Tip 2 Diyabetik Bireylerde Beslenme Alışkanlıkları, Beslenme Bilgi Düzeyleri ve Besin Takviyesi Kullanım Durumlarının Bazı Biyokimyasal Bulgulara Etkisi - Sorgeç, Yadigar (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2019)
The aim of this study, in the indivuals having type 2 diabetes appeal to Antalya Akdeniz University Nutrition and Dietician Department is to examine the eating habits, tha nutrition knowledge and nutritional addition which effect some biochemical symptoms. 306 diabetic individuals were reached in this investigation. 50,65% of the patients are female and 49,35% of whom are male. The survey which was prepared for the induviduals partiapating in this investigation includes socio- demographic characteristics, eating habits, diabetic knowlegre, biochemical symtoms, anthropomectic measures, food comsuption frequency and 24 hour food consumption record. The mean of diabetic period of the participarts 53,92% of whom were be diabetic indivuduals for 10 years and over was determined. The indivuduals in this study were determined that 96,08% of they were suffening from another disease. The most frequent diseases with hyptension of 51,02%, with 31,29% cholesterol. According to the BMI values of female ̅=30,21±5,93 kg/m2, ̅=28,00±3,90 kg/m2 of the male were found respectively. According to the gender of the patients in the reaarches, the difference of the points between evoluation survey diabetic nutrition was determined statistically non- significant ((p>0,05). There wasn’t any statistical significant difference between the points in the diabetic patients survey which evaluates the diabetic nutrition knowledge as occasion requires education of the patients (p>0,05). According to the circumstance of the patients taking vitamin – mineral as support, a significant difference statistically between the points was determined ((p<0,05). The evaluation survet points of diabetic nutrition knowledge in the patients taking vitamin – mineral support were found higher than those of not taking. Presently, as occasion requires, in the patients carrying out a diet, the difference between the points of the evalution in the nutrition knowledge was not so high as the previous ones ((p<0,05). It was determined that any correlation wasn’t found statistically between the evoluation of cholesterol, HDL, LDL and VLDL, fasting blood glucose, HbA1c, TG, and the diabetic nutrition knowledge evaluation survey in the study (p>0,05). Hereby, it was determined that in the diabetic patients carrying out diet, the evaluation nutrition knowledge was significantly higher than those who don’t carry out. Each diabetic patient should be given regularly the instruction about diabet. The approaches which augment the adaptation of the patients to the diabet and the treatment should be imposed. Keywords: Type 2 Diabet, Nutrition Knowledge, Food Support

ÖZ: Bu çalışmanın amacı, Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi beslenme ve diyetetik bölümüne gelen tip 2 diyabetik bireylerde beslenme alışkanlıkları, beslenme bilgi düzeyleri, besin takviyesi kullanım durumlarının bazı biyokimyasal bulgularına olan etkisini incelemektir. Çalışma kapsamında tip 2 diyabetik 155’i kadın, 151’i erkek olan 306 bireye ulaşılmıştır. Hastaların % 50,65’inin kadın ve %49,35’inin erkektir. Araştırmaya katılan bireylere hazırlanan anket formunda sosyo-demografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, diyabetik beslenme bilgisinin değerlendirilmesi, biyokimyasal bulgular, antropometrik ölçümler, besin tüketim sıklığı ve 24 saatlik besin tüketim kaydı yer almıştır. Katılımcıların ortalama diyabet süresi ve %53,92’sinin 10 yıl ve üzeri süredir diyabet hastası olduğu tespit edilmiştir. Çalışma kapsamındaki bireylerin %96,08’inin diyabet dışında bir hastalığı olduğu saptanmıştır. En sık görülen diyabete eşlik eden hastalıklar %51,02’sinin hipertansiyon, %31,29’unun kolesteroldür. Katılımcıların, BKI değerlerinin kadınların ̅=30,21±5,93 kg/m2, erkeklerin ̅=28,00±3,90 kg/m2 bulunmuştur. Araştırma kapsamına alınan hastaların cinsiyetlerine göre Diyabetik Beslenme Bilgisini Değerlendirme Anketi puanları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı tespit edilmiştir (p>0,05). Çalışma kapsamına alınan hastaların eğitim durumlarına göre Diyabetik Beslenme Bilgisini Değerlendirme Anketi puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamaktadır (p>0,05). Hastaların vitamin-mineral desteği kullanma durumuna göre Diyabetik Beslenme Bilgisini Değerlendirme Anketi puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunduğu saptanmıştır (p<0,05). Vitamin-mineral desteği alan hastaların Diyabetik Beslenme Bilgisini Değerlendirme Anketi puanları almaiv yan hastalara göre daha yüksek bulunmuştur. Hastaların şuan diyet uygulama durumuna göre Diyabetik Beslenme Bilgisini Değerlendirme Anketi puanları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı diyet uygulamayanlara göre daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,05). Çalışma kapsamında hastaların Diyabetik Beslenme Bilgisini Değerlendirme Anketi puanları ile açlık kan şekeri, HbA1c, TG, Kolesterol, HDL, LDL ve VLDL değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyonlar olmadığı saptanmıştır (p>0,05). Sonuç olarak diyet uygulayanların beslenme bilgisinin değerlendirilmesi anlamlı olarak diyet uygulamayanlara göre yüksek olduğu saptanmıştır. Diyabetik hastalara düzenli olarak eğitim verilmelidir. Eğitimin etkinliğini artıracak, hastanın tedaviye ve diyete uyumunu artıracak yaklaşımlar uygulanmalıdır. Anahtar kelimeler: Tip 2 Diyabet, Beslenme Bilgisi, Besin Takviyesi Kullanımı
Beslenme ve Diyetetik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2019. Tez Danışmanı: Prof. Dr. Halit Tanju Besler.
Keywords: Beslenme ve Diyetetik; Sağlıklı Beslenme--Beslenme Eğitimi--Diyabet; Tip 2 Diyabet; Beslenme Bilgisi; Besin Takviyesi Kullanımı; Type 2 Diabet; Nutrition Knowledge; Food Support