İngilizce Öğretmen Adaylarının Konuşma Kaygısı - Tüm, Danyal Öztaş; Kunt, Naciye (My University, 2013)
Öğretmen adaylarının konuşma kaygısı yabancı dil eğitiminde kayda değer etkilere yol açabilmektedir. Fakat, bu konu ile ilgili bildiklerimiz oldukça sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı öğretmen adaylarının İngilizce konuşurken yaşadıkları dil kaygısını incelemektir. Bu nedenle, bu çalışma 131 öğretmen adayının yaşadığı dil kaygısını irdelemektedir. Katılımcıların yabancı dil kaygılarını incelemek için anket ve mülakatlar kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre eğitimlerinin sonuna yaklaşan İngilizce öğretmen adaylarının belirgin bir düzeyde kaygı yaşadıkları ortaya çıkmıştır. Ayrıca, öğretmen adaylarının yaşadığı yabancı dil kaygısının olumsuz etkikeri özellikle konuşmanın iki ayrı alanında daha da belirgin olduğu tespit edilmiştir. Bunlar: (1) Dilbilgisi kurallarına uyulması ve (2) Konuşma becerilerinin uygulanması, olarak sınıflandırılmıştır. Kaygılı öğretmen adaylarının kaygılarını aşabilmeleri için bazı öneriler de sunulmaktadır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Psikoloji