dc.contributor.advisor |
Eren, Fatma Hülyam (Tez Danışmanı) |
|
dc.contributor.author |
Borzan, Nevin |
|
dc.date.accessioned |
2025-06-10T12:07:43Z |
|
dc.date.available |
2025-06-10T12:07:43Z |
|
dc.date.issued |
2023-02 |
|
dc.date.submitted |
2023-02 |
|
dc.identifier.citation |
Borzan, Nevin. (2023). Yoğun Bakım Hastalarında Yüksek Proteinli Enteral Beslenmenin Kan Bulgularına ve Malnütrisyona Etkisinin Araştırılması. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. |
en_US |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11129/6367 |
|
dc.description |
Beslenme ve Diyetetik - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2023. Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Fatma Hülyam Eren. |
en_US |
dc.description.abstract |
ÖZ:
Bu çalışma yoğun bakım ünitesinde yatan ve enteral beslenme yöntemiyle
beslenen hastalarda yüksek ve normal protein alımının malnütrisyon ve kan
parametreleri üzerine etkisini incelenmek amacıyla yapılmıştır. Çalışma hastaların 15
gün prospektif olarak izlenmesi ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar yüksek proteinli
ve normal proteinli enteral beslenme uygulanan yoğun bakım hastaları olarak 2 gruba
ayrılmıştır. Her iki grupta 21 hasta olacak şekilde çalışmaya toplam 42 birey
katılmıştır. Yüksek proteinli enteral beslenme grubu >1,2 g/kg/gün, normal proteinli
enteral beslenme grubu ise 0,8-1,2 g/kg/gün olarak belirlenmiştir. Çalışmaya katılan
hastaların biyokimyasal kan parametreleri hasta kayıt dosyalarından, antropometrik
parametreleri ise 1, 3, 5 ve 15’inci günlerde araştırmacı tarafından ölçülmüştür.
Malnütrisyon riskini belirlemek üzere NRS 2002 ve mortalite şiddetini yorumlamak
için APACHE II skorları 1’inci ve 15’inci günlerde değerlendirilmiştir. Çalışmaya
dahil olan yüksek ve normal proteinli enteral beslenme tedavisi alan yoğun bakım
hastaları ağırlık, boy ve BKİ değeri ortalamaları yönünden benzerlik göstermektedir
(p>0.05). Çalışmanın 1. ve 15. günlerinde yüksek ve normal proteinli enteral ürün alan
yoğun bakım hastalarının CRP ve albümin değerlerinde herhangi bir farklılık tespit
edilmemiştir (p>0,05). Ayrıca enteral beslenme grupları arasında 1.gün ve 15.gün üst
orta kol çevresi persentil değerleri açısından da istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık
bulunmamıştır (p>0.05). Enteral beslenme grupları kendi aralarında kıyaslandığında
1.gün enerji gereksinimleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık
gözlenmemiştir (p>0.05). Yüksek protein grubuna 1.gün ve 15. günlerde verilen enerji
miktarları, normal protein grubundan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek iken
(p<0.05).Yüksek protein alan grupta; 1.gün verilen protein miktarına (90,36±9,2
iv
g)göre 15.günde (90,36±9,2 g) istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik
bulunmamaktadır (p>0.05) . Benzer şekilde normal protein grubunda; 1.gün verilen
protein miktarına(75,05±9,3 g göre 15.günde (75,05±9,3g) istatistiksel olarak anlamlı
bir farklılık bulunmamıştır(p>0.05). Yüksek protein grubunda; 1.gün de malnütrisyon
oranı %90.5 saptanmışken, 15.gün bu oran %4.8’e düşmüştür. Normal protein
grubunda ise 1.güne göre 15.gün NRS2002 skorunda görülen değişim istatistiksel
olarak anlamlıdır (p<0.05). Enteral beslenme grupları arasında 1.gün (21.59±2.34) ve
15.gün (20.71±2.24 )APACHE II skorları gruplar arası karşılaştırıldığında istatistiksel
olarak anlamlı bir değişiklik olmadığı görülmüştür (p>0.05).Yüksek protein grubunda;
1.güne göre 15.gün APACHE II skorunda görülen azalma düzeyi istatistiksel olarak
anlamlıdır (p<0.05).Normal protein grubunda; 1.güne göre 15.gün APACHE II
skorunda görülen azalış istatistiksel olarak anlamlı olduğu gözlenmiştir (p<0.05).
Yüksek protein içerikli enteral ürün kullanımının yoğun bakım hastaları malnütrisyon
ve kan parametreleri üzerine etkisini incelemek için daha büyük örnekleme sahip ve
uzun süreli klinik çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bununla birlikte çalışmanın
geçerliliğini arttırmak amacıyla üst orta kol çevresiyle birlikte deri kıvrım kalınlığının
kullanımı gelecek çalışmalara tavsiye edilebilir. |
en_US |
dc.description.abstract |
This study was carried out to examine the effects of high and normal protein
intake on malnutrition and blood parameters in patients hospitalized in the intensive
care unit and fed with enteral nutrition method. The study was carried out with a
prospective follow-up of the patients for 15 days. Participants were divided into 2
groups as intensive care patients receiving high protein and normal protein enteral
nutrition. A total of 42 individuals participated in the study, with 21 patients in both
groups. High protein enteral nutrition group was determined as >1.2 g/kg/day, and
normal protein enteral nutrition group was determined as 0.8-1.2 g/kg/day. The
biochemical blood parameters of the patients participating in the study were measured
from the patient registry files, and the anthropometric parameters were measured by
the researcher on the 1st, 3rd, 5th and 15th days. NRS 2002 to determine malnutrition
risk and APACHE II scores to interpret mortality severity were evaluated on days 1
and 15. Intensive care patients included in the study who received high and normal
protein enteral nutrition therapy were similar in terms of weight, height and average
BMI values (p>0.05). No difference was found in CRP and albumin values of intensive
care patients who received enteral products with high and normal protein on the 1st
and 15th days of the study (p>0.05). In addition, there was no statistically significant
difference between the enteral feeding groups in terms of upper middle arm
circumference percentile values on the 1st and 15th days (p>0.05). When the enteral
feeding groups were compared among themselves, no statistically significant
difference was observed in terms of energy requirements on the 1st day (p>0.05).
While the amount of energy given to the High Protein group on the 1st (2879.18±519
kcal) and the 15th (2769.5±571.9 kcal) days was statistically significantly higher than
vi
the normal protein group (p:0.001; p<0.05). There was no statistically significant
change on the 15th day (90.36±9.2 g) compared to the amount of protein given on the
1st day (90.36±9.2 g) (p>0.05). Similarly, in the normal protein group; No statistically
significant difference was found on the 15th day (75.05±9.3g) compared to the amount
of protein given on the 1st day (75.05±9.3 g). While the rate of high malnutrition was
90.5% on day 15, this rate decreased to 4.8% on day 15. In the normal protein group,
the change in NRS2002 score on day 15 ( >3) compared to day 1 (> 3) is statistically
significant (p:0.001; p<0.05). When the 1st day (21.59±2.34) and 15th day
(20.71±2.24 ) APACHE II scores between the enteral feeding groups were compared
between the groups, it was also observed that there was no statistically significant
difference (p>0.05). ; The level of decrease in the APACHE II score on the 15th day
compared to the 1st day is statistically significant (p:0.001; p<0.05). In the Normal
Protein Group, the decrease in the 15th day APACHE II score compared to the 1st day
was statistically significant (p :0.036; p<0.05) At the end of the study, larger sampling
and long-term studies were carried out to support the hypotheses. is needed. However,
in order to increase the validity of the study; In this study, skinfold thickness can be
measured together with the upper middle circumference. |
en_US |
dc.language.iso |
tur |
en_US |
dc.publisher |
Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
en_US |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
en_US |
dc.subject |
Beslenme ve Diyetetik Bölümü |
en_US |
dc.subject |
Beslenme--Yoğun Bakım Hastaları |
en_US |
dc.subject |
Yoğun Bakım Ünitesi, Nütrisyon, NRS 2002, CRP, Albumin |
en_US |
dc.title |
Yoğun Bakım Hastalarında Yüksek Proteinli Enteral Beslenmenin Kan Bulgularına ve Malnütrisyona Etkisinin Araştırılması |
en_US |
dc.type |
masterThesis |
en_US |
dc.contributor.department |
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü |
en_US |