KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ YÜKSEK MAHKEMESİ KARARLARINDA YASA GÜCÜNDE KARARNAMELERİN İVEDİLİK ŞARTI - Ekinci, Bezar Eylem (My University, 2022)
Kanun hükmünde kararname ya da kanun gücünde kararname 1985 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Anayasası’nın 112. mad- desinde, yasa gücünde kararname adıyla düzenlenmektedir. Bu kararna- meleri çıkarmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir. Anayasa’da, yasa gücünde kararnamelerin çıkarılması açısından bazı koşulların arandığı görülmek- tedir. Anayasa’da yer alan koşullardan biri ivedi bir durumun gerçek- leşmesi şartıdır. Bu çalışmada öncelikle yasa gücünde kararnamelerin Anayasa’daki düzenlenişi açıklanacaktır. Yasa gücünde kararnamelerin denetimi konusuna bakıldığında, Anayasa’ya göre KKTC Yüksek Mah- kemesi yetkilidir. Çalışmada, yasa gücünde kararnamelerin çıkarılma- sında ivedilik şartı Yüksek Mahkeme kararları kapsamında ele alınacaktır.
Keywords: Hukuk