| dc.contributor.advisor | Altun, Özlem (Tez Danışmanı) | |
| dc.contributor.author | Çavuşoğlu, Olena | |
| dc.date.accessioned | 2025-11-12T11:03:33Z | |
| dc.date.available | 2025-11-12T11:03:33Z | |
| dc.date.issued | 2022-07 | |
| dc.date.submitted | 2022-07 | |
| dc.identifier.citation | Çavuşoğlu, Olena. (2022).Cittaslow Şehir Restoranlarında Yöresel Gastronomik Ürün Kullanımı: Gökçeada (İmroz) Örneği. Tez (Yüksek Lisans). Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Turizm Fakültesi, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. | en_US |
| dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11129/6490 | |
| dc.description | Gastronomi - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi, 2022. Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Özlem Altun. | en_US |
| dc.description.abstract | ÖZ: Sekiz bin beş yüz yıllık insanlık tarihi geçmişiyle, onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış Türkiye’nin en büyük adası Gökçeada (İmroz), bozulmamış doğası, zengin tarihi, arkeolojik geçmişi, günümüze kadar korumayı başardığı yiyecek içecek kültürü ve zengin gastronomisi ile günümüzde oldukça popüler bir turizm merkezi olma özelliği taşımaktadır. Gökçeada (İmroz), 2011 yılından bu yana gelişen ve değişen dünyanın içinde varlığını orijinal haliyle sürdürmeyi başaran şehirlere verilen Cittaslow unvanı almış bir ada olma özelliği ile de dünya çapında tanınırlığı artırmış bir tatil yöresi olarak öne çıkmaktadır. Yapmış olduğumuz tez çalışmasında, dünyanın ilk Cittaslow adası olan Gökçeada’da (İmroz) öncelikle ticarileşme, markalaşma ve coğrafi işaret tescili alabilme potansiyeli yüksek olan yöresel gastronomik ürünleri tespit ederek kayıt altına almak ve bu konuda “Gökçeada (İmroz) Yöresel Gastronomik Ürün Referans Kaynak Listesi” oluşturmak amaçlanmıştır. Araştırmanın ikinci bölümünde ise adada faaliyet gösteren Cittaslow temalı restoranlarda yöresel gastronomik ürün kullanım düzeyini belirlemek amaçlanmıştır. Bu araştırmada, Nitel araştırma yöntemlerinden olan yüz yüze görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırma evrenini, Gökçeada’da Cittaslow felsefesine uygun olarak faaliyet gösteren işletmelerin tamamı olan 29 adet restoran işletme yöneticisi kişi oluşturmaktadır. Bu çalışma sayesinde Gökçeada (İmroz) gastronomi kültürüne ait yöresel gastronomik ürünler konusunda farkındalık yaratmak, bu ürünlere ekonomik değer kazandırma çalışmalarına destek olmak, bu ürünlerin geleneksel yapım ve sunum tekniklerine sadık kalarak restoranlarda sunulmasına dikkat çekmek, gelecek nesillere unutulmadan aktarılması ve sürdürülebilirliğine katkı sağlamak ayrıca amaçlanmıştır. | en_US |
| dc.description.abstract | The history of eight thousand five hundred years of human history, civilization, home to dozens of Imbros, Turkey's largest island, unspoiled nature, rich history, and the archaeological past, present, rich with culture and gastronomy today to preserve food and beverage a very popular tourist destination. Gökçeada (Imroz) an evolving and changing world of the existence of Cittaslow cities that have managed to maintain the original shape took the title given to an island with the distinction of being increased worldwide recognition as a vacation spot stands out. In the thesis we have done, in Gökçeada (Imroz), which is the first Cittaslow island of the world, first of all, identifying and registering the local gastronomic products with high potential for commercialization, branding and geographical indication registration, and in this regard, "Gökçeada (Imroz) Local Gastronomic Product Reference Source List". In the second part of the research, it was aimed to determine the level of use of local gastronomic products in the Cittaslow themed restaurants operating on the island. In this research, face-to-face interview technique, which is one of the qualitative research methods was used. The population of the research consists of 29 restaurant business managers, all of which are operating in accordance with the Cittaslow philosophy in Gökçeada (Imroz). Through this study, to raise awareness about the local gastronomic products of the gastronomic culture of Gökçeada (Imroz), to support the efforts to add economic value to these products, to support the traditional use of these products. It is also aimed to draw attention to the fact that it is served in restaurants by sticking to the production and presentation techniques, to transfer it to future generations without being forgotten and to contribute to its sustainability. | en_US |
| dc.language.iso | tur | en_US |
| dc.publisher | Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) | en_US |
| dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
| dc.subject | Thesis Tez | en_US |
| dc.subject | Turizm Fakültesi | en_US |
| dc.subject | Turizm--Gastronomi Turizmi--Gökçeada (İmroz)--Türkiye | en_US |
| dc.subject | Mutfak--Cittaslow Şehir Restoranları--Yerel Üretim--Yöresel Ürünler--Gökçeada (İmroz)--Türkiye | en_US |
| dc.subject | Yiyecek İçecek Turizmi--Gökçeada (İmroz)--Türkiye | en_US |
| dc.subject | Gastronomi Turizmi--Gökçeada (İmroz)--Türkiye | en_US |
| dc.subject | Gökçeada | en_US |
| dc.subject | İmroz | en_US |
| dc.subject | Cittaslow | en_US |
| dc.subject | Gastronomi | en_US |
| dc.subject | Yöresel Ürün | en_US |
| dc.title | Cittaslow Şehir Restoranlarında Yöresel Gastronomik Ürün Kullanımı: Gökçeada (İmroz) Örneği | en_US |
| dc.type | masterThesis | en_US |
| dc.contributor.department | Doğu Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi | en_US |