A Comparative Analysis between Night and Day Shift Workers in the Hospitality Industry

EMU I-REP

Show simple item record

dc.contributor.advisor Özduran, Ali (Supervisor)
dc.contributor.author Jonah, Ememabasi Uwem
dc.date.accessioned 2024-08-08T10:45:12Z
dc.date.available 2024-08-08T10:45:12Z
dc.date.issued 2021-02
dc.date.submitted 2021-02
dc.identifier.citation Jonah, Ememabasi Uwem. (2021). A Comparative Analysis between Night and Day Shift Workers in the Hospitality Industry. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Faculty of Tourism, Famagusta: North Cyprus. en_US
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11129/6051
dc.description Master of Science in Tourism Management. Institute of Graduate Studies and Research. Thesis (M.S.) - Eastern Mediterranean University, Faculty of Tourism, 2021. Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ali Özduran. en_US
dc.description.abstract A lot of organizations require services to be provided round the clock. Many industries have implemented a shift system for their employees for the sole purpose of meeting the demands of their industries. Although several researches have been conducted on shift work and its effect on employees, there is still a lot to uncover. In North Cyprus all hotels are open round the clock and as such have to have employees present at any point in time should the need arise, hence the reason for shift work. The main point of this study is to carry out a comparative analysis on day and night shift employees in the hospitality industry. Organizational Affective commitment, subjective well-being, work family conflict and distributive organizational justice will all be investigated in this research. The questionnaire items were developed from previous reputable scales which was then distributed to lodging facilities in Northern Cyprus via paper and electronic methods. We were able to retrieve a total of 332.Confirmatory Factor Analysis was carried out using SPSS version of 24 and ADANCO version of 2.1.1. The results for the analysis support all hypotheses except for AOC mediating the relationship between SWB and WFC for day shift and the direct relationship between WFC and SWB in day shift. en_US
dc.description.abstract ÖZ: Birçok kuruluşlarda günün her saatinde hizmetlerin sağlanması gerekmektedir. Birçok endüstrilerde sektörlerinin taleplerini karşılamak amacıyla çalışanlara vardiya sistemi uygulanır. Vardiyalı çalışması ve onun etkisi çalışanların üzerine hakkında çeşitli araştırmalar yapılmış. Ancak hala bir çok açık alanlar ve konular var. Kuzey Kıbrıs'taki tüm oteller günün boyunca her saatinde açık olduğundan ve ihtiyaç duyulduğu zaman çalışanlar mevcut olması gerektığından dolayı vardiyalı çalışması bir lüzumdur. Bu çalışmanın temel amacı, otel işletmeciliğindeki gündüz ve gece vardiyası çalışanların karşılaştırmasıdır. Bu çalışmada örgütsel duygusal bağlılık, öznel refah, iş aile çatışması ve dağıtımcı örgütsel adalet araştırılacaktır. Anketin soruları itibarlı ölçeklerden geliştirildi ve Kuzey Kıbrıs'taki konaklama tesislerine kağıt veya elektronik yöntemlerden dağıtıldı. Toplamda 332 tane anket toplandı. Doğrulayıcı faktör analizi SPSS 24. sürümü ve ADANCO 2.1.1 sürümünü kullanılarak yapıldı. Analiz sonuçlar gün vardiyasında öznel refah ve iş ailesi çatışması arasındaki ilişkisinden ve gün vardiyasında iş ailesi çatışması ve öznel refah arasındaki doğru ilişkisinden hariç (AOC’dan dolayı) tüm hipotezleri desteklemektedir. en_US
dc.language.iso eng en_US
dc.publisher Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Tourism Faculty en_US
dc.subject Tourism--Hospitality Industry--Hotels--Employees--Working Conditions--Cyprus (Turkish Republic of Northern Cyprus, 1983-) en_US
dc.subject Shift work, Night shift, Day shift Affective Organizational Commitment (AOC), Work Family Conflict (WFC), Subjective Well-Being (SWB), Distributive Organizational Justice (DOJ) en_US
dc.title A Comparative Analysis between Night and Day Shift Workers in the Hospitality Industry en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Eastern Mediterranean University, Faculty of Tourism en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record