ÖZ:
Bu çalışmada, gebe kadınların aşırı besin isteği, yeme davranış bozukluğu ve
beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma Ocak-Aralık
2018 tarihleri arasında Gazimağusa Devlet Hastanesi Kadın Doğum Polikliniği’ne
başvuran sağlıklı gebelik tanısı almış çalışmaya katılmayı kabul eden 150 gebe kadın
(yaş ortalaması 30.7±6.1) ile yürütülmüştür. Gebeliğin birinci trimesterinde olan
bireylerin sebze+meyve ve ekmek+pirinç, bulgur, makarna tüketim miktarları diğer
trimesterlere kıyasla düşük bulunmuştur (p<0.05). Bireylerin Aşırı Besin İsteği
Ölçeğinden (ABİS) ortalama 153.2±42.81 puan, Yeme Bozukluğu Değerlendirme
Ölçeğinden (EDE-Q) 0.9±0.72 puan aldıkları saptanmıştır. Lisans/lisansüstü
eğitimlerini tamamlamış bireylerin EDE-Q’dan aldıkları puan ortalaması ilköğretim
ve altında eğitim düzeyine sahip olan bireylerin puan ortalamasından yüksek olduğu
bulunmuştur (p<0.05). Birinci trimesterde olan bireylerin ABİS puanları diğer
trimesterlere kıyasla daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). Birinci trimesterde olan
bireylerin EDE-Q puanları diğer trimesterlere kıyasla daha düşük bulunmuştur
(p<0.05). Günlük olarak önerilen miktarın altında süt-yoğurt ve sebze-meyve
tüketenlerin ABİS puanları önerilen miktarda tüketenlere göre yüksek bulunmuştur
(p<0.05). Bireylerin ABİS ve EDE-Q’dan aldıkları toplam puanlar arasında ters
yönlü orta düzeyde ilişki olduğu belirtilmiştir (r=0.366, p<0.001). Sonuç olarak,
gebelik periyodu ve eğitim düzeyi gebelerin besin tüketimi, aşırı besin isteği ve yeme
davranışını etkilemektedir. Bu ilişkilerin daha detaylı irdelenebilmesi için, miktarlı
besin tüketim sıklığı kaydının alındığı daha geniş örneklemli, çok merkezli
çalışmalara ihtiyaç vardır.
In this study, it was aimed to evaluate the eating habits, eating disorders and
food craving of pregnant women. The study was carried out with 150 pregnant
women (mean age 30.7 ± 6.1), on a voluntary basis, who checked in Gynecology and
Obstetrics Clinic in Gazimağusa State Hospital between January and December 2018
and were diagnosed having healthy pregnancy. The amount of vegetable + fruit,
bread + rice, bulgur, and pasta consumption of the participants in the first trimester
of pregnancy was found lower when compared with the other trimesters (p<0.05).
The participants were found to have an average of 153.2 ± 42.81 points on the Food
Craving Questionnaire Trait (FCQ-T) and 0.9 ± 0.72 on the Eating Disorder
Evaluation Scale (EDE-Q). The EDE-Q average score of the participants who
completed their undergraduate / graduate education was found greater than the
average of the participants who had education at primary and lower level (p<0.05).
The FCQ-T points of the participants in the first trimester were found higher when
compared with the other trimesters (p<0.05). The EDE-Q points of the participants in
the first trimester were found lower when compared with the other trimesters
(p<0.05). The FCQ-T points of the participants, who consume milk-yoghurt and
vegetables-fruits below the daily recommended intake, were found higher than those
consuming the daily recommended amount (p<0.05). It was reported that there is a
moderate inverse relationship between the total scores that the participants got from
FCQ-T and EDE-Q (r=0.366, p<0.001). As a result, pregnancy period and education
level affect food consumption, food craving and eating habits of pregnant women. In
order to investigate these relationships more comprehensively, further multi-centered
studies with a larger sample where frequency of food consumption is recorded need
to be conducted.