Menopoz Semptomlarına Yoganın Etkisi - Abiç, Arzu; Yılmaz, Duygu Vefikuluçay (My University, 2020)
Menopoz dönemi, kadın yaşamındaki önemli dönemlerden biridir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün tanımına göre menopoz; ovaryum aktivitesinin yitirilmesi sonucunda menstrüasyonun kalıcı olaraksonlanmasıdır. Menopoz yaşı ülkelere göre farklılık göstermekle birlikte, ortalama 45-50 yaş olduğu bildirilmektedir. Gelişmiş ülkelerdemenopoz görülme yaşı daha geç olurken; gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkelerde menopoz yaşı daha erken olabilmektedir. Beklenenyaşam süresinin artması ile birlikte, kadınlar yaşamlarının yaklaşık1/3’ini menopoz dönemi içerisinde geçirmektedirler. Dolayısıyla menopoz döneminde görülen değişikliklerden daha uzun süre etkilenmektedirler. Menopoz döneminde görülen değişimler, menopozsemptomları olarak adlandırılmaktadır. Menopoz semptomları, kadınlarda erken ve geç dönemlerde görülmektedir. Erken dönemde sıcakbasması, gece terlemesi, ruhsal sorunlar, üriner problemler ve cinselproblemler gibi sorunlar görülürken; geç dönemde kardiyovasküler hastalıklar, osteoporoz ve ürogenital değişiklikler görülmektedir. Tüm busemptomlar, kadın sağlığını etkileyerek yaşam kalitesini azaltmaktadır. Menopoz döneminin sağlıklı geçirilmesi, kadın sağlığının sürdürülmesi açısından önemlidir. Bu nedenle kadınların yaşadığı menopozsemptomlarının ortadan kaldırılması gerekmektedir. Yapılan çalışmalarda, herhangi bir sağlık riski taşımayan yoga uygulamasının, menopoz semptomları üzerinde etkili olduğu bildirilmektedir. Hemşireler,kadınların her döneminde olduğu gibi, menopoz döneminde de kadınlara danışmanlık yapmalı ve eğitici rolünü kullanarak, menopoz semptomlarını azaltmaya yardımcı olan yoga uygulamasınıbenimsetmelidirler. Bu doğrultuda bu derlemenin amacı, menopozsemptomlarına yoganın etkisini güncel bilgiler ile sunmak ve yoga uygulamasında hemşirenin rolünü ele almaktır.
Keywords: Tamamlayıcı ve Entegre Tıp