Cerrahi Kliniklerde Çalışan Hemşirelerin Koronavirüs Korkuları ile El Hijyeni İnanç ve El Hijyeni Uygulamaları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi - Ekşici, İlayda (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2021)
ÖZ: Bu araştırma; cerrahi kliniklerde çalışan hemşirelerin koronavirüs korkuları ile el hijyeni inanç ve el hijyeni uygulamaları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı kesitsel, korelasyonel araştırma tasarımına uygun olarak yapıldı. Araştırmanın örneklemini, KKTC’de bulunan kamu ve özel hastanelerde cerrahi kliniklerde çalışan 306 hemşire oluşturdu. Araştırma verileri, ‘’Kişisel Bilgi Formu’’, ‘’Covid-19 Korkusu Ölçeği’’, ‘’El Hijyeni İnanç Ölçeği’’ ve ‘’El Hijyeni Uygulamaları Envanteri’’ kullanılarak Şubat-Mayıs 2021 tarihleri arasında Kuzey Kıbrıs’ta toplandı. Hemşirelerin %25,41’inin 29 yaş ve altı olduğu, %85.15’inin kadın ,%56.44’ünün evli olduğu saptandı. Hemşirelerin Covıd-19 Korkusu Ölçeği puan ortalamaları 23,12±8,03 puan, El Hijyeni İnanç Ölçeği puan ortalaması 81,33±7,67, El Hijyeni Uygulamaları Envanteri puan ortalaması ise 69,15±1,94 olarak saptandı. Hemşirelerin cinsiyet, çalıştıkları hastane, çalışma sistemi, çalışma yılı, kronik hastalık varlığı, Covıd-19’a yakalanma durumu, ailede ya da yakın çevrede koronavirüse yakalanan birey varlığına göre Covıd-19 Korkusu Ölçeği puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark vardır (p<0,05). Hemşirelerin Covıd-19 Korkusu Ölçeği ile El Hijyeni İnanç Ölçeği puanları arasında negatif yönlü, El Hijyeni Uygulamaları Envanteri puanları arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı düzeyde korelasyon saptanmıştır (p<0,05). Covıd-19 korkusu yüksek olanların el hijyenı uygulama puanları yüksektir. Bu araştırmada, hemşirelerin Covıd-19 korkularının ortalamanın üstünde, el hijyeni uygulamalarının ise iyi düzeyde olduğu görülmektedir. Hemşirelerin Covıd-19 Korkusu Ölçeği puanı arttıkça El Hijyeni İnanç Ölçeği puanları azalmakta, El Hijyeni Uygulamaları Envanteri puanları ise artmaktadır. Covıd-19 korkusu yüksek olan hemşirelerin gerekli psikolojik desteği almak üzere yönlendirmeleri gerekmektedir.

This study has been done on the nurses who work in the surgical clinics and have anxiety about Coronavirus 19 disease. It also aims to reveal its effect on the hand hygiene and the hand hygiene technics faith by using descriptive cross-sectional research. The study consists of 306 nurses who work in the surgical clinics. The research data consists of “Personal Information Form”, “The Scale of Covıd-19 Fear”, “The Hand Hygine Faith Scale” and “The Hand Hygine Technics Inventory” the data was collected in North Cyprus between February 2021 and May 2021. 25,41% of the nurses are 29 years old or under; 85% of the nurses are female; 56% of the nurses are married. The total avarage of “The Scale of Covid 19 Fear” of the nurses is determined as 23,12+-7,67, “The Hand Hygine Technics Inventory” point average is determined as 69,15+-1,94. There is a remarkable statistical difference between the points of “The Scale of Covıd-19 Fear” consisting gender of the nurses, the type of the hospital, the working system, the working year, the existence of the chronic disease, becoming infected to Covid 19, the number of the people who infected Covıd-19 in the family or the surrounding of the nurses (p<0,05). It is determined that there is a negative relation between the nurses “The Scale of Covıd-19 Fear” points and “The Hand Hygine Technics Inventory” points. Although there is a positive and remarkable statistical correlation between these two issues (p<0,05). The nurses who have a high Covıd-19 fear avarage; they have a high hand hygine technics avarage too. İn this study, it is considered that nurses' Covid-19 fear level is over the average, whereas the hand hygine technics level is at a good point. As 'The nurses' scale of Covid-19 Fear' points increase, 'The Hand Hygine Faith Scale' points decrease, whereas 'The Hand Hygine Technics Inventory' points increase. Nurses whose Covid 19 fears are high, need to be guided to get some psychological support.
Hemşirelik - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü, 2021. Tez Danışmanı: Prof. Dr. Sevinç Taştan
Keywords: Hemşirelik Bölümü; Covid 19--Pandemi, 2020 - --Koronavirüs; Koronavirüs, El Hijyeni, Korku, Hemşire