dc.contributor.advisor |
Özduran, Ali (Supervisor) |
|
dc.contributor.author |
Jonah, Ememabasi Uwem |
|
dc.date.accessioned |
2024-08-08T10:45:12Z |
|
dc.date.available |
2024-08-08T10:45:12Z |
|
dc.date.issued |
2021-02 |
|
dc.date.submitted |
2021-02 |
|
dc.identifier.citation |
Jonah, Ememabasi Uwem. (2021). A Comparative Analysis between Night and Day Shift Workers in the Hospitality Industry. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Faculty of Tourism, Famagusta: North Cyprus. |
en_US |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11129/6051 |
|
dc.description |
Master of Science in Tourism Management. Institute of Graduate Studies and Research. Thesis (M.S.) - Eastern Mediterranean University, Faculty of Tourism, 2021. Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ali Özduran. |
en_US |
dc.description.abstract |
A lot of organizations require services to be provided round the clock. Many industries
have implemented a shift system for their employees for the sole purpose of meeting
the demands of their industries. Although several researches have been conducted on
shift work and its effect on employees, there is still a lot to uncover. In North Cyprus
all hotels are open round the clock and as such have to have employees present at any
point in time should the need arise, hence the reason for shift work. The main point of
this study is to carry out a comparative analysis on day and night shift employees in
the hospitality industry. Organizational Affective commitment, subjective well-being,
work family conflict and distributive organizational justice will all be investigated in
this research. The questionnaire items were developed from previous reputable scales
which was then distributed to lodging facilities in Northern Cyprus via paper and
electronic methods. We were able to retrieve a total of 332.Confirmatory Factor
Analysis was carried out using SPSS version of 24 and ADANCO version of 2.1.1.
The results for the analysis support all hypotheses except for AOC mediating the
relationship between SWB and WFC for day shift and the direct relationship between
WFC and SWB in day shift. |
en_US |
dc.description.abstract |
ÖZ:
Birçok kuruluşlarda günün her saatinde hizmetlerin sağlanması gerekmektedir. Birçok
endüstrilerde sektörlerinin taleplerini karşılamak amacıyla çalışanlara vardiya sistemi
uygulanır. Vardiyalı çalışması ve onun etkisi çalışanların üzerine hakkında çeşitli
araştırmalar yapılmış. Ancak hala bir çok açık alanlar ve konular var. Kuzey Kıbrıs'taki
tüm oteller günün boyunca her saatinde açık olduğundan ve ihtiyaç duyulduğu zaman
çalışanlar mevcut olması gerektığından dolayı vardiyalı çalışması bir lüzumdur. Bu
çalışmanın temel amacı, otel işletmeciliğindeki gündüz ve gece vardiyası çalışanların
karşılaştırmasıdır. Bu çalışmada örgütsel duygusal bağlılık, öznel refah, iş aile
çatışması ve dağıtımcı örgütsel adalet araştırılacaktır. Anketin soruları itibarlı
ölçeklerden geliştirildi ve Kuzey Kıbrıs'taki konaklama tesislerine kağıt veya
elektronik yöntemlerden dağıtıldı. Toplamda 332 tane anket toplandı. Doğrulayıcı
faktör analizi SPSS 24. sürümü ve ADANCO 2.1.1 sürümünü kullanılarak yapıldı.
Analiz sonuçlar gün vardiyasında öznel refah ve iş ailesi çatışması arasındaki
ilişkisinden ve gün vardiyasında iş ailesi çatışması ve öznel refah arasındaki doğru
ilişkisinden hariç (AOC’dan dolayı) tüm hipotezleri desteklemektedir. |
en_US |
dc.language.iso |
eng |
en_US |
dc.publisher |
Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
en_US |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
en_US |
dc.subject |
Tourism Faculty |
en_US |
dc.subject |
Tourism--Hospitality Industry--Hotels--Employees--Working Conditions--Cyprus (Turkish Republic of Northern Cyprus, 1983-) |
en_US |
dc.subject |
Shift work, Night shift, Day shift Affective Organizational Commitment (AOC), Work Family Conflict (WFC), Subjective Well-Being (SWB), Distributive Organizational Justice (DOJ) |
en_US |
dc.title |
A Comparative Analysis between Night and Day Shift Workers in the Hospitality Industry |
en_US |
dc.type |
masterThesis |
en_US |
dc.contributor.department |
Eastern Mediterranean University, Faculty of Tourism |
en_US |