Gastronomi Turizminin Destinasyon Pazarlamasındaki Rolü: Hatay Örneği

EMU I-REP

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kayaman, Rüçhan (Tez Danışmanı)
dc.contributor.author Uzunoğlu, Kemal
dc.date.accessioned 2024-06-10T11:11:42Z
dc.date.available 2024-06-10T11:11:42Z
dc.date.issued 2022-09
dc.date.submitted 2022-09
dc.identifier.citation Uzunoğlu, Kemal. (2022).Gastronomi Turizminin Destinasyon Pazarlamasındaki Rolü: Hatay Örneği. Tez (Yüksek Lisans). Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Turizm Fakültesi, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. en_US
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11129/5922
dc.description Gastronomi - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi, 2022. Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Rüçhan Kayaman. en_US
dc.description.abstract ÖZ: Günümüz koşullarında farklılıklarıyla ve kültürel özellikleriyle ön plana çıkarak, turistler tarafından daha fazla tercih edilebilir olma potansiyeli barındıran destinasyonlar bulunmaktadır. Bu potansiyelin değerlendirilerek destinasyonların pazarlanmasında kullanılması ve tanıtımlarında rol alması elzemdir. Gastronomi de destinasyonların yerel farklılıklarını ortaya koyabilmelerinde büyük öneme sahiptir. Bu sebeple gastronomiye dair zengin kültürel unsurları barındıran Hatay ilinde, alternatif bir pazarlama unsuru olarak gastronomi turizminin başrolde değerlendirildiği bu çalışma gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı işbu çalışmada 12 uzman katılımcıya, Hatay’ın 2020-2024 Stratejik Plan analizinden hareketle geliştirilmiş 14 adet soru yöneltilmiştir. Bu uzman kadrosu; yerel paydaşlar, akademisyenler ve kamu kurum – kuruluşu olarak dört kategoriden oluşmaktadır. Mülakat yöntemiyle yüz yüze gerçekleştirilen araştırmada erişilen verilere içerik analizi uygulanmıştır. Uzmanların görüş, beklenti ve önerileri doğrultusunda şekillenen, gastronomi turizminin destinasyon pazarlamasındaki rolünün potansiyel olarak analiz edildiği Hatay ili özelinde erişilen bulgulardan eksiklikler ve mevcut konum belirlenerek önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Gastronomi turizmi, destinasyon pazarlaması, Hatay en_US
dc.description.abstract In today's world, there are destinations that have the potential to be more preferred by tourists by coming to the fore with their differences and cultural characteristics. Gastronomic elements have a great importance for destinations to reveal their local differences. Evaluation of gastronomy elements and building national and international promotional activities in line with those elements is crucial for destination marketing strategies. For this reason, this study, in which gastronomy tourism is evaluated as an alternative marketing element, has been carried out in the province of Hatay, which has rich cultural elements of gastronomy. In this study, in which the qualitative research method was used, 14 questions developed based on Hatay's 2020-2024 Strategic Plan analysis were asked to 12 expert participants. Participants consist of three categories as; local stakeholders, academics and public institutions. Content analysis was applied to the data obtained in the research, which was conducted face-to-face interview method. In line with the opinions, expectations and suggestions of the experts, the role of gastronomy tourism of Hatay Province in destination marketing was potentially analyzed in this study. Keyword: Gastronomy tourism, destination marketing, Hatay en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Turizm Fakültesi en_US
dc.subject Turizm--Gastronomi Turizmi--Hatay (Türkiye) en_US
dc.subject Yiyecek İçecek Turizmi en_US
dc.subject Gastronomi turizmi en_US
dc.subject destinasyon pazarlaması en_US
dc.subject Hatay en_US
dc.title Gastronomi Turizminin Destinasyon Pazarlamasındaki Rolü: Hatay Örneği en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Doğu Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record