Z Kuşağı ve İnternetten Alışveriş İlgilenimleri - Altun, Özlem; Karataş, İrem (My University, 2021)
Aynı toplumlarda fakat farklı dönemlerde doğmalar farklı kuşakları meydana getirmektedir. Kuşak farklılıklarının nedenleri arasında değişen toplum şatları, sosyal imkânlar, değişen teknoloji gibi unsurlar yer almaktadır.Geçmişten günümüze kadar olan sürede bu farklılıklar, insanların sosyalyaşantılarında gözle görülür düzeyde gelişmeler meydana getirmiş ve yeniistihdam alanlarını ortaya çıkarmıştır. Gelişen teknoloji sayesinde insanlarişlerini internet ortamında kolaylıkla yapabilmektedirler. Teknolojiye yatkınolan Z kuşağı, doğdukları dönem itibariyle teknolojinin en aktif kullanıcılarıdır. Teknolojinin bu kadar gelişmesi insanların alışveriş gibi temel ihtiyaçlarına erişimini de sanal ortama taşımaktadır. E-ticaret insanlara sanal ortamda bulunduğu yerden, alışveriş yapabilme imkânı sunmaktadır. KuzeyKıbrıs Türk Cumhuriyeti, adanın coğrafi konumu ve ulaşım imkanları dahilinde birçok ürüne kolaylıkla ulaşamamakta ve ürünler çok yüksek miktarlarda satılmaktadır. Bu çalışma, Kuzey Kıbrıs’ta öğrenim gören Z kuşağı 250gencin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın temel amacı, Üniversitede okuyan Z kuşağı öğrencilerinin e-ticaret konusundaki ilgilenim düzeyini ölçmektir. Yapılan analizler sonucunda, güvenilirlik ve geçerlilik testisonuçları oldukça iyi düzeyde bulunmuştur. Hipotez testleri ile Z kuşağı veinternetten alışveriş ilgilenimleri ile cinsiyet, yaş ve gelir düzeyleri arasındaanlamlı bir fark olup olmadığı incelenmiştir. Katılımcıların cinsiyetleri arasında anlamlılık değeri 0.05’ten büyük (p>0.05) olduğu için anlamlı bir farkolmadığı saptanmıştır. Ayrıca, katılımcıların yaşları ile internetten alışverişilgilenimleri ölçeğiyle yapılan analiz sonucunun 23 ve üzeri yaşlarındakikatılımcıların internetten alışverişin memnuniyetine ilişkin tutumları, 19-22yaş arasındaki katılımcılardan daha yüksek olduğunu göstermektedir. Sonolarak katılımcıların aylık gelirleri ile internetten alışveriş ilgilenimleri bakıldığında, 500-999 TL arasında aylık gelire sahip olan kişilerin internetten alışveriş ilgilenimlerinin daha yüksek olduğu görülmektedir.
Keywords: İşletme; İktisat