Comparative Analysis of Macroeconomic Performance and Volatility in Egypt, Morocco and Tunisia: Time Series Evidence - Fatafta, Tariq Sameer (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2015)
ABSTRACT: The aim of this thesis is to carry out a comparative analysis of macroeconomic performance and volatility of Egypt, Morocco and Tunisia over the period 1980-2010 and in the sub-periods of the same period. To this end, the thesis studies the pattern of each individual country by looking at each country macroeconomic indicators. In addition, it looks at fluctuations, changes in main macroeconomic variables and try to investigate the causes for these patterns. The conclusion is that countries could achieve higher growth rates if they eliminate trade barriers and increase their exports, invest in risk management. Central banks should be more independent from the government. Encouraging investment and create a competitive and dynamic business environment. Governments should reinforce people confidence in the political system. Keywords: comparative analysis, macroeconomic volatility, macroeconomic performance. ………………………………………………………………………………………………………………………… ÖZ: Bu tezin amacı 1980-2010 döneminde ve bu dönemin kendi içindeki belirli zaman aralıklarında Mısır, Fas ve Tunus’un makroekonomik performanslarının ve istikrarlarının karşılıklı bir mukayesesini yapmaktır. Bu amaca yönelik olarak her ülkenin belirli makroekonomik göstergeleri analiz edilmektedir ve bu bağlamda temel makroekonomik değişkenlerdeki dalgalanmaların boyutları incelenmekte ve bunların sebepleri analiz edilmektedir. Bu tezin ana sonuçları arasında bu üç ülkenin büyüme hızlarını artırabilmeleri için dış ticarete ilişkin engellerin azaltılarak ihracatlarını ve risk yönetimine ilişkin yatırımlarını artırmaları yer almaktadır. Merkez bankalarının hükümetlerden daha bağımsız olması ve yatırımların teşvik edilerek daha rekabetçi ve dinamik iş ortamının geliştirilmesi de önemlidir. Son olarak hükümetlerin halkın politik sisteme olan güveni artırmalarının önemine işaret edilmektedir. Anahtar Kelimeler: Mukayeseli analiz, Makroekonomik istikrar, makroekonomik performans. Geliştirilen ve önerilen model ve de flaş kartlar bu kritik aşamalarda, özellikle öğrenciler tarafından gözden kaçırılan tasarımın diğer süreçlerinde köprü olarak kullanılmaktadır. Tüm talimatların ve ipuçlarının önerilmesinden dolayı flaş kartlar DAÜ vize ve final jüri oturumlarında direkt gözlemlerin temelini oluşturarak, öğretim elemanları tarafından mevcut stüdyo prosedürünün herhangi bir yönünü kapsayarak kabul edilebilir. Ancak öğrenciler iyi sonuçların yanında, zamanlarını daha iyi kontrol edebilmek için her adımda, sıra, öncelik ve yaratıcılık gibi unsurları benimsemelidirler. Bu çalışmanın nihai sonucu, flaş kartların kendilerinden beklenen hizmeti düzgün bir şekilde sunduklarını ortaya çıkarmıştır. Anahtar Kelimeler: Mimarlık Eğitimi, Tasarım Süreci, Tasarım Destek Modeli, Flaş Kart.
Master of Business Administration. Thesis (M.B.A.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics, Dept. of Business Administration, 2015. Supervisor: Prof. Dr. Serhan Çiftçioğlu.
Keywords: Business Administration; Financial Economics - Egypt - Morocco - Tunisia; Macroeconomics - Economic Development; Comparative analysis, macroeconomic volatility, macroeconomic performance