Türk Hukukuyla Karşılaştırmalı Olarak KKTC Hukukunda Zorunlu Geçit Hakkı - Karasaç, Rabia Binnur (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2022)
Zorunlu geçit hakkı, kamu yoluna yeterli bağlantısı bulunmayan taşınmaz malikinin, taşınmazının kamu yoluna bağlanması için komşu taşınmaz malikine tazminat ödemek koşulu ile kendisine geçit sağlanmasını talep etme hakkı veren zorunlu bir haktır. Geçit ihtiyacı içinde olan taşınmaz maliki ile komşu taşınmaz malikinin anlaşarak ihtiyaç içinde olan taşınmaza geçit verilmesi, geçit sağlanmasının en doğal yoludur. Ancak tarafların anlaşarak bu hakkı kurması her zaman mümkün değildir. Yaşadığımız çağda kapitalizmin de etkisiyle mülkiyet hakkı günbegün önemini artırmaktadır. Bu nedenle kişilerin en çok değer verdiği haklardan olan mülkiyet hakkına yapılacak müdahalelerin titizlikle yapılması gerekmektedir. Bu noktada hukuk düzenlerinde de bir tarafın mülkiyet hakkını etkin bir şekilde kullanması sağlanırken, diğer tarafın mülkiyet hakkına müdahale etmeyi zorunlu kılan düzenlemeler yapılmaktadır. Çalışmada, KKTC Hukukunda zorunlu geçit hakkının; hukuki niteliği, kuruluşu, koşulları, taraflara getirdiği hak ve yükümlülükler ile sona ermesi Türk Hukuku ile karşılaştırmalı olarak incelenecektir.

Compulsory right of way is a compulsory right that gives the right to owner of the immovable property that does not have sufficient connection to the public road, to demand that his immovable property be connected to the public road, on the condition of paying compensation to the owner of the neighboring immovable property. Agreement between the owner of the property in need of a pass and that of the neighboring property is the most appropriate means of securing a passage for he property in need. However, it is not always possible for the parties to establish this right by agreement. Recently, the importance of the right to property has increased due to the influlance of capitalism. For this reason, it is necessary to interfere meticulously with the right to property, which is one of the most valued rights of individuals.Therefore law while regulating the right of property must establish a balance between the one’s peaceful enjoyment of the right and others’ rights limitations. In the study, the compulsory right of way in TRNC Law; its legal nature, establishment, conditions, rights and obligations of the parties and its termination will be examined in comparison with Turkish Law.
Hukuk - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Hukuk Fakültesi, 2022. Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Emine Koçano Rodoslu.
Keywords: Thesis Tez; Hukuk Fakültesi; Türk Hukuku--Hukuk--Kıbrıs (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 1983-).; Mülkiyet Hakkı; İrtifak Hakkı; Zorunlu Geçit Hakkı