ÖZ:
Sekiz bin beş yüz yıllık insanlık tarihi geçmişiyle, onlarca medeniyete ev
sahipliği yapmış Türkiye’nin en büyük adası Gökçeada (İmroz), bozulmamış
doğası, zengin tarihi, arkeolojik geçmişi, günümüze kadar korumayı başardığı yiyecek
içecek kültürü ve zengin gastronomisi ile günümüzde oldukça popüler bir turizm
merkezi olma özelliği taşımaktadır. Gökçeada (İmroz), 2011 yılından bu yana gelişen
ve değişen dünyanın içinde varlığını orijinal haliyle sürdürmeyi başaran şehirlere
verilen Cittaslow unvanı almış bir ada olma özelliği ile de dünya çapında tanınırlığı
artırmış bir tatil yöresi olarak öne çıkmaktadır.
Yapmış olduğumuz tez çalışmasında, dünyanın ilk Cittaslow adası olan
Gökçeada’da (İmroz) öncelikle ticarileşme, markalaşma ve coğrafi işaret tescili
alabilme potansiyeli yüksek olan yöresel gastronomik ürünleri tespit ederek kayıt
altına almak ve bu konuda “Gökçeada (İmroz) Yöresel Gastronomik Ürün Referans
Kaynak Listesi” oluşturmak amaçlanmıştır. Araştırmanın ikinci bölümünde ise adada
faaliyet gösteren Cittaslow temalı restoranlarda yöresel gastronomik ürün kullanım
düzeyini belirlemek amaçlanmıştır. Bu araştırmada, Nitel araştırma yöntemlerinden
olan yüz yüze görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırma evrenini, Gökçeada’da
Cittaslow felsefesine uygun olarak faaliyet gösteren işletmelerin tamamı olan 29 adet
restoran işletme yöneticisi kişi oluşturmaktadır. Bu çalışma sayesinde Gökçeada
(İmroz) gastronomi kültürüne ait yöresel gastronomik ürünler konusunda farkındalık
yaratmak, bu ürünlere ekonomik değer kazandırma çalışmalarına destek olmak, bu
ürünlerin geleneksel yapım ve sunum tekniklerine sadık kalarak restoranlarda
sunulmasına dikkat çekmek, gelecek nesillere unutulmadan aktarılması ve
sürdürülebilirliğine katkı sağlamak ayrıca amaçlanmıştır.
The history of eight thousand five hundred years of human history, civilization,
home to dozens of Imbros, Turkey's largest island, unspoiled nature, rich history, and
the archaeological past, present, rich with culture and gastronomy today to preserve
food and beverage a very popular tourist destination. Gökçeada (Imroz) an evolving
and changing world of the existence of Cittaslow cities that have managed to maintain
the original shape took the title given to an island with the distinction of being
increased worldwide recognition as a vacation spot stands out.
In the thesis we have done, in Gökçeada (Imroz), which is the first Cittaslow
island of the world, first of all, identifying and registering the local gastronomic
products with high potential for commercialization, branding and geographical
indication registration, and in this regard, "Gökçeada (Imroz) Local Gastronomic
Product Reference Source List". In the second part of the research, it was aimed to
determine the level of use of local gastronomic products in the Cittaslow themed
restaurants operating on the island. In this research, face-to-face interview technique,
which is one of the qualitative research methods was used. The population of the
research consists of 29 restaurant business managers, all of which are operating in
accordance with the Cittaslow philosophy in Gökçeada (Imroz). Through this study,
to raise awareness about the local gastronomic products of the gastronomic culture of
Gökçeada (Imroz), to support the efforts to add economic value to these products, to
support the traditional use of these products. It is also aimed to draw attention to the
fact that it is served in restaurants by sticking to the production and presentation
techniques, to transfer it to future generations without being forgotten and to contribute
to its sustainability.