Abstract:
ABSTRACT: Housing is one of the most basic and oldest developments of mankind. Because of its necessity and importance, it has evolved tremendously over time. Due to rural – urban migration, mass housing has become an inevitable part in the development of cities. Most significant of the development of the idea of mass housing are: (1) The industrial Revolution, which brought about a massive movement of people from rural to urban areas in search of jobs to earn a wage or salary, and (2) The World War, after which a large number of houses were to be built quickly and economically to shelter immigrants in search of shelter, and also to make up for the destroyed or damaged housing developments in the affected areas. Mass housing during these periods became an important part of urban development. These mass housing developments which came as a solution to shelter an ever growing population unfortunately came along with physical, socio – cultural and economic problems.
Abuja, being a city undergoing massive development, due to the fact that it is the Federal Capital Territory of Nigeria, also in turn faces massive urbanization due to the movement of people to the city in search of jobs. Mass Housing developments have also been provided as a solution to shelter the growing urban population and also to provide a re – settlement scheme for the original settlers of the area.
The main aim of this study is to find out why the mass housing schemes in Abuja, Nigeria are not successful by the analysis of the situation of mass housing environments in Abuja, which were developed by the federal government, and to see if they qualify as sustainable developments or not and if not, find out how sustainability can help in solving the problems created by these mass housing developments and suggest some solutions according to the design considerations for sustainable mass housing developments.
In trying to do this, an analysis of the situation of mass housing is done through literature review of existing data, and also, some selected case studies, which include the Gwarimpa Estate, Lugbe Estate and The Re – Settlement scheme, have been analyzed in terms of Socio – Cultural, Physical and Economic development, through site survey
After the analysis of the case studies through the design considerations for sustainable mass housing developments, the advantages and disadvantages of the different mass housing schemes have been identified in a comparative way, problems identified, at the end, possible solutions given according to the principles of sustainable development. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
ÖZ: Konut insanlığın en temel ve en eski gelişimlerinden biridir. Konutun gerekliliği ve önemi nedeniyle, zaman içinde muazzam gelişmiştir. Kırsal – kentsel göçten dolayı, toplu konutlar kentlerin gelişmesinin kaçınılmaz bir parçası haline gelmiştir. Toplu konut fikrinin gelişmesindeki en önemli etkenler şunlardır: (1) Sanayi Devrimi, kırsal alanlardan kentsel alanlara iş arayan bir ücret ve maaş kazanmak için gelen büyük bir insan hareketi, ve 2) Dünya Savaşı, savaş sonrasında sığınacak yer arayan göçmenlerin sığınak aramasından kurtulmak için hızlı ve ekonomik olarak inşa edilen çok sayıda konut, ve ayrıca savaştan tahrip olan ve etkilenen konutları telafi etmek. Toplu konut, bu dönemlerde kentsel gelişimin önemli bir parçası haline gelmiştir. Toplu konuttaki bu gelişmeler büyüyen nüfusa sığınak çözümü yaratsa da ne yazık ki fiziksel, sosyo - kültürel ve ekonomik sorunları da beraberinde getirmiştir. Abuja, Nijerya‟da büyük gelişim altında olan bir şehirdir; Nijerya Federal Başşehir Bölgesi olmasından dolayı, bunun yanında, insanların iş arama nedeni ile büyük bir şehirleşme hareketiyle karşı karşıya kalmıştır. Toplu konuttaki gelişmeler, gelişen nüfusun barınması için bir çözüm yaratmakta ve aynı zamanda özgün yerleşimcilere yeniden yerleşim düzeni sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı Abuja‟daki federal devlet tarafından geliştirilen toplu konut projelerinin, neden başarılı olamadıklarını, bulundukları ortama göre analiz etmek ve sürdürülebilir gelişim olup olmadıklarının sebeplerini ortaya koymaktır. Toplu konut gelişimlerinin yarattığı problemlerin çözümlenmesinde sürdürülebilirliğin nasıl yardımcı olacağını bulmak ve sürdürülebilir toplu konut gelişimlerinin tasarım hususlarından göre bazı çözümler önermek de araştırmanın bir diğer amacıdır. Bu çalışmayı yapmak için, toplu konut durum analizi mevcut literatür taraması yapılmış ve bunun yanında Gwarimpa Emlak, Lugbe Emlak ve Yeni Yerleşim Planı gibi seçilmiş alan çalışmaları, sosyo-kültürel, fiziksel ve ekonomik gelişmeler yönünden incelenmiştir.
Sürdürülebilir toplu konut gelişmeleri için tasarım esasları örnek çalışmaları üzerinde analiz edildikten sonra, farklı toplu konutların avantaj ve dezavantajları karşılaştırmalı bir şekilde tespit edilmiş, problemler tanımlanmış, sonunda, sürdürülebilir gelişim ilkelerine göre çözüm önerileri sunulmuştur.
Description:
Master of Architecture. Thesis (M.Arch.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Architecture, Dept. of Architecture, 2009. Supervisor: Prof. Dr. Şebnem Önal Hoşkara.