ÖZ:
Bu çalışma, Gaziantep Nizip ilçesinde menopoz dönemdeki kadınların
beslenme durumları, diyet kalite ve yaşam kaliteleri aralarındaki ilişkinin
değerlendirilmesi amacıyla 384 kadınla yürütülmüştür. Bu araştırmada, teke tek
görüşme ve anket yolu ile bilgi toplama tekniği kullanılarak kişilerin genel
özellikleri, menopoz dönemiyle ilgili bilgiler, beslenme alışkanlıkları ve besin
tüketim sıklık ve miktarları belirlenmiş olup bazı antropometrik ölçümleri
yapılmıştır.
Çalışmada menopoz semptomları varlığı ve şiddetinin değerlendirilmesinde
Menopoz Semptomlarını Değerlendirme Ölçeği (MSDÖ), menopoz dönemindeki
yaşam kalitesini belirlemek için Utian Yaşam Kalitesi Ölçeği (UYKÖ) ve diyet
kalitesini belirlemek için Diyet Kalite İndeksi-Uluslarası (DKİ-U) ve genel yaşam
kalite değerlendirilmesinde Yaşam Tarzı İndeksi (YTİ) kullanılmıştır. Kadınların
MSDÖ toplam puanının 27.5±7.75 ve UYKÖ toplam puanının 68.7±7.08, YTİ
puanının 61.0±15.21 ve DKİ-U puanının 58.4±7.48 olduğu belirlenmiştir. Kadınların
DKİ-U puanları ile bel çevresi, bel/kalça ve bel/boy oranı arasında ters yönlü zayıf
ilişki olduğu belirlenmiştir (sırasıyla r=-0.160, p=0.002; r=-0.170, p=0.001; r=-0.180,
p<0.001). Kadınların UYKÖ puanları ile bel/kalça ve bel/boy oranı arasında ters
yönlü zayıf ilişki belirlenmiştir (sırasıyla r=-0.122, p=0.017; r=-0.101, p=0.047).
Kadınların MSDÖ puanları ile DKİ-U ve YTİ arasında ters yönlü zayıf ilişki
belirlenmiştir (sırasıyla r=-0.157, p=0.002; r=-0.302, p=0.000).
Sonuç olarak menopoz dönemindeki kadınların bel/kalça ve bel/boy oranı ile
menopoz septomlar arttıkça diyet ve yaşam kalitesi azalmaktadır. Menopoz
dönemindeki kadınların menopoz semptomları, diyet kalitesi ve yaşam kalitesinin
değerlendirilmesine yönelik çok merkezli, geniş örneklem büyüklüğüne sahip veya
Türkiye genelini kapsayacak şekilde araştırmalar yapılması bu konuda ülke
politikaları geliştirilebilmesi bakımından önemlidir. Menopoz ve hastalık ilişkilerinin
daha iyi değerlendirilebilmesi için uzunlamasına izlem çalışmaları planlanması bu
doğrultuda hastalık risklerini önleyici plan ve politiklar geliştirilerek kadın sağlığı ve
yaşam kalitesinin artırılmasında yararlı olabilir.
This study was carried out with 384 women in order to evaluate the
nutritional status, diet quality and quality of life of menopausal women in Gaziantep
Nizip district. In this study, general characteristics of people, information about
menopausal period, nutritional habits, and nutrient consumption frequencies and
amounts were determined by using one-to-one interview and questionnaire and some
anthropometric measurements were made.
In this study, Menopause Symptoms Assessment Scale (MSRS) was used to
evaluate the presence and severity of menopausal symptoms, to determine the quality
of life in the menopause period Utian Life Quality İndex (ULQS) was used, to
determine diet quality, Diet Quality Index - International (DQI-I) and to determine
general life quality, Lifestyle Index (LI) was used. The total MSRS score of women
was 27.5 ± 7.75, total ULQS score was 68.7 ± 7.08, total LI score 61.0 ± 15.21 and
DQI-I score 58.4 ± 7.48. There is negative correlation between women's DQI-I
scores and waist circumference, waist / hip and waist / height (r = -0.160, p = 0.002;
r = -0.170, p = 0.001; r = -0.180, p <0.001, respectively). There was a weak negative
correlation between the ULQS scores of the women and the waist / hip and waist /
height ratio (r = -0.122, p = 0.017; r = -0.101, p = 0.047, respectively). A negative
correlation was found between the MSRS scores of the women and the DQI-I and the
LI scores (r = -0.157, p = 0.002, r = -0.302, p = 0.000, respectively).
As a result, as menopausal women with waist / hip and waist / height ratio
and menopausal symptoms increase, diet and quality of life is reduced. To develop
country’s policy, it is very important to evaluate menopausal symptoms, diet quality
and life quality of menopausal women in multicentered, with large sample size and
conducting research all over Turkey. Long-term follow-up studies must be planned
to better evaluate menopause and disease relationships may be useful in improving
women's health and quality of life and preventing disease risk by developing plans
and policies