Kadınlar dile gelince: Kuzey Kıbrıs'tan ev,kamusal yaşam ve kadınlık halleri üzerine anlatılan - Behçetoğulları, Pembe; Alankuş, Sevda; Aliefendioğlu, Hanife (My University, 2011)
Bu makale Kıbrıslı kadınların modernite, çalışma hayatı, savaş ve yerinden edilme deneyim ve algılarının izlerini sürerek ve analiz ederek bir eksiği tamamlamayı amaçlamaktadır. Araştırmamız iki grup kadınla yapılan görüşmelere dayanmaktadır; a) İngiliz sömürge döneminde okula giden ve çalışan kadınlar; b) adadaki etnik çatışmalar sırasında evlerini kaybeden ve yerlerinden edilen kadınlar. Bizler Kıbrıs'ta modernitenin Helen, Osmanlı/Türk ve ingiliz kaynaklarından beslenen zemini sorgulanmadan yazılmayacağına inanıyoruz. Bu çalışma, Kıbrıslı kadınların bakış açısından onların anlatılarını sunar ve analiz ederken tarihin yeniden yazımında teorik ve metodolojik bir zemin olarak kabul edilen sözlü tarihi kullanır.
Keywords: Kadınlar; tarihçilik; anlatı; yer değiştirme; modernleşme; görüşme; kuzey kıbrıs; savaş; kamusal alan; etnik çatışma; sözel tarih; feminist bakış; ortak bellek; mikro tarih