dc.contributor.advisor |
Altun, Özlem (Tez Danışmanı) |
|
dc.contributor.author |
Ferit, Kemal |
|
dc.date.accessioned |
2024-03-07T08:06:51Z |
|
dc.date.available |
2024-03-07T08:06:51Z |
|
dc.date.issued |
2022-02 |
|
dc.date.submitted |
2022 |
|
dc.identifier.citation |
Ferit, Kemal. (2022). Kuzey Kıbrıs’ta Yetişen Yenilebilir Ot Çeşitleri ve Kullanım Alanlarının Belirlenmesi. Tez (Yüksek Lisans). Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Turizm Fakültesi, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. |
en_US |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11129/5820 |
|
dc.description |
Gastronomi - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi, 2022. Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Özlem Altun. |
en_US |
dc.description.abstract |
ÖZ:
Kuzey Kıbrıs yenilebilir otlar açısından zengin bir floraya sahiptir ve bu otlar
birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Yenilebilir otlar, eski çağlardan günümüze
kadar uzanan zengin bir geçmişe sahiptir. Araştırmanın temel amacı Kuzey Kıbrıs’ta
yetişen, toplanan, sofralarda yer alan ve ülke kültürünün önemli bir parçası olan
yenilebilir ot çeşitlerini tanımlamak, ot çeşitlerinin farklı kullanım alanlarını
araştırmak ve gastronomi için önemini ortaya koymaktır.
Kuzey Kıbrıs’ta yetişen yenilebilir otların alanında uzman kişilerle yapılan
görüşmeler sonucu bilgi ve birikimlerinin yeni nesillere aktarılmasını sağlamak
araştırmanın amaçlarından biridir. Araştırma yöntemi olarak nitel araştırma
yöntemlerinden olan görüşme yöntemi kullanılmıştır. Görüşmeler alanında uzman
kişiler, yerel halk ve gençlerden oluşan 15 kişiyle yapılmıştır. Sonuçları verilere
dönüştürülmüş ve bulgular kısmında paylaşılmıştır.
Bulgular, ülkede yenilebilir otların genç nesiller tarafından yeterince
bilinmediğini, alanında uzman kişilerin Kuzey Kıbrıs'ta hangi yenilebilir otların
bulunduğunu, otların nereden temin edildiklerini, nasıl toplanıldıklarını, otların hangi
kısımlarının nasıl değerlendirildiğini, bu otların Kuzey Kıbrıs gastronomi alanında
nasıl kullanıldığını, hangi yemeklerde hangi tekniklerle pişirildiklerini içermektedir.
Sonuç olarak, Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan yerli halkın çeşitli amaçlarla kullandığı
yenilebilir otlar geleneksel, sosyal ve kültürel zenginliğin bir parçası olmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Yenilebilir otlar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Gastronomi,
Ayrelli. |
en_US |
dc.language.iso |
tur |
en_US |
dc.publisher |
Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
en_US |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
en_US |
dc.subject |
Turizm |
en_US |
dc.subject |
Ot Çeşitleri--Yenilebilir Otlar--Kıbrıs, Kuzey |
en_US |
dc.subject |
Gastronomi--Kıbrıs, Kuzey |
en_US |
dc.subject |
Yenilebilir otlar |
en_US |
dc.subject |
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti |
en_US |
dc.subject |
Gastronomi |
en_US |
dc.subject |
Ayrelli |
en_US |
dc.title |
Kuzey Kıbrıs’ta Yetişen Yenilebilir Ot Çeşitleri ve Kullanım Alanlarının Belirlenmesi |
en_US |
dc.type |
masterThesis |
en_US |
dc.contributor.department |
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi |
en_US |