| dc.contributor.advisor | Öztüren, Ali | |
| dc.contributor.author | Tilki, Cem | |
| dc.date.accessioned | 2025-11-12T09:58:44Z | |
| dc.date.available | 2025-11-12T09:58:44Z | |
| dc.date.issued | 2022-09 | |
| dc.date.submitted | 2022-09 | |
| dc.identifier.citation | Tilki, Cem. (2022). Wine Tourism Development in a Mediterranean Destination: Perspectives and Experiences from Cyprus, Italy, Turkey and France. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Faculty of Tourism, Famagusta: North Cyprus. | en_US |
| dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11129/6479 | |
| dc.description | Master of Science in Tourism Management. Institute of Graduate Studies and Research. Thesis (M.S.) - Eastern Mediterranean University, Faculty of Tourism, 2022. Supervisor: Prof. Dr. Ali Öztüren. | en_US |
| dc.description.abstract | Mediterranean countries have long been associated with wine production. However, only recently, as regions come to face the implications of global rural restructuring, have wine and tourism been utilized for regional development. This article provides an information of the concept of wine tourism development and its current situation in the Mediterranean. The study examines the relationship opportunities, benefits and the challenges between wineries and tourism and hospitality sector. In the meantime, this research is to critically learn interior and exterior obstacles and challenges from the winery perspectives and learning their regional features and winery assets that contributes in involving in wine tourism and enhancing cellar-door experiences. In general, this study addressing (1) to investigate the challenges and the scope of being involved in tourism and hospitality sector and the level of benefits to the winery, (2) to gather information on how regional heritage - historical, cultural, traditional, geographical – associated and incorporated by the wineries, (3) to examine the how effective are authenticity and key features of the stories that are associated with regional heritage, winery family background and wine production in cellar-door experiences, (4) to explore what sustainable practices adopted and undertaken and how they are effecting the value chain of the winery, (5) to find out the level of relevancy of the region for wine tourism and the challenges the wineries are encountering. | en_US |
| dc.description.abstract | ÖZ: Akdeniz ülkeleri uzun zamandır şarap üretimi ile ilişkilendirilmiştir. Ancak, son zamanlarda, bölgeler yeniden küresel kırsal yapılanmanın etkileriyle yüzleşmeye başladıkça, bölgesel kalkınma için şarap ve turizmden yararlanıldı. Bu makale, şarap turizmi kavramının gelişimi ve Akdeniz'deki mevcut durumu hakkında bilgi vermektedir. Çalışma, şarap imalathaneleri ile turizm ve konaklama sektörü arasındaki ilişki fırsatlarını, faydalarını ve zorlukları incelemektedir. Bu arada, bu araştırma, şarapçılık perspektiflerinden iç ve dış engelleri ve zorlukları eleştirel bir şekilde öğrenmek ve şarap turizmine dahil olmaya ve mahzen-kapı deneyimlerini geliştirmeye katkıda bulunan bölgesel özelliklerini ve şaraphane varlıklarını öğrenmektir. Genel olarak, bu çalışma (1) turizm ve konaklama sektöründe yer almanın zorluklarını ve kapsamını ve şaraphaneye fayda düzeyini araştırmayı, (2) bölgesel mirasın - tarihi, kültürel, geleneksel, coğrafi – şarap imalathaneleri tarafından ilişkilendirilmiş ve dahil edilmiş, (3) mahzen kapısı deneyimlerinde bölgesel miras, şaraphane aile geçmişi ve şarap üretimi ile ilişkili hikayelerin özgünlüğünün ve temel özelliklerinin ne kadar etkili olduğunu incelemek, (4) benimsenen ve üstlenilen sürdürülebilir uygulamalar ve bunların şaraphanenin değer zincirini nasıl etkilediği, (5) bölgenin şarap turizmi ile alaka düzeyini ve şarap imalathanelerinin karşılaştığı zorlukları bulmak. | en_US |
| dc.language.iso | eng | en_US |
| dc.publisher | Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) | en_US |
| dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
| dc.subject | Thesis Tez | en_US |
| dc.subject | Tourism Faculty | en_US |
| dc.subject | Wine Tourism--Cyprus--Italy--Turkey--France | en_US |
| dc.subject | Wine industry--Tourism--Mediterranean Destination | en_US |
| dc.subject | Wine Tourism--Marketing | en_US |
| dc.subject | Wine and wine making--Tourism | en_US |
| dc.subject | Hospitality Industry--Services and specific products--Wine | en_US |
| dc.subject | Wine Tourism | en_US |
| dc.subject | Wine | en_US |
| dc.subject | Cellar-door experience | en_US |
| dc.subject | Sustainable wine tourism | en_US |
| dc.title | Wine Tourism Development in a Mediterranean Destination: Perspectives and Experiences from Cyprus, Italy, Turkey and France | en_US |
| dc.type | masterThesis | en_US |
| dc.contributor.department | Eastern Mediterranean University, Faculty of Tourism | en_US |