Konaklama İşletmelerinde Kültürel Farklılık Yönetiminde Kültürel Zekanın Önemi: KKTC’deki 5 Yıldızlı Konaklama İşletmeleri Üzerine Bir Uygulama - Mammadova, Arzu (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2022)
ÖZ: 21. yüzyıl küreselleşmenin duyulduğu, görüldüğü, insan hayatını göz ardı edilmeyecek derecede etkileyen bir çağ haline gelmektedir. Küreselleşme beraberinde değişim, yenilik, adapte yeteneği, uyum süreci, yönetimde esneklik gibi kavramları getirmektedir. Kültürel zeka unsurları bilişsel, üst bilişsel, motivasyonel ve davranışsal başlıkları altında toplanmaktadır. Araştırma kapsamında kültürel zeka ile ilgili anket çalışması yapılmış ve birçok kaynaktan da literatür taraması yönetimiyle kavram incelenmiştir. Araştırmanın amacı ise kültürel zekânın beş yıldızlı konaklama işletmelerinde artan önemi şeklinde açıklanmaktadır. Kültürel zekâalanında az sayıda çalışmanın yapılmış olması da bu kavram hakkında yürütülen çalışmanın önemini vurgulamaktadır.

The 21st century is becoming an era in which globalization is heard and seen, affecting human life in a way that cannot be ignored. Globalization brings with it concepts such as change, innovation, adaptability, adaptation process, flexibility in management. Elements of cultural intelligence are collected under the headings of cognitive, upper cognitive, motivational and behavioral. Within the scope of the research, a survey on cultural intelligence was conducted and the concept was examined with the management of literature reviews from many sources. The aim of the research is explained as the increasing importance of cultural intelligence in five-star accommodation establishments. The fact that few studies have been carried out in the field of cultural intelligence also emphasizes the importance of the work carried out on this concept.
Turizm İşletmeciliği - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi, 2022. Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Rüçhan Kayaman.
Keywords: Turizm--zKıbrıs (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 1983-); Kültürel Zeka; Otel İşletmesi; Turizm Fakültesi; Çalışan; Algı