Huzurevinde Yaşayan Bireylerde Kinezyofobi, Fiziksel Fonksiyon ve Yaşam Kalitesi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi - Avşarkocaoğlu, Gözde (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2019)
This study’s aim was investigating the relationship between kinesiophobia, physical function and quality of life in older adults. This study included 67 subjects who were 65 years old and over. Socio-demographic information was recorded. We used Tampa Scale of Kinesiophobia (TSK) for kinesiophobi assesment, Short Physical Performance Battery (SPPB) for physical function and Short Form-36 (SF-36) for quality of life. The mean age of individuals in our study was 75,2 ± 7,7. The mean of TSK 39,2±7,3 and %61 of the participants had high level of kinesiophobia. We assessed Shorh Physical Performance Test result by mean 7,6 ± 2,8. SPPB had positive high correlation level with SF-36 physical function parameter (r=0,613), low level with general health(r=0,379) and emotional role (r=0,343), moderate level with social function (r=0,455) and mental health (r=0,574). Tampa Scale of Kinesiophobia had negative moderate corelation level with SF-36 physical function parameter (r=0,510), low level with general health (r=0,333), moderate level with mental health (r=0,421). We found moderate negative correlation between SPPB and TSK score (r=0,400). Keywords: Kinesiophobia, Physical Function, Quality of Life, Older Adults.

ÖZ: Bu çalışma huzurevinde yaşayan bireylerde kinezyofobi, fiziksel fonksiyon ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirildi. Çalışmaya 65 yaş ve üzeri 67 birey alındı. Bireylerin sosyo-demografik özellikleri kaydedildi. Kinezyofobi değerlendirmesi için Tampa Kinezyofobi Ölçeği (TKÖ), fiziksel fonksiyonlarını değerlendirmek için Kısa Fiziksel Performans Testi (KFPT), yaşam kalitesini değerlendirmek için Kısa Form-36 (KF-36) anketi kullanıldı. Çalışmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 75,2 ± 7,7 idi. Katılımcıların TKÖ ortalamaları 39,2±7,3 idi ve bireylerin % 61’inde hareket korkusu yüksek seviyede idi. Bireylerin KFPT ortalamaları 7,6 ± 2,8 bulundu. Analizler sonucunda KFPT sonuçları ile KF-36 fiziksel fonksiyon parametresi arasında yüksek düzeyde (r=0,613), genel sağlık arasında zayıf düzeyde (r=0,379), sosyal fonksiyon arasında orta düzeyde (r=0,455), emosyonel rol kısıtlılığı arasında zayıf düzeyde (r=0,343), mental sağlık arasında orta düzeyde (r=0,574) pozitif yönde ilişki bulundu. Tampa Kinezyofobi Ölçeği sonuçları ile KF-36 fiziksel fonksiyon parametresi arasında orta düzeyde (r=0,510), genel sağlık arasında zayıf düzeyde (r=0,333), mental sağlık arasında orta düzeyde (r=0,421) negatif yönde ilişki bulundu. KFPT ve TKÖ toplam puanları arasında ise orta düzeyde negatif yönde ilişki bulundu (r=0,400). Anahtar Kelimeler: Kinezyofobi, Fiziksel Fonksiyon, Yaşam Kalitesi, Yaşlılar
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, 2019. Tez Danışmanı: Prof. Dr. İnci Yüksel.
Keywords: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon; Kinezyofobi; Fiziksel Fonksiyon; Yaşam Kalitesi; Yaşlılar; Kinesiophobia; Physical Function; Quality of Life; Older Adults