Kuzey Kıbrıs’ta Yetişen Yenilebilir Ot Çeşitleri ve Kullanım Alanlarının Belirlenmesi

EMU I-REP

Show simple item record

dc.contributor.advisor Altun, Özlem (Tez Danışmanı)
dc.contributor.author Ferit, Kemal
dc.date.accessioned 2024-03-07T08:06:51Z
dc.date.available 2024-03-07T08:06:51Z
dc.date.issued 2022-02
dc.date.submitted 2022
dc.identifier.citation Ferit, Kemal. (2022). Kuzey Kıbrıs’ta Yetişen Yenilebilir Ot Çeşitleri ve Kullanım Alanlarının Belirlenmesi. Tez (Yüksek Lisans). Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Turizm Fakültesi, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. en_US
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11129/5820
dc.description Gastronomi - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi, 2022. Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Özlem Altun. en_US
dc.description.abstract ÖZ: Kuzey Kıbrıs yenilebilir otlar açısından zengin bir floraya sahiptir ve bu otlar birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Yenilebilir otlar, eski çağlardan günümüze kadar uzanan zengin bir geçmişe sahiptir. Araştırmanın temel amacı Kuzey Kıbrıs’ta yetişen, toplanan, sofralarda yer alan ve ülke kültürünün önemli bir parçası olan yenilebilir ot çeşitlerini tanımlamak, ot çeşitlerinin farklı kullanım alanlarını araştırmak ve gastronomi için önemini ortaya koymaktır. Kuzey Kıbrıs’ta yetişen yenilebilir otların alanında uzman kişilerle yapılan görüşmeler sonucu bilgi ve birikimlerinin yeni nesillere aktarılmasını sağlamak araştırmanın amaçlarından biridir. Araştırma yöntemi olarak nitel araştırma yöntemlerinden olan görüşme yöntemi kullanılmıştır. Görüşmeler alanında uzman kişiler, yerel halk ve gençlerden oluşan 15 kişiyle yapılmıştır. Sonuçları verilere dönüştürülmüş ve bulgular kısmında paylaşılmıştır. Bulgular, ülkede yenilebilir otların genç nesiller tarafından yeterince bilinmediğini, alanında uzman kişilerin Kuzey Kıbrıs'ta hangi yenilebilir otların bulunduğunu, otların nereden temin edildiklerini, nasıl toplanıldıklarını, otların hangi kısımlarının nasıl değerlendirildiğini, bu otların Kuzey Kıbrıs gastronomi alanında nasıl kullanıldığını, hangi yemeklerde hangi tekniklerle pişirildiklerini içermektedir. Sonuç olarak, Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan yerli halkın çeşitli amaçlarla kullandığı yenilebilir otlar geleneksel, sosyal ve kültürel zenginliğin bir parçası olmaktadır. Anahtar Kelimeler: Yenilebilir otlar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Gastronomi, Ayrelli. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Turizm en_US
dc.subject Ot Çeşitleri--Yenilebilir Otlar--Kıbrıs, Kuzey en_US
dc.subject Gastronomi--Kıbrıs, Kuzey en_US
dc.subject Yenilebilir otlar en_US
dc.subject Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti en_US
dc.subject Gastronomi en_US
dc.subject Ayrelli en_US
dc.title Kuzey Kıbrıs’ta Yetişen Yenilebilir Ot Çeşitleri ve Kullanım Alanlarının Belirlenmesi en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Doğu Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record