the way the students participating in the study
assess eating speed (p>0.05). However, a statistically significant difference was
observed between the protein (g) intake amounts according to the way students assess
eating speed (p<0.05). It was determined that the protein (g) intake of the students who
ate fast was higher than the students who ate slowly and at normal speed. These
findings prove that fast eating can lead to obesity, but more studies are needed to
understand the potential mechanism between eating speed and obesity.
Keywords: eating speed, obesity, anthropometric measurements, energy intake, eating
behaviors.
ÖZ:
Bu çalışma Doğu Akdeniz Üniversitesi öğrencilerinde yeme hızının enerji alımı
ve antropometrik ölçümler üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla
yürütülmüştür. Araştırmaya 375 üniversite öğrencisi, 143 (% 38.13) erkek, 232 (%
61.87) kadın katılmıştır. Anket yolu ile bireylerin genel bilgileri, beslenme
alışkanlıkları, kendilerinin ve aile/arkadaşlarının değerlendirme şekline göre yeme hızı
durumu, günlük fiziksel aktivite ve egzersiz durumu sorgulanmış, 24 saatlik besin
tüketim kaydı ve antropometrik ölçümleri alınmıştır. Öğrencilerin kendilerinin yeme
hızını değerlendirme şekline göre vücut ağırlığı, beden kütle indeksi (BKİ), bel
çevresi, kalça çevresi, bel/kalça oranı ve bel/boy oranı arasında istatistiksel bir farkın
olduğu görülmüştür (p<0,05). Kendilerinin değerlendirme şekline göre yeme hızı
arttıkça bireylerin vücut ağırlığı, BKİ, bel çevresi, kalça çevresi, bel/kalça oranı ve
bel/boy oranı artmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin yeme hızını değerlendirme
şekline göre enerji, protein yüzdesi, yağ (g), yağ yüzdesi, karbonhidrat (CHO) (g),
CHO yüzdesi ve lif alım miktarları arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir
fark tespit edilmemiştir (p>0,05). Ancak öğrencilerin yeme hızını değerlendirme
şekline göre protein (g) alım miktarları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark
görülmüştür (p<0,05). Hızlı yemek yiyen öğrencilerin protein (g) alım miktarı, yavaş
ve normal hızda yemek yiyen öğrencilere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Bu bulgular, hızlı yemenin obeziteye yol açabileceğini kanıtlamaktadır fakat yeme hızı
ile obezite arasındaki potansiyel mekanizmanın anlaşılması için daha fazla çalışmaya
ihtiyaç vardır.
Anahtar Kelimeler: yeme hızı, obezite, antropometrik ölçümler, enerji alımı, yeme
davranışları.