Exploring the Role of Social Media and Mobile Apps for Choosing a Restaurant; Evidence from Tehran

EMU I-REP

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kılıç, Hasan (Supervisor)
dc.contributor.author Golmohammadi, Nima
dc.date.accessioned 2024-02-15T13:56:55Z
dc.date.available 2024-02-15T13:56:55Z
dc.date.issued 2020-01
dc.date.submitted 2020
dc.identifier.citation Golmohammadi, Nima. (2020). Exploring the Role of Social Media and Mobile Apps for Choosing a Restaurant; Evidence from Tehran. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Faculty of Tourism, Famagusta: North Cyprus. en_US
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11129/5791
dc.description Master of Science in Tourism Management. Institute of Graduate Studies and Research. Thesis (M.S.) - Eastern Mediterranean University, Faculty of Tourism, 2020. Supervisor: Prof. Dr. Hasan Kılıç. en_US
dc.description.abstract Today, most people in most countries share their everyday experiences on social networks. This is especially true about dining out, especially among young people and students. Restaurants advertise in a variety of ways, and it is not in a way that the whole forum for exchanging of information is freely available to customers, and they make an impression in others through sharing their experiences, but the owners of the restaurants also produce films, photos, alluring clips, banners, etc. to encourage people to come to their restaurants. The present research, based on the findings of the previous researches on the role of social networks and applications in choosing a restaurant, as well as a field study of this topic in the form of a qualitative survey that employs a semi-structured interview, generally tries to answer this question: Does social networking affect choosing a restaurant in Tehran? And if yes, in what process is this effect produced? The Tehran north restaurant industry environment provides an important background that may further explain the relationships between factors influencing the success of restaurants. The participants identified key factors in the operating environment that influenced restaurant success. These included intense competition, a constantly changing environment and changing consumer trends. In particular the intense competition was considered by the participants to have a significant impact on the success of restaurants. Keywords: Social Media, Mobile Apps, Restaurant, Tehran, qualitative. en_US
dc.description.abstract ÖZ: Bugünlerde bir çok ülkede çoğu insan günlük deneyimlerini sosyal ağlarda paylaşmaktadır. Bu durum özellikle dışarda yemek yiyen gençler ve öğrenciler içinde geçerlidir. Restoranlar kendi reklamlarını çeşitli şekillerde yaparlar. Bir anlamda bu reklam bir bilgi alışverişidir. Ancak bu bilgi alışverişi için oluşturulan yapı aslında, müşterilerin serbestce ulaşabileceği bir şekilde değildir. Bu durumlarda deneyimlerini paylaşarak başka bir çok kişinin fikrinide etkileyebilirler. Ancak bunun yanında restoran sahipleride insanları restoranlarına gelmeye teşvik etmek için fılmler,fotoğraflar, ilgi çekici klipler, afışler vb. üretirler. Bir restoran seçiminde sosyal ağların ve uygulamaların rolü üzerine önceki araştırmaların bulgularınada dayanan bu çalışma ile birlikte yarı yapılandırılmış bir görüşme yöntemiyle nitel bir anket yapılarak İranın Tahran şehrinde bulunan Restoranların Seçiminde Sosyal Ağların rolü nedir sorusuna yanıt bulunmaya çalışılmıştır. Özetle Sasyal ağların restoran seçiminde kietkisi araştırılmıştır. Sosyal ağlar Tahran’da bir restoan seçimini etkiler mi? Eğer cevap evetse , hangi şekilde bu etki üretilir? Bu durum araştırılmıştır. Tahranın kuzeyindeki restoran endüstrisinin oluşturduğu ortam yada çevre restoranların başarısını etkileyen faktörler arasındaki rişkleri daha fazla açıklayabilecek önemli bir zeminide oluşturur. Bu araştırmada katılımcılar iş ortamı içerisinde restoranların başarısını etkileyen önemli faktörleri belirlediler. Bu faktörler arasında yoğun rekabet, sürekli değişen çevre ve değişen tüketici eğilimleri ön sırada yer almışlardır. Özellikle yoğun rekabet faktörü katılımcılar tarafından restoranların başarısına etki eden en önemli faktör olarak belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Mobil Uygulamalar, Restoran, Tahran, nitel. en_US
dc.language.iso eng en_US
dc.publisher Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Tourism en_US
dc.subject Tourism--Information technology--Mobile Apps--(Tehran)Iran en_US
dc.subject Social Media en_US
dc.subject Mobile Apps en_US
dc.subject Restaurant en_US
dc.subject Tehran en_US
dc.subject qualitative en_US
dc.title Exploring the Role of Social Media and Mobile Apps for Choosing a Restaurant; Evidence from Tehran en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Eastern Mediterranean University, Faculty of Tourism en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record