İlkokul Yöneticilerinin Yönetimde Sevgi Kullanımı - Ulukan, Hatice Toto (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2023)
ÖZ: Bu araştırmanın esas amacı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Gazimağusa ilçesine bağlı devlet ilkokullarında görev yapan okul yöneticilerinin okulun yönetimini sağlama konusunda öğretmenleriyle ilişkisinde sevgi kavramına hangi oranda önem verdiği ve yönetim işlerinin yürütülmesi konusunda sevgi kavramının ne kadar kullanıldığı durumlarını ortaya koymaktır. Yapılan araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma nitel araştırmalarda en sık kullanılan fenomonoloji deseniyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya KKTC’nin önemli ilçelerinden biri olan Gazi Mağusa ilçesindeki devlete ait ilkokullarda görev yapan tüm ilkokul yöneticileri dahil edilmiştir. Söz konusu yirmi yedi yöneticinin ise on dokuzu çalışma grubunda yer almıştır. Araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak veriler toplanmıştır. Tüm görüşmeler katılımcılarla yüz yüze, onların doğal ortamı içerisinde gerçekleştirilmiş ve görüşme esnasında ses kaydı alınmıştır. Verilerin analiz edilmesi aşamasında ise NVIVO 12 Plus programı kullanılmıştır. Araştırmada KKTC’nin ikinci büyük ilçesi olan Gazimağusa’ya bağlı devlet okullarında vazifelerini yerine getiren okul yöneticilerinin okul yönetimini sağlama konusunda öğretmenleriyle iletişim kurarken “sevgi kavramını” önem verdiği, birlikte çalıştığı öğretmenleri sevmenin okul yönetimini sağlama konusunda yöneticiye yarar sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edinilen diğer bir sonuç ise yönetimi sağlama konusunda sevgi kavramının motivasyonu, iş performansını ve örgütsel bağlılığı artırmasıdır. Yönetimde sevgi kavramının iş sonuçlarını olumlu etki gösterdiği araştırmadan elde edilen önemli sonuçlardan biridir.

The main purpose of this research is to reveal the extent to which school administrators working in public primary schools in the Famagusta district of the Turkish Republic of Northern Cyprus attach importance to the concept of love in their relations with their teachers in terms of ensuring the management of the school, and to what extent the concept of love is used in the conduct of administrative affairs. Qualitative research method was used in the research. The research was carried out with the most commonly used phenomenology pattern in qualitative research. All primary school administrators working in public primary schools in Famagusta district of TRNC were included in the study. Nineteen of the twenty-seven managers in question took part in the working group. In the research, data was obtained by using the method called semi-structured interview. All interviews were conducted by directly meeting with the participants, in their natural environment. During the interview, audio recordings were taken. NVIVO 12 Plus program used for analysing. In the study, it was concluded that school administrators working in public schools in the Famagusta district of TRNC attach importance to the concept of "love" when communicating with their teachers in terms of providing school management, and that loving the teachers they work with provides benefits to the administrators in providing school management. Another result obtained from the research is that the concept of love in providing management increases the motivation, job performance and organizational commitment. One of the important results obtained from the research is the concept of love in management has a positive effect on business results.
Eğitim Yönetimi ve Denetimi - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, 2023. Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mehmet Durdu Karslı.
Keywords: Eğitim Bilimleri Bölümü; Eğitim Yönetimi--Okul Yönetimi--Kıbrıs (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 1983-); Okul Yöneticiliği--(Kıbrıs, Kuzey); Sevgi; Okul Yöneticisi