Lumbar Disk Hernisi Olan Bireylerde Tüm Vücut Elektro Kas Uyarı Eğitiminin Denge, Ağrı, Fiziksel Uygunluk Parametreleri ve Yaşam Kalitesi Üzerine Etkisi: Karşılaştırmalı Çalışma - Eşrefoğlu, Alp (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2021)
This study aimed to compare the effects of whole-body electromyostimulation (WB-EMS) and conventional exercise on balance, pain, physical fitness and quality of life in the individual with lumbar disc herniation. Forty individuals over the age of 18 who were admitted to Famagusta State Hospital and diagnosed with chronic bulging or protrusion lumbar disc hernia (LDH) were included in the study. Individuals with LDH (n = 40) were divided into two groups as WB-EMS and exercise group. Static balance assessment of individuals was evaluated by single stance test and dynamic balance by Y balance test. The Visual Analogue Scale (VAS) was used to assess pain status at rest and during activity. Hand-Held Dynamometer used for muscle strength assessment and trunk flexion test, Sorensen test, plank and side plank tests were used for muscle endurance evaluations. Sit and reach test and trunk lateral flexion tests were used to evaluate muscular flexibility. A tape measure and goniometer were used for the evaluation of muscle shortness. Oswestry disability index was used to determine functional impairment and KF36 - (Short Form) was used to determine the quality of life. WB-EMS + exercise and only exercise groups were given the same exercises twice a week for 8 weeks. The same exercise training was applied to both groups. Individuals in the WB-EMS + exercise group were applied low-frequency, four-second stimulation time and four-second rest period (50% duty cycle), 350 microseconds stimulation interval, bipolar electro current, square pulse form and an electrical stimulation frequency of 85 Hertz. WB-EMS + exercise and only exercise applications were found to reduce pain, improve balance, increase muscle strength, endurance, and flexibility (p <0.05). Improvements were found in physical functioning, physical role functioning, social role functioning and bodily pain sub-parameters in quality of life (p <0.05). Comparison between the groups, WB-EMS + exercise group was found to be superior to the only exercise group in terms of strength increase in trunk flexion and extension, right shoulder extension and improvement of hamstring muscle shortness (p <0.05). For individuals with LDH, both treatments were found to cause improvement in the parameters we assessed. Both treatments can be preferred as conservative treatment options for individuals with LDH. Keywords: Electric stimulation, Lumbar Disc Herniation, Exercise, Balance

ÖZ: Bu çalışma, lumbar disk hernisi olan (LDH) bireylerde tüm vücut elektro kas uyarı (TV-EKU) eğitiminin, sadece egzersiz eğitimi ile denge, ağrı, fiziksel uygunluk parametreleri ve yaşam kalitesi üzerine etkilerini grup içi ve gruplar arası karşılaştırmalı olarak incelemek amacıyla yapıldı. Çalışmaya Gazimağusa Devlet Hastanesine başvuran kronik bulging veya protrüze lumbar disk hernisi tanısı alan 23-68 yaşlar arasındaki 40 kişi dâhil edildi. LDH olan bireyler (n=40) tüm vücut elektro kas uyarısı (TV-EKU) + egzersiz ve sadece egzersiz grubu olarak iki gruba ayrıldı. Bireylerin statik denge değerlendirmeleri tek ayak üzerinde durma testi ve dinamik dengeleri Y denge testi ile değerlendirildi. İstirahat ve aktivite sırasındaki ağrı durumunu değerlendirmek için Vizüel Analog Skalası (VAS) kullanıldı. Kas kuvvet değerlendirmesinde gövde fleksör-ekstansiyon, omuz fleksör-ekstansör, abdüktör, diz fleksör, ekstansör ve kalça abdüktör, addüktör ölçümleri için Hand Held Dinamometre kullanıldı. Kas endurans değerlendirmeleri için gövde fleksiyon testi, sorensen testi, plank ve yan plank testleri kullanıldı. Kassal esnekliği değerlendirmede otur ve uzan testi ile gövde lateral fleksiyon testleri kullanıldı. Kas kısalık değerlendirmesi pektoraller, sırt ekstansörleri ve kuadriseps femoris kasları için mezura kullanılarak ve hamstring ile gastrokinemius kaslarını değerlendirmek için ise gonyometre kullanıldı. Fonksiyonel yetersizliğin belirlenmesi için fonksiyonel bel ağrı skalası ve yaşam kalitesinin belirlenmesinde KF 36 yaşam kalitesi ölçeği kullanıldı. TV-EKU + egzersiz ve sadece egzersiz grubuna aynı egzersizler haftada 2 kez olacak şekilde 8 hafta boyunca verildi. Her iki gruba da aynı egzersiz eğitimi uygulandı. TV-EKU + egzersiz grubundaki bireylere düşük frekanslı, dört saniyelik uyarı süresi ve dört saniyelik dinlenme süresi (% 50 görev döngüsü), 350 mikrosaniye uyarım aralığı, bipolar elektro akımı, kare darbe formu ile 85 Hertz’lik elektrik uyarı frekansı uygulandı. TV-EKU + egzersiz ve egzersiz eğitimlerinin ağrı şiddetini azalttığı, statik ve dinamik dengeyi geliştirdiği, kas kuvvetini, enduransı, esnekliği arttırdığı bulundu (p<0,05). Yaşam kalitesinde fiziksel fonksiyon, fiziksel rol güçlüğü, sosyal işlevsellik ve ağrı alt parametresinde iyileşme bulundu (p<0,05). Gruplar arası karşılaştırmada gövde fleksör ve ekstansörleri, sağ omuz ekstansiyondaki kuvvet artışı ve hamstring kas kısalığının iyileştirildmesinde TV-EKU + egzersiz grubu sadece egzersiz grubundan üstün bulundu (p<0,05). LDH olan bireylerde, her iki tedavi yönteminin de değerlendirdiğimiz parametrelerde iyileşmeye neden oldu. Gövde fleksör ve ekstansör kas kuvvetini arttırmada TV-EKU + egzersiz eğitimi anlamlı bir şekilde üstündü. LDH olan bireylerde iki tedavi de konservatif tedavi seçeneği olarak tercih edilebilir. Anahtar kelimeler: Elektrik stimülasyonu, Lumbar Disk Hernisi, Egzersiz, Denge
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, 2021. Tez Danışmanı: Doç. Dr. Ender Angın
Keywords: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon