Kıbrıs Gastronomisinin Tanıtılmasına İlişkin Problemler ve Çözümler

EMU I-REP

Show simple item record

dc.contributor.advisor Öztüren, Ali (Tez Danışmanı)
dc.contributor.advisor Altun, Özlem (Eş-Tez Danışmanı)
dc.contributor.author Öztunç, Fatma
dc.date.accessioned 2025-04-08T12:11:10Z
dc.date.available 2025-04-08T12:11:10Z
dc.date.issued 2021-08
dc.date.submitted 2021-08
dc.identifier.citation Öztunç, Fatma. (2021).Kıbrıs Gastronomisinin Tanıtılmasına İlişkin Problemler ve Çözümler. Tez (Yüksek Lisans). Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Turizm Fakültesi, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. en_US
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11129/6215
dc.description Gastronomi - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi, 2021. Eş-Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Özlem Altun ve Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ali Öztüren. en_US
dc.description.abstract ÖZ: Çalışmanın amacı Kuzey Kıbrıs gastronomisinin tanıtılmasına yönelik problemleri tespit etmek ve çözüm önerilerine ulaşmaktadır. Bu kapsamda, pazarlama karması ve gastronomi turizmi pazarlamasında kullanılabilecek tanıtım araçları üzerine odaklanılmıştır. Kuzey Kıbrıs Turizm ve Çevre Bakanlığı, Kuzey Kıbrıs’ta bulunan üniversitelerin turizm fakültesi dekanları ya da gastronomi bölüm başkanları, Kuzey Kıbrıs’ta turizm ile ilgili birlikler, kurum ve kuruluşlarda görev yapan profesyonellerden oluşan on beş kişilik katılımcı grubuna yarı yapılandırılmış görüşme (mülakat) soruları yöneltilerek veriler toplanmıştır. Çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde araştırma ile ilgili genel bilgi verilmiş ve araştırmanın amacı açıklanmıştır. Çalışmanın giriş bölümünden sonra, araştırmanın temeli ile ilgili literatür taraması yapılarak gastronomi ile bağlantılı kavramlar açıklanmıştır. Araştırmanın üçüncü bölümünde Kıbrıs hakkında bilgilendirmeler yapılmıştır. Araştırmanın dördüncü bölümünde araştırmanın yöntemi, evreni, örneklemi, veri toplama süreci ve veri analiz yöntemlerine ilişkin bilgilere yer verilmiştir. Araştırmanın beşinci bölümünde bulgular ve analizlere, son bölümünde de araştırmanın sonuçlarına yönelik bilgiler, sektöre uygulamaya yönelik tavsiyeler ve gelecek araştırmalar için öneriler sunulmuştur. Araştırma kapsamında metinsel verileri doğal dilden temalaştırarak kavramsal haritalara dönüştürmeyi sağlayan Leximancer yazılım programı kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda, Kuzey Kıbrıs gastronomi turizminin tanıtılmasına yönelik problemler tespit edilmiştir. Kuzey Kıbrıs’ta gastronomi turizminin, turizm çeşitliliğine eklenmesi açısından çözüm önerileri yapılmıştır. Çalışmanın sonuçları, Kuzey Kıbrıs turizm sektörüne katkı sağlayacaktır. Kuzey Kıbrıs gastronomisinin hak ettiği değere ulaşmasında etkili olacaktır. Kuzey Kıbrıs gastronomi literatürüne eklenecek ve gastronomi alanında eğitim gören öğrencilere kaynak olacaktır. Ek olarak, Kuzey Kıbrıs turizm sektörüne hem akademik hem sektörel hem de politik paydaşlara yönelik çıkarımlara katkı sağlayacaktır. en_US
dc.description.abstract The main purpose of this research is to identify the promotion problems of North Cyprus gastronomy and to reach solution recommendations. In this extent, research paper is focused on marketing mix and the promotional tools that can be used in gastronomy tourism marketing. Data were collected through unstructured interview questions from fifteen participants. Interviews conducted to North Cyprus Ministry of Tourism and Environment, universities’ tourism faculty deans or head of gastronomy departments, professionals working in tourism related unions, institutions, and organisations in North Cyprus. The research paper consists of six chapters. First chapter indicates the purpose of research and general information. Introduction chapter followed by literature review based on the research was made and concepts related to gastronomy were explained. Third chapter gives information about Cyprus. In the fourth chapter of the research paper, information about the research method, sample, data collection process and data analysis methods were given. Subsequent chapter was findings and analysis. Last chapter demonstrates results related to research, practical recommendations for tourism sector and suggestions for future research. Leximancer software program was used for data analysis, which enables the conversion of textual data from natural language to conceptual maps by theming. As a result of the research, problems related to the promotion of North Cyprus gastronomy tourism have been identified. Solution proposals have been made in order to add gastronomy tourism to the diversity of tourism in North Cyprus. The results of the research will contribute North Cyprus’ tourism sector. Results will be effective in reaching the value North Cyprus gastronomy deserves. Research paper will be added to the North Cyprus gastronomy literature and will be a source for students studying in the field of gastronomy. In addition, it will contribute academic, sectoral, and political stakeholders in North Cyprus tourism sector. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Turizm Fakültesi en_US
dc.subject Turizm--Gastronomi Turizmi--Kıbrıs (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 1983-) en_US
dc.subject Mutfak--Kıbrıs Mutfağı--Kıbrıs Yemekleri--Kıbrıs (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 1983-) en_US
dc.subject Yiyecek İçecek Turizmi--Sokak Lezzetleri--Kıbrıs Türk Mutfağı--Kıbrıs (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 1983-) en_US
dc.subject Yerel Yiyecekler--Kıbrıs (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 1983-) en_US
dc.subject Gastronomi Turizmi, Kuzey Kıbrıs, Pazarlama Karması en_US
dc.title Kıbrıs Gastronomisinin Tanıtılmasına İlişkin Problemler ve Çözümler en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Doğu Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record