Malatya İlinde Yaşayan 19-50 Yaş Grubu Kadınların Premenstruel Sendrom, Aşırı Besin İsteği ve Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi - Demir, Nihal (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2021)
ÖZ: Bu çalışma Malatya ilinde yaşayan 19-50 yaş grubu kadınların premenstruel sendrom, aşırı yeme istekleri ve beslenme durumlarının değerlendirilmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırma Türkiye Cumhuriyeti Malatya İlinde ikamet eden 19 - 50 yaş arası 306 kadın ile yürütülmüştürAraştırmada elde edilen verilerin toplanmasında Kişisel bilgi formu, Antropometrik ölçümler Premenstruel Sendrom Ölçeği (PMSÖ), Aşırı Besin İsteği Anketi (ABİS) ve 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kaydını kapsayan anket formu kullanılmıştır. Kadınların PMSÖ toplam puan ortalamaları 116,83±32,23’dir. Kadınların %57,5’inde premenstruel sendrom varlığı bulunmuştur. ABİS puan ortalamaları 112,05±42,18 olarak bulunmuştur. PMS toplam puanı 19-25 yaş grubundaki kadınlarda, 31-35 yaş ve 36-40 yaş grubundaki kadınlara kıyasla daha yüksektir (p<0,05). ABİS toplam puanı en yüksek 19-25 yaş grubundaki kadınlarda en düşük ise 31-35 yaş grubundaki kadınlarda bulunmuştur (p<0,05). PMS toplam puanı ile ABİS toplam puanı arasında orta düzeyde aynı yönlü ilişki vardır (r=0,386, p<0.001). Kadınların ABİS toplam puanı ile vücut ağırlığı arasında düşük düzeyde aynı yönlü bir ilişki vardır (r=0,134, p=0,019). Kadınların enerji (r=0,121, p=0,035), karbonhidrat (r=0,116, p=0,043) alım miktarları ile toplam PMS puanları arasında düşük düzeyde aynı yönlü ilişki vardır. Kadınların enerji (r=0,195, p=0,001), protein (r=0,158, p=0,006), yağ (r=0,163, p=0,004), karbonhidrat (r=0,164, p=0,004) alım miktarları ile ABİS toplam puanı arasında düşük düzeyde aynı yönlü bir ilişki vardır. Sonuç olarak premenstruel semptom artışı ile aşırı besin isteği ile enerji, karbonhidrat ve yağ alımındaki artışının ile ilgili olduğu belirlenmiştir. Bu ilişkinin daha iyi anlaşılabilmesi için daha geniş örneklem büyüklüğüne sahip çok merkezli epidemiyolojik çalışmalara ve randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.

This study was conducted to evaluate premenstrual syndrome, extreme food request and nutritional status of women aged 19-50 living in Malatya. Research residing in the Republic of Turkey Malatya Province 19 - 50 years of age was conducted with 306 women. Personal information form, Anthropometric measurements, Premenstruel Syndrome Scale (PSS), Excessive Food Demand Questionnaire (EFDQ) and a questionnaire including 24-hour retrospective food consumption record were used to collect the data obtained in the study. PSS total score average is 116.83 ± 32.23. Premenstrual syndrome was found in 57.5% of women. EFDQ scores were found to be 112.05 ± 42.18. PSS total score is higher in women in the 19-25 age group compared to women in the 31-35 age group and 36- 40 age group (p <0.05). The highest EFDQ total score was found in women in the 19-25 age group, and the lowest in women in the 31-35 age group (p <0.05). There is a moderately similar correlation between the PSS total score and the EFDQ total score (r = 0.386, p <0.001). There is a low level correlation between the EFDQ total score and body weight of women (r = 0.134, p = 0.019). There is a low level of correlation between energy (r = 0.121, p = 0.035), carbohydrate (r = 0.116, p = 0.043) intake amounts and total PSS scores of women. There is a low level same direction relationship between women's energy (r = 0.195, p = 0.001), protein (r = 0.158, p = 0.006), fat (r = 0.163, p = 0.004), carbohydrate (r = 0.164, p = 0.004) and EFDQ total score. As a result, it was determined that premenstrual symptom increase is related with excessive food demand and increase in energy, carbohydrate and fat intake. Multicenter epidemiological studies with larger sample sizes and randomized controlled studies are needed to better understand this relationship.
Beslenme ve Diyetetik - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2021. Tez Danışmanı: Doç. Dr. Ceren Gezer
Keywords: Beslenme ve Diyetetik Bölümü; Sağlıklı Beslenme--Diyet--Sağlıklı Beslenme--Kadınlar--Malatya (Türkiye); Kadınlarda Beslenme--Yaşam Kalitesi; Premenstruel sendrom, aşırı besin isteği, beden kütle indeksi